Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

του Μάριου Άνθη, μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Κέρκυρα 15/7/2008

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην Αθήνα, η πρώτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το πανελλαδικό αυτό όργανο συγκροτήθηκε μετά από σχετική απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, φέτος τον Μάρτη, με στόχο την ενίσχυση του πολιτικού και οργανωτικού συντονισμού και της δράσης των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα μας.

Η συνεδρίαση έγινε με φόντο το κεντρικό σύνθημα «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΑ. Να φύγει η ΝΔ, να μη γυρίσει το ΠΑΣΟΚ». Μέσα από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις εκφράστηκε η χειροτέρευση της κατάστασης στη χώρα με τα φτωχά λαϊκά στρώματα να υποφέρουν και το κεφάλαιο να συνεχίζει τον ανεξέλεγκτο πλουτισμό του. Επισημάνθηκε ο αχαλίνωτος καλπασμός της ακρίβειας που φέρνει σε οικονομικό αδιέξοδο τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Τονίστηκε η απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται η νεολαία των 600 ευρώ και της ανεργίας. Υπογραμμίστηκε η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των μικρών επαγγελματιών, αποτέλεσμα της μακρόχρονης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται, η έξαρση την τελευταία περίοδο των περιβαλλοντικών προβλημάτων, καθώς –επίσης- και τα θέματα της παιδείας και της υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη κρίση και τη σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος και του δικομματισμού, με τα συνεχή σκάνδαλα, τις μίζες, το παράνομο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επισημάνθηκε ότι στη χώρα μας χρειάζεται ανατροπή, χρειάζεται ουσιαστικός ριζοσπαστικός μετασχηματισμός. Παράλληλα αποφασίστηκε να ανοίξει η διαδικασία διαμόρφωσης του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του κεκτημένου της ιδρυτικής του διακύρηξης. Η διαδικασία αυτή θα έχει έντονα συμμετοχικά χαρακτηριστικά από τις τάσεις, τις ομάδες και τις κινήσεις, τους ανένταχτους αγωνιστές, από όσο το δυνατό ευρύτερες δυνάμεις του αριστερού κινήματος. Ακόμα, έγινε μια πρώτη αναφορά στο ζήτημα της ΕΕ-ευρωεκλογών.

Στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήθηκε από όλες τις συνιστώσες και τους ανένταχτους, ότι μέσα στο σημερινό γκρίζο τοπίο η ενωμένη Ριζοσπαστική Αριστερά αποτελεί ελπίδα και δύναμη αισιοδοξίας για το λαό μας. Τον τόνο της συνεδρίασης και μαζί την πολιτική προοπτική έθεσε στην ομιλία του ο Αλέκος Αλαβάνος που μίλησε για μια «νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», για μια «μεγάλη αλλαγή που κεντρικός φορέας της θα είναι οι ενωμένες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια :