Το Ιράκ έχει ουσιαστικά χωριστεί σε τρία μέρη μετά την υπό αμερικανική ηγεσία κατοχή. Οι Κούρδοι έχουν πάρει τον έλεγχο του Βορρά, ενώ οι σιίτες την Ανατολή και το Νότο και οι σουνίτες Άραβες τη Δύση. Η εξουσία στο Ιράκ έχει κατανεμηθεί μεταξύ των Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων, αλλά η συνεργασία δεν κράτησε πολύ. Οι Κούρδοι ουσιαστικά ανακοίνωσαν την αυτοδιάθεση του Κουρδιστάν στο Βορρά. Οι Σουνίτες παραπονέθηκαν για την απουσία λόγου στη διακυβέρνηση της χώρας και τη διανομή που πετρελαίου, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τους σιίτες και αντιστεκόμενοι στην πολιτική τους, μερικές φορές ακόμη και με ένοπλη πάλη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακραίες θρησκευτικές δυνάμεις, όπως η Αλ-Κάιντα και οι Salafi τζιχαντιστές έχουν αποκτήσει δύναμη. Οι ομάδες αυτές έχουν την υποστήριξη από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.
Αργότερα, όταν ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας υποστηριζόμενος από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - με επικεφαλής τις ΗΠΑ - εναντίον της κυβέρνησης στη Συρία, οι Αλ Κάιντα και οι δυνάμεις των Salafi στο Ιράκ, εισήλθαν στη Συρία και έγιναν η κύρια δύναμη που μάχεται κατά του καθεστώτος Άσαντ. Είχαν τον οπλισμό, την εμπειρία και ένα κεντρικό οργανισμό καθοδήγησης ενώ οι δυνάμεις της FSA που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ήταν κατακερματισμένες, ανοργάνωτες και χωρίς πραγματική στρατιωτική εμπειρία. Ο αντι-Άσαντ συνασπισμός που καθοδηγείται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, υποστήριξες το Μέτωπο της Al Nusra , που περιελάμβανε την Αλ Κάιντα που συνδέονται και άλλες ακραίες ομάδες, πιστεύοντας ότι είχαν τη δύναμη να νικήσει τον Άσαντ. Ωστόσο, οι πρακτικές των ακραίων θρησκευτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία έχουν ανησυχήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Αυτές οι ομάδες, ενώ εξυπηρετούν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της από τη μία πλευρά, προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν νόμο της Σαρία στο χώρο τους και προκαλούν ζημία στα συμφέροντα των ΗΠΑ, από την άλλη.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά τις δολοφονίες Αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη από ακραίες ομάδες και τα γεγονότα στην Αίγυπτο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, μείωσαν την υποστήριξη που παρέχει σε ακραίες θρησκευτικές οργανώσεις στη Συρία.
Ομάδες όπως η Αλ Κάιντα, η Al Nusra, οι σαλαφιστές, κλπ, αφού συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να νικήσουν τις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία, δήλωσαν την αυτοδιάθεσή τους και δημιούργησαν ένα «ισλαμικό κράτος», που καλύπτει τις περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχό τους και περιοχές υπό σουνιτικό αραβικό έλεγχο στο Ιράκ.
Εν τω μεταξύ, εκμεταλλευόμενοι το κενό που δημιουργείται από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων Άσαντ και της FSA και της Al Nusra, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν δημιουργήσει τρεις αυτόνομες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη Βόρεια Συρία. Η ελεγχόμενο από τους Κούρδους περιοχή ονομάζεται Rojava (που σημαίνει Δύση ή τη Δύση του Κουρδιστάν στην κουρδική γλώσσα). Οι Κούρδοι, έχοντας ιδρύσει αυτόνομα καντόνια τους στη Rojava, οπλίστηκαν, κυρίως κατά τις επιθέσεις από ακραίες θρησκευτικές ομάδες. Οι εκπρόσωποι αυτών των Καντονιών υποστηρίζουν ότι η διακυβέρνηση δεν ήταν αποκλειστικά των Κούρδων, αλλά ότι Άραβες, Yazidis, Αρμένιοι, Τουρκμένων και άλλες μειονότητες και θρησκευτικές ομάδες μοιράζονταν την εξουσία και ως εκ τούτου, δημιούργησαν μια αυτόνομη δημοκρατική εναλλακτική λύση. Αλλά είναι σαφές ότι η πολιτική γραμμή του PKK είναι κυρίαρχη στη διακυβέρνηση της Rojava. Αυτή η γραμμή αντιπροσωπεύεται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Η ασφάλεια της Rojava είναι κάτω από τον τομέα της ένοπλης Λαϊκής Μονάδες Προστασίας (YPG) και των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών (YPJ). YPG / YPJ έχουν περίπου 5.000 ένοπλα μέλη. Μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το PYD έχει πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο των πόλεων Κομπανί, Afrin και Cinderas στην πολιτεία του Χαλεπίου. Όπως επίσης και των πόλεων Amude, Derik και Efrin στην πολιτεία της Hasaka, των πόλεων της Darbasiyah, Resulayn (σε όλη Ceylanpınar στο Şanlıurfa, Τουρκία) και της πόλη της Tirbesipiye. Το YPG, η ένοπλη πτέρυγα του PYD, έχει καταλάβει την πόλη της Resulayn από τις δυνάμεις της Al Nusra μετά από μια ένοπλη σύγκρουση και έφερε τις δεξαμενές που κατασχέθηκαν από αυτούς στο Κομπανί.
Τα τρία καντόνια της Rojava δεν μοιράζονται σύνορα μεταξύ τους. Το καθεστώς Άσσαντ ίδρυσε σουνίτικα χωριά μεταξύ των οικισμών των Κούρδων. Αυτά είναι τώρα υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Περίπου πριν από τέσσερις μήνες, ένοπλες δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους είχαν αρχίσει να προελαύνουν προς τα ανατολικά στοχεύοντας τη Βαγδάτη. Κατέλαβαν γρήγορα τη Μοσούλη, μια μεγάλη πόλη του Ιράκ. Στις περιοχές όπου προελαύνουν και στη Μοσούλη, οι σουνίτες ιρακινοί στρατιώτες δε παρουσιάζουν καμία αντίσταση και παραδίδουν τα όπλα τους στο Ισλαμικό Κράτος. Μερικοί προσχώρησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και μερικοί κατέφυγαν στα ανατολικά. Ενώ προελαύνουν προς τη Βαγδάτη, η σιιτική ηγεσία της ιρακινής κυβέρνησης αντικαταστάθηκε, οι ΗΠΑ παρείχαν την κεντρική Ιρακινή κυβέρνηση με όπλα και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η αντίδραση του Ισλαμικού Κράτους ήταν να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να αρχίσει να προωθείται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και τη Συρία. Οι δυνάμεις του Μπαρζανί της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ δεν μπορούσαν να αντέξουν την επίθεση του IS και υποχώρησαν, εγκαταλείποντας τις θέσεις και τα όπλα τους.
Στο ιρακινό Κουρδιστάν, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) δυνάμεις (οι οποίες είχαν εξαπολύσει έναν πόλεμο για 30 χρόνια εναντίον της Τουρκίας μέχρι την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός) αντιμετώπισε τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και κατάφερε να σταματήσει την προέλασή τους κατά τόπους. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ήρθαν πιο κοντά στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ και τη σημαντική πόλη του πετρελαίου Κιρκούκ και κατέλαβαν την πόλη Yazidi της Shengal. Δεκάδες χιλιάδες Yazidis έφυγαν από τη Shengal και έχουν καταφύγει στην Τουρκία.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ βοήθησε στο να σταματήσει η επέλαση του IS στο ιρακινό Κουρδιστάν και ως συνέπεια το IS άρχισε να επιτίθενται στο Κομπανί το οποίο πλέον περιβάλλεται από τρεις πλευρές από δυνάμεις του IS στα ανατολικά, νότια και δυτικά, με εξαίρεση τα σύνορα με την Τουρκία, στα βόρεια. Οι δυνάμεις του IS έχουν τανκς και βαρύ πυροβολικό, ενώ οι δυνάμεις του YPG / YPJ στο Κομπανί έχουν μόνο ελαφρά όπλα πεζικού. Οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά στο Κομπανί έχουν διαφύγει στην Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες είναι στην πόλη της Suruc στην Τουρκία, σε καταυλισμούς στην ύπαιθρο και πεινάνε.
Το Κομπανί χρειάζεται όπλα για την καταπολέμηση του IS. Χρειάζεται η Τουρκία να ανοίξει ένα διάδρομο για να φέρει τανκς και βαρύ πυροβολικό που έχει εγκαταλειφθεί στο Ανατολικό Καντόνι από τους Κούρδους του Ιράκ και τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεων και έχουν κατασχεθεί από το YPG. Οι δυνάμεις του IS είναι τώρα εντός 1 χιλιομέτρου από τις θέσεις του YPG.
Το κόμμα μας και άλλες προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας διοργανώνουν διαδηλώσεις για να πάρει την υποστήριξη των λαών και να αναγκάσει την κυβέρνηση να βοηθήσει το Κομπανί. Εκείνοι που υποστηρίζουν την αντίσταση πάει στο Suruc στην τουρκική πλευρά για να έχουν πρόσβαση στο Κομπανί και να φέρουν τρόφιμα και άλλες προμήθειες. Προφυλάσσουν μια περιοχή ένα 25 χιλιομέτρων από τα τουρκο-συριακά σύνορα για να αποτρέψουν του μαχητές του IS να προσχωρήσουν στα τουρκικά σύνορα και την έναρξη μιας επίθεσης από το βορρά. Μεγάλο μέρος της κουρδικής νεολαίας από την Τουρκία διασχίζει τα σύνορα προς την Κομπανί για την καταπολέμηση του IS και για υποστηρίξει την αντίσταση.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση έχει ενταχθεί στον συνασπισμό των ΗΠΑ εναντίον του IS και θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη νεκρή ζώνη 40-50 χιλιομέτρων στην Rojava, κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων για να διευθετήσει τους Σύριους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Οι πληθυσμοί σε αυτή τη ζώνη θα αφοπλιστούν (εξ ου και τα PYD και YPG θα χάσουν τον έλεγχο και την επιρροή στη Rojava και οι συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα υπερασπιστούν την περιοχή ενάντια στο IS και τις δυνάμεις του Άσαντ). Αργότερα, θα συσταθεί ένας στρατός του FSA σε αυτή την περιοχή για να καταπολεμήσεις τις δυνάμεις του Ασάντ.
Οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία τάσσονται εναντία αυτού του σχεδίου. Είμαστε αντίθετοι σε μια νεκρή ζώνη και τον τουρκικό στρατό που διασχίζει τα σύνορα. Θέλουμε η Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει το IS και να επιτρέπει στους μαχητές του χρησιμοποιούν τα τουρκικά σύνορα. Θέλουμε η Τουρκία να στηρίξει τους λαούς του Κομπανί και της Rojava από τις επιθέσεις του IS.
Το κόμμα μας πιστεύει ότι στην τρέχουσα κατάσταση η διεθνής αλληλεγγύη και υποστήριξη του Κομπανί είναι ζωτικής σημασίας. Καλούμε τα κόμματα και τις οργανώσεις σας και τους λαούς σας να υποστηρίξουν και να δείξουμε αλληλεγγύη στο Κομπανί και τη Rojava.
Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη με τους λαούς της περιοχής ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι επιθέσεις είναι ένα από τα πιο επείγοντα πολιτικά καθήκοντα.
Ο ιμπεριαλισμός θα χάσει και νικητές θα είναι οι λαοί! Ζήτω η αντίσταση του Κομπανί!
Ζήτω η αντίσταση του Κομπανί
Κόμμα Εργασίας (EMEP), Τουρκία
Αργότερα, όταν ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας υποστηριζόμενος από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - με επικεφαλής τις ΗΠΑ - εναντίον της κυβέρνησης στη Συρία, οι Αλ Κάιντα και οι δυνάμεις των Salafi στο Ιράκ, εισήλθαν στη Συρία και έγιναν η κύρια δύναμη που μάχεται κατά του καθεστώτος Άσαντ. Είχαν τον οπλισμό, την εμπειρία και ένα κεντρικό οργανισμό καθοδήγησης ενώ οι δυνάμεις της FSA που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ήταν κατακερματισμένες, ανοργάνωτες και χωρίς πραγματική στρατιωτική εμπειρία. Ο αντι-Άσαντ συνασπισμός που καθοδηγείται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, υποστήριξες το Μέτωπο της Al Nusra , που περιελάμβανε την Αλ Κάιντα που συνδέονται και άλλες ακραίες ομάδες, πιστεύοντας ότι είχαν τη δύναμη να νικήσει τον Άσαντ. Ωστόσο, οι πρακτικές των ακραίων θρησκευτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία έχουν ανησυχήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Αυτές οι ομάδες, ενώ εξυπηρετούν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της από τη μία πλευρά, προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν νόμο της Σαρία στο χώρο τους και προκαλούν ζημία στα συμφέροντα των ΗΠΑ, από την άλλη.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά τις δολοφονίες Αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη από ακραίες ομάδες και τα γεγονότα στην Αίγυπτο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, μείωσαν την υποστήριξη που παρέχει σε ακραίες θρησκευτικές οργανώσεις στη Συρία.
Ομάδες όπως η Αλ Κάιντα, η Al Nusra, οι σαλαφιστές, κλπ, αφού συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να νικήσουν τις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία, δήλωσαν την αυτοδιάθεσή τους και δημιούργησαν ένα «ισλαμικό κράτος», που καλύπτει τις περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχό τους και περιοχές υπό σουνιτικό αραβικό έλεγχο στο Ιράκ.
Εν τω μεταξύ, εκμεταλλευόμενοι το κενό που δημιουργείται από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων Άσαντ και της FSA και της Al Nusra, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν δημιουργήσει τρεις αυτόνομες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη Βόρεια Συρία. Η ελεγχόμενο από τους Κούρδους περιοχή ονομάζεται Rojava (που σημαίνει Δύση ή τη Δύση του Κουρδιστάν στην κουρδική γλώσσα). Οι Κούρδοι, έχοντας ιδρύσει αυτόνομα καντόνια τους στη Rojava, οπλίστηκαν, κυρίως κατά τις επιθέσεις από ακραίες θρησκευτικές ομάδες. Οι εκπρόσωποι αυτών των Καντονιών υποστηρίζουν ότι η διακυβέρνηση δεν ήταν αποκλειστικά των Κούρδων, αλλά ότι Άραβες, Yazidis, Αρμένιοι, Τουρκμένων και άλλες μειονότητες και θρησκευτικές ομάδες μοιράζονταν την εξουσία και ως εκ τούτου, δημιούργησαν μια αυτόνομη δημοκρατική εναλλακτική λύση. Αλλά είναι σαφές ότι η πολιτική γραμμή του PKK είναι κυρίαρχη στη διακυβέρνηση της Rojava. Αυτή η γραμμή αντιπροσωπεύεται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Η ασφάλεια της Rojava είναι κάτω από τον τομέα της ένοπλης Λαϊκής Μονάδες Προστασίας (YPG) και των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών (YPJ). YPG / YPJ έχουν περίπου 5.000 ένοπλα μέλη. Μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το PYD έχει πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο των πόλεων Κομπανί, Afrin και Cinderas στην πολιτεία του Χαλεπίου. Όπως επίσης και των πόλεων Amude, Derik και Efrin στην πολιτεία της Hasaka, των πόλεων της Darbasiyah, Resulayn (σε όλη Ceylanpınar στο Şanlıurfa, Τουρκία) και της πόλη της Tirbesipiye. Το YPG, η ένοπλη πτέρυγα του PYD, έχει καταλάβει την πόλη της Resulayn από τις δυνάμεις της Al Nusra μετά από μια ένοπλη σύγκρουση και έφερε τις δεξαμενές που κατασχέθηκαν από αυτούς στο Κομπανί.
Τα τρία καντόνια της Rojava δεν μοιράζονται σύνορα μεταξύ τους. Το καθεστώς Άσσαντ ίδρυσε σουνίτικα χωριά μεταξύ των οικισμών των Κούρδων. Αυτά είναι τώρα υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Περίπου πριν από τέσσερις μήνες, ένοπλες δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους είχαν αρχίσει να προελαύνουν προς τα ανατολικά στοχεύοντας τη Βαγδάτη. Κατέλαβαν γρήγορα τη Μοσούλη, μια μεγάλη πόλη του Ιράκ. Στις περιοχές όπου προελαύνουν και στη Μοσούλη, οι σουνίτες ιρακινοί στρατιώτες δε παρουσιάζουν καμία αντίσταση και παραδίδουν τα όπλα τους στο Ισλαμικό Κράτος. Μερικοί προσχώρησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και μερικοί κατέφυγαν στα ανατολικά. Ενώ προελαύνουν προς τη Βαγδάτη, η σιιτική ηγεσία της ιρακινής κυβέρνησης αντικαταστάθηκε, οι ΗΠΑ παρείχαν την κεντρική Ιρακινή κυβέρνηση με όπλα και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η αντίδραση του Ισλαμικού Κράτους ήταν να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να αρχίσει να προωθείται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και τη Συρία. Οι δυνάμεις του Μπαρζανί της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ δεν μπορούσαν να αντέξουν την επίθεση του IS και υποχώρησαν, εγκαταλείποντας τις θέσεις και τα όπλα τους.
Στο ιρακινό Κουρδιστάν, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) δυνάμεις (οι οποίες είχαν εξαπολύσει έναν πόλεμο για 30 χρόνια εναντίον της Τουρκίας μέχρι την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός) αντιμετώπισε τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και κατάφερε να σταματήσει την προέλασή τους κατά τόπους. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ήρθαν πιο κοντά στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ και τη σημαντική πόλη του πετρελαίου Κιρκούκ και κατέλαβαν την πόλη Yazidi της Shengal. Δεκάδες χιλιάδες Yazidis έφυγαν από τη Shengal και έχουν καταφύγει στην Τουρκία.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ βοήθησε στο να σταματήσει η επέλαση του IS στο ιρακινό Κουρδιστάν και ως συνέπεια το IS άρχισε να επιτίθενται στο Κομπανί το οποίο πλέον περιβάλλεται από τρεις πλευρές από δυνάμεις του IS στα ανατολικά, νότια και δυτικά, με εξαίρεση τα σύνορα με την Τουρκία, στα βόρεια. Οι δυνάμεις του IS έχουν τανκς και βαρύ πυροβολικό, ενώ οι δυνάμεις του YPG / YPJ στο Κομπανί έχουν μόνο ελαφρά όπλα πεζικού. Οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά στο Κομπανί έχουν διαφύγει στην Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες είναι στην πόλη της Suruc στην Τουρκία, σε καταυλισμούς στην ύπαιθρο και πεινάνε.
Το Κομπανί χρειάζεται όπλα για την καταπολέμηση του IS. Χρειάζεται η Τουρκία να ανοίξει ένα διάδρομο για να φέρει τανκς και βαρύ πυροβολικό που έχει εγκαταλειφθεί στο Ανατολικό Καντόνι από τους Κούρδους του Ιράκ και τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεων και έχουν κατασχεθεί από το YPG. Οι δυνάμεις του IS είναι τώρα εντός 1 χιλιομέτρου από τις θέσεις του YPG.
Το κόμμα μας και άλλες προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας διοργανώνουν διαδηλώσεις για να πάρει την υποστήριξη των λαών και να αναγκάσει την κυβέρνηση να βοηθήσει το Κομπανί. Εκείνοι που υποστηρίζουν την αντίσταση πάει στο Suruc στην τουρκική πλευρά για να έχουν πρόσβαση στο Κομπανί και να φέρουν τρόφιμα και άλλες προμήθειες. Προφυλάσσουν μια περιοχή ένα 25 χιλιομέτρων από τα τουρκο-συριακά σύνορα για να αποτρέψουν του μαχητές του IS να προσχωρήσουν στα τουρκικά σύνορα και την έναρξη μιας επίθεσης από το βορρά. Μεγάλο μέρος της κουρδικής νεολαίας από την Τουρκία διασχίζει τα σύνορα προς την Κομπανί για την καταπολέμηση του IS και για υποστηρίξει την αντίσταση.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση έχει ενταχθεί στον συνασπισμό των ΗΠΑ εναντίον του IS και θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη νεκρή ζώνη 40-50 χιλιομέτρων στην Rojava, κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων για να διευθετήσει τους Σύριους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Οι πληθυσμοί σε αυτή τη ζώνη θα αφοπλιστούν (εξ ου και τα PYD και YPG θα χάσουν τον έλεγχο και την επιρροή στη Rojava και οι συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα υπερασπιστούν την περιοχή ενάντια στο IS και τις δυνάμεις του Άσαντ). Αργότερα, θα συσταθεί ένας στρατός του FSA σε αυτή την περιοχή για να καταπολεμήσεις τις δυνάμεις του Ασάντ.
Οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία τάσσονται εναντία αυτού του σχεδίου. Είμαστε αντίθετοι σε μια νεκρή ζώνη και τον τουρκικό στρατό που διασχίζει τα σύνορα. Θέλουμε η Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει το IS και να επιτρέπει στους μαχητές του χρησιμοποιούν τα τουρκικά σύνορα. Θέλουμε η Τουρκία να στηρίξει τους λαούς του Κομπανί και της Rojava από τις επιθέσεις του IS.
Το κόμμα μας πιστεύει ότι στην τρέχουσα κατάσταση η διεθνής αλληλεγγύη και υποστήριξη του Κομπανί είναι ζωτικής σημασίας. Καλούμε τα κόμματα και τις οργανώσεις σας και τους λαούς σας να υποστηρίξουν και να δείξουμε αλληλεγγύη στο Κομπανί και τη Rojava.
Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη με τους λαούς της περιοχής ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι επιθέσεις είναι ένα από τα πιο επείγοντα πολιτικά καθήκοντα.
Ο ιμπεριαλισμός θα χάσει και νικητές θα είναι οι λαοί! Ζήτω η αντίσταση του Κομπανί!
Ζήτω η αντίσταση του Κομπανί
Κόμμα Εργασίας (EMEP), Τουρκία
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου