άρθρο – παρέμβαση του Μάριου Άνθη
μέλους της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
και μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ
Κέρκυρα 29 -5 - 2008
ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ .
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΡΑ
Όταν γράφτηκε αυτό το άρθρο , χθες 28-5, δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα η μανιώδης επίθεση των ΜΑΤ , με μεγάλη δύναμη διμοιριών και ανδρών ενάντια στο Λευκιμμιώτικο λαό . Αυτό που είδαμε σήμερα, και μέχρι τώρα , όσοι βρεθήκαμε στη Λευκίμμη , που τα ΜΑΤ έχουν μετατρέψει σε Βαγδάτη , ξεπερνάει όρια ανοχής . Πρόκειται για πραγματική αντιδημοκρατική εκτροπή που επιβάλλει σε ολόκληρο το Κερκυραϊκό λαό να κινητοποιηθεί με κοινό το σύνθημα : ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ .
Συνεχίζω με το άρθρο.
Την τελευταία περίοδο πληθαίνουν οι αναφορές σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Τόσο με συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα όσο και με τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων. Παράλληλα , με τις επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς και εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με τους κατοίκους και τις επιτροπές σε Λευκίμμη και Τεμπλόνι.
Ορισμένες ουσιώδεις παρατηρήσεις:
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων υπήρξε – μάλλον – αποπροσανατολιστική σχετικά με την ουσία του προβλήματος. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε η ίδρυση Ανωνύμης Εταιρίας ΟΤΑ (πρόταση Γαβαλά – Σαρλή) ούτε η διατήρηση του διαχειριστικού ελέγχου από το Σύνδεσμο καθαριότητας (Μικάλεφ). Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα τους σε μια άλλη , μελλοντική φάση. Το πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται στο εάν θα παραμείνουμε δογματικά αγκυλωμένοι στη κυρίαρχη αντίληψη και πρακτική περί ΧΥΤΑ – χωματερών που έχουν φθάσει πλέον σε αδιέξοδο. Στο εάν ο Νομός της Κέρκυρας θα παραμείνει στη σημερινή πραγματικότητα των δύο χωματερών - «ΧΥΤΑ» σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη. Γιατί εάν συνεχιστεί σε βάθος χρόνου αυτή η «πολιτική» που σήμερα υλοποιείται , τότε η Κέρκυρα - πράγματι – θα γίνει Νάπολη και η αλήθεια , όταν μάλιστα έχει την έννοια της προειδοποίησης και της αφύπνισης είναι πάντα επαναστατική, χρήσιμη και θετική. Αυτό να έχουν υπόψη όσοι διακατέχονται από τα μικροαστικά σύνδρομα , αυτά τα σύνδρομα που τελικά κρύβουν όλα τα σκουπίδια «κάτω από το χαλί» του σπιτιού.
Για την θέση της συντηρητικής παράταξης του κ. Τρεπεκλή δεν μπορεί να υπάρξει σαφής αναφορά. Πέρα από τα βαρύγδουπα και νεοφιλελεύθερα «αναπτυξιακά οράματα» αυτό που διαφαίνεται είναι η απροθυμία τους να αλλάξει κάτι επί της ουσίας.
Η Κέρκυρα σήμερα χρειάζεται επειγόντως ένα γενναίο , ένα αποφασιστικό και ριζοσπαστικό άλμα στη πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων . Αυτό πρακτικά ονομάζεται πολιτική για την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε κάποια δειλή – αόριστη αναφορά (Μικάλεφ) όμως τόσο αόριστη που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα της αναφοράς αυτής.
Γιατί η ολοκληρωμένη διαχείριση, σαν επιλογή, έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, δεν είναι ένας σουρεαλιστικός πίνακας τον οποίο ερμηνεύει όπως νομίζει ο θεατής.
Στις συνθήκες της Κέρκυρας , με την μεγάλη και συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και επιπλέον με το Τεμπλόνι να έχει «χτυπήσει κόκκινο» και τη Λευκίμμη – Μεσαράχι να μην ενδείκνυται , μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων . Εκεί οφείλουν να τοποθετήσουν οι αρμόδιοι φορείς το θέμα και να εγκαταλείψουν τις συνειδητές ή ασυνείδητες αοριστολογίες και τους περιπάτους γύρω από το πρόβλημα , μέχρι να ζαλιστούν οι πολίτες που τους παρακολουθούν. Επιπλέον αόριστη και (εσκεμμένα ;) αποπροσανατολιστική είναι η βαρύγδουπη επίκληση του χωροταξικού σχεδιασμού. Γιατί αυτή η συζήτηση αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο εάν πρόκειται να χωροθετηθούν ΧΥΤΑ και εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο εάν πρόκειται να χωροθετηθεί σε ορθολογική βάση, μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων . Τα δεδομένα τότε αλλάζουν και ποιοτικά και ποσοτικά. Πρώτο ζητούμενο λοιπόν αποτελεί η ριζική αλλαγή πολιτικής επιλογής , για να ξέρει ο χωροτάκτης (υπάλληλος – τεχνοκράτης) τι πράγμα θα τοποθετήσει και που , στο πλαίσιο του Νομαρχιακού χωροταξικού σχεδιασμού.
Περιεκτικά ο πυρήνας μιας νέας πρότασης, που καταθέτω στη δημόσια προβληματική, προβλέπει:
α) Εγκατάλειψη της περιορισμένης, ξεπερασμένης και καταστροφικής για το περιβάλλον και το μέλλον του νησιού μας , πολιτικής των ΧΥΤΑ – χωματερών. Ας λέει ότι νομίζει ο υφυπουργός κ. Νάκος , και οι κρατικοί και λοιποί παράγοντες.
β) Άμεσος , επείγον προσανατολισμός στην μελέτη και επιλογή των νέων , σύγχρονων τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί στο τομέα διαχείριση απορριμμάτων, τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, με σημαντικά αποτελέσματα.
γ) Ξεκάθαρη κατεύθυνση προς την επιλογή τεχνολογιών συμβατών στις τοπικές μας ιδιαιτερότητες και ανάγκες , δηλαδή επιλογή μιας και μοναδικής εγκατάστασης , ικανής σε δυναμικότητα και ποιότητα να αντιμετωπίσει τον όγκο των Νομαρχιακών απορριμμάτων και θα λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους δημοσίου ελέγχου.
δ) Σε αυτό το πλαίσιο , οριστικό κλείσιμο του «ΧΥΤΑ» - χωματερής Τεμπλονίου , πλήρης και οριστική εγκατάλειψη του «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης , περιοχών ακατάλληλων, κορεσμένων και βεβαρημένων περιβαλοντικά.
Αυτές οι – συνοπτικά αναφερόμενες – προτάσεις μπορούν να συγκροτήσουν το πυρήνα μιας νέας , διαφορετικής πολιτικής , μιας πολιτικής ουσιαστικής απεμπλοκής .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου