Του Μανόλη Βασιλάκη
Μέλος του ιδρυτικού πυρήνα της Ενιαίας Αριστερής Κίνησης (ΕΝ.Α.Κ.)
Με την οριστικοποίηση της απόφασης από την τρικολόρ κυβέρνηση για την λεγόμενη "διπλή ανάπλαση" στην περιοχή του Ελαιώνα και του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και την παράδοση του Ελληνικού σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο για την τσιμεντοποίησή του, συντελούνται δύο ταυτόχρονα σκάνδαλα. Το πρώτο σκάνδαλο είναι οικολογικό και το δεύτερο οικονομικό. Και εξηγούμαι αναφερόμενος κυρίως και πρωτίστως στον Ελαιώνα. Πρόκειται για μια πρόταση που μετατρέπει πράγματι μια περιοχή που σήμερα είναι χωρίς υψηλή εμπορική αξία και σε κατάσταση χωματερής, σε περιοχή υψηλής εμπορικής αξίας σε κατάσταση όμως και πάλι χωματερής αλλά με διαφορετικά ποιοτικά αναβαθμισμένα "σκουπίδια". Πρόκειται για πιστή αντιγραφή ανάλογου σκανδάλου που και εκείνο συντελέστηκε σε καθεστώς «εκτάκτων συνθηκών» η δημιουργία του συγκροτήματος "THE MALL" στην περιοχή του Αμαρουσίου.
Με το πρόσχημα της λεγόμενης διπλής ανάπλασης λοιπόν προχωράει στην περιοχή του Βοτανικού η δημιουργία ενός τσιμεντένιου τερατουργήματος με μια σειρά ευνοϊκών, για τους εργολάβους και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του Αθλητικού Σωματείου που είναι και "Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία" (άρα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικό νομικό πρόσωπο) με την επωνυμία "Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος", ρυθμίσεων που ανεξάρτητα από την όποια αγνότητα των προθέσεων θα οδηγήσουν σε δημιουργία τεράστιας υπεραξίας την οποία και θα καρπωθούν οι ιδιώτες επενδυτές.
Από την άλλη προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν ότι στα πλαίσια της διπλής ανάπλασης θα δημιουργηθεί «όαση πρασίνου» στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
Ο Ελαιώνας θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας.
Γιατί θα επιβαρυνθεί σε καθημερινή βάση ο κυκλοφοριακός φόρτος στην περιοχή.
Γιατί η εδώ και λίγα χρόνια έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας και η αλματώδης αύξηση της εγκατάστασης επιχειρήσεων στην Λεωφόρο Αθηνών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ακόμα επιβάρυνση της περιοχής.
Γιατί η τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην ήδη φλεγόμενη από την άσφαλτο Αθήνα.
Γιατί ακόμα και η περιοχή του γηπέδου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν θα οδηγήσει στην δημιουργία όασης πρασίνου αλλά σε ένα ακόμη τσιμεντένιο τερατούργημα όπως αυτό που με την ανοχή του Δήμου δημιουργήθηκε στην απέναντι γωνία του πάλαι ποτέ κτήματος Θων. Δεν είμαστε κατά της δημιουργίας αθλητικών χώρων. Είμαστε κατά της δημιουργίας επιχειρηματικών αθλητικών και εμπορικών εγκαταστάσεων με αυτές τις προϋποθέσεις.
Και για να γίνω πιο κατανοητός θα μιλήσω με όρους αγοράς:
Σημείο 1ο Τρεις επιχειρηματίας έχουν μια έκταση την οποία και θέλουν να την αξιοποιήσουν. Τους βρίσκει ένας άλλος επιχειρηματίας και τους λέει: "Σε εσάς τους δύο σας αγοράζω την έκταση αλλά σας προσφέρω αντίτιμο το οποίο καλύπτει την εμπορική αξία ενός ακινήτου που έχει συντελεστή δόμησης 0,5 και ποσοστό κάλυψης 8%. Ξέρω όμως ότι το ακίνητό σας έχει συντελεστή δόμησης 3,2 και ποσοστό κάλυψης 80%. Με λίγα λόγια σας λέω ότι αν μου πουλήσετε με αυτούς τους όρους το ακίνητό σας θα είστε χαμένοι Στον τρίτο του λέει: Σου ζητάω να μου παραχωρήσεις την έκταση που έχεις στην ιδιοκτησία σου για 49 χρόνια με συμβολικό ενοίκιο και μετά από 49 χρόνια θα σου δώσω το γήπεδο που θα κτίσω τώρα για πλήρη εκμετάλλευση. " Με λίγα λόγια δύο φορές χαμένοι. Στην συνέχεια απευθυνόμενος και στους τρεις τους λέει: "Ξέρετε έχω την δυνατότητα δίπλα στο γήπεδο να φτιάξω και ένα εμπορικό κέντρο το οποίο και θα το εκμεταλλεύομαι μόνος μου". Θα δεχόταν ποτέ κάποιος να συνεργαστεί με αυτούς τους όρους; Εσείς τι θα κάνατε αν είσαστε στην ομάδα των τριών επιχειρηματιών - πωλητών;
Σημείο 2ο Η έννοια των αθλητικών χώρων έχει πολύ μεγάλη ευρύτητα: Σημαίνει χώροι όπου μπορούν να αθλούνται οι νέοι σε καθημερινή βάση χωρίς κανένα κόστος σε ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον αλλά σημαίνει και χώροι που αθλούνται 50 άνθρωποι που σκοπό έχουν να κάνουν πρωταθλητισμό είτε για προσωπικό είτε για συλλογικό όφελος. Εμείς οφείλουμε σαν πολίτες να προωθήσουμε τον αθλητικό χώρο που ευνοεί την άθληση και την σωματική και ψυχική υγεία των πολλών, και όχι τον πλουτισμό των λίγων. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη δημιουργία εθνικού πάρκου που θα έχει ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϋ, διαδρομές για ελαφρύ τρέξιμο και περπάτημα και γιατί όχι και ενός γηπέδου ποδοσφαίρου όπου θα αθλούνται πραγματικά ερασιτεχνικές ομάδες. Όποιος θέλει να κάνει τον αθλητισμό επιχείρηση είναι ελεύθερος να το κάνει αλλά μην ζητάει και επιδότηση από το κοινωνικό σύνολο. Ας αγοράσει γη στην πραγματική της αξία να κτίσει γήπεδο με δικά του λεφτά ή με δανεισμό από τράπεζες και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά. Αυτό δεν σημαίνει ελεύθερη αγορά; Ή μήπως στο κόστος κρατισμός και στα κέρδη ελεύθερη αγορά;
Σημείο 3ο Έχει αναρωτηθεί κανείς σας ποιό είναι το ποσοστό κάλυψης πρασίνου στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής και ποιό στην Αθήνα; Συγκρίνεται το Central Park της Νέας Υόρκης με τον Εθνικό Κήπο και μετά να μου πείτε τι έχει μεγαλύτερη ανάγκη η Αθήνα: Εμπορικό Κέντρο και γήπεδο ή Εθνικό Πάρκο;
Δυστυχώς η τρικολόρ κυβέρνηση σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής της Τρόικας θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για την πλήρη οικονομική καταστροφή της χώρας αλλά και για την χαριστική βολή στο Αθηναϊκό τοπίο και στο Αττικό κλίμα. Και δυστυχώς αποτελεί ταυτόχρονα και μεγάλη οικονομική καταστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου