Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ- ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΑΚ

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ – ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΑΚ
            Κέρκυρα 20/01/2011
Η Ενέργεια χαρακτηρίζεται, τόσο στη θεωρία όσο και στη πράξη, περισσότερο ως μια λογιστική έννοια, που μας δίνει τη δυνατότητα να προβλέψουμε την εξέλιξη ή την κίνηση ενός συστήματος. Ορίζεται σαν το ποσό του έργου που απαιτείται προκειμένου το σύστημα να πάει από μια αρχική κατάσταση σε μια τελική.(Βικιπαίδεια)
Είναι χαρακτηριστικό των τελευταίων δεκαετιών, στην Κέρκυρα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα,  ότι προκειμένου να προπαγανδιστούν κάποιες επιδιώξεις και  συμφέροντα, μας εισάγουν σταθερά, σε μια διαδικασία πανικού, εντός της οποίας η έρευνα και ο ορθολογισμός είναι έννοιες που δεν έχουν καμιά θέση.  Επίσης η προχειρότητα των αποφάσεων που ενίοτε αποδεικνύεται εγκληματική, με μακροχρόνιες συνέπειες, φαίνεται ότι καλά κρατεί, ακόμα και σε θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα όπως το ΤΕΕ που κατά καιρούς μας έχει εκπλήξει με τα συμπεράσματά του και τις γνωμοδοτικές αποφάσεις του. Για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονιού είναι γνωστή η άποψή του για νέο κύτταρο, επίσης για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης σταθερή η θέση του για την «αναγκαιότητα» λειτουργίας του  και τώρα σειρά έχει η ευνοϊκή θέση του για το αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα.
  Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να απορρίψουμε τις ΑΠΕ, αλλά θεωρούμε ότι όλα πρέπει να βαδίζουν με κάποιο μέτρο και με γνώμονα το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον. Αυτό αποτελεί τη βάση. Πολλές φορές το δημόσιο συμφέρον αποσπάται από το λαϊκό και παίρνει τον χαρακτήρα, της «σύγκλισης εθνικών στόχων». Αυτοί πάλι, - οι εθνικοί στόχοι – μεταφράζονται, διαμορφώνονται και σαν διακρατικές εμπορικές συμφωνίες οι οποίες με την σειρά τους σπανίως εξυπηρετούν τα δημόσια -λαϊκά συμφέροντα. Αντιθέτως, οι κυρίαρχοι οικονομικοπολιτικοί κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη και την επιθυμία του λαού για την ενδυνάμωση και  αυτονόμηση του τόπου, επιβάλλουν με διάφορα « επιστημονικώς τεκμηριωμένα» πολιτικά τερτίπια, τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών με το ωραίο περιτύλιγμα του εθνικού συμφέροντος.
Η Κέρκυρα, είναι , ως γνωστόν, ένα τουριστικό νησί γεμάτο ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα, εστιατόρια και διάφορες άλλες υπηρεσίες οι οποίες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσουν και να παράγουν το απαιτούμενο έργο. Μέχρι τώρα κανένα θεσμοθετημένο επιστημονικό όργανο, όπως π.χ. το ΤΕΕ, δεν έκανε μια σοβαρή πρόταση,  για το κατά πόσο η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να περιοριστεί, ή να αλλάξει η πηγή παραγωγής της. Δεν ακούσαμε ας πούμε να ανακοινώσουν μια γνωμοδοτική απόφαση σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια και οργανισμούς, που έχουν άμεση σχέση με την λαϊκή τσέπη. Επίσης δεν  είδαμε την άσκηση πίεσης, προς όλες τις  αρμόδιες κατευθύνσεις, με τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις και προτάσεις για την ανάγκη παραγωγής ενέργειας από τα σκουπίδια. Δεν πληροφόρησαν τον λαό ότι πρώτη πηγή ενέργειας για την επιβίωση είναι η τροφή, η τροφή που στην Κέρκυρα δεν παράγεται πλέον παρά μόνο εισάγεται και αυτό σημαίνει εκτός από την βιοτική  εξάρτηση του νησιού μας και επιπλέον πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας που καταναλώνεται άσκοπα, άδικα και οικονομικώς επιζήμια για τον τόπο, αλλά πολύ προσοδοφόρα για κάποιους επιχειρηματίες. Η εναλλακτική λύση να φυτέψουμε φωτοβολταικά αντί για  αγροτικά προϊόντα στα χωράφια, είναι πρόσχημα για την πλήρη και ολοκληρωτική αποδυνάμωση του λαού, ο οποίος σε μια τέτοια προοπτική θα απολέσει - και -το φυσικό του δικαίωμα να υπάρχει, άκληρος και χωρίς παραγωγικές δυνατότητες.
Τα απίστευτα μεγάλα ποσά των μακρόχρονων κρατικών επιδοτήσεων προς τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, χρήματα- και αυτά-που έφυγαν από τις τσέπες του λαού και από την υγιή παραγωγική διαδικασία, δημιούργησαν ολόκληρη στρατιά από τζάμπα επιχειρηματίες. Οι θεσμικοί επιστημονικοί φορείς  της χώρας, όμως ,δεν είδαμε να ασκούν την αναγκαία αποτρεπτική πίεση με στόχο αυτά τα κονδύλια να χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την ενεργειακή εξυγίανση των τουριστικών μεγαθηρίων. Έτσι τώρα  βρισκόμαστε στο «αδιέξοδο» της όλο και περισσότερο απαιτούμενης ενέργειας. Αυτό το «αδιέξοδο», είναι που μας φέρνει ως «λύση» και το αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα, φέρνοντας μαζί και νέους επιχειρηματίες που έρχονται να αρμέξουν τον τόπο και κατόπιν να αφήσουν τα σκουπίδια τους και να εξαφανιστούν. Μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει για το ακριβές μέγεθος του λαϊκού συμφέροντος που επιτάσσει ως επιβεβλημένη και αυτήν την επένδυση; Μια επένδυση με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις;
Η πολιτική που ήδη έχει προτείνει η ΕΝΑΚ λαμβάνει σταθερά και πρακτικά υπόψη το ενεργειακό ζήτημα και επίσης αυτή η πολιτική πρόταση της ΕΝΑΚ περιλαμβάνει στον πυρήνα της αυτά που είναι τα ουσιαστικά ζητούμενα, δηλ. την παραγωγή ενέργειας και την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία. Η θέση μας για την διαχείριση και την επεξεργασία των απορριμμάτων με την δημιουργία Μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης και μάλιστα με συγκεκριμένα τεχνολογικά συστήματα, αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα για τις τεράστιες δυνατότητες συνδυασμού του κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους και της ενεργειακής παραγωγής, που μπορεί να αποδώσει η Μονάδα, σε υψηλά ποιοτικά και ποσοτικά επίπεδα. Φυσικά, το μπλοκ εξουσίας  και τα διάφορα συμφέροντα που δήθεν νοιάζονται για το περιβάλλον προωθώντας, αποκλειστικά τα συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων της «πράσινης ανάπτυξης» και του «πράσινου» καπιταλισμού σιωπούν ένοχα για τις προτάσεις μας ενώ στο σκοτεινό παρασκήνιο, τις συκοφαντούν. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται και τους επαναλαμβάνουμε ότι αυτοί βγαίνουν χαμένοι, αλλά μαζί τους, δυστυχώς και το νησί μας που καταστρέφεται στο παρόν και θα καταστρέφεται ακόμα περισσότερο στο μέλλον με τις επιλογές και τις πολιτικές που προωθούνται .            
Με βάση τη γενικότερη θέση μας, όπως την τοποθετήσαμε παραπάνω και με βάση την σταθερή, την πάγια αρχή της ΕΝΑΚ να μην περιορίζεται στον καταγγελτικό λόγο αλλά και να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις , ρεαλιστικές και με σαφή χρονικά πλαίσια, εκτιμούμε ότι:
1) Πρέπει να απορριφθεί άμεσα κάθε σκέψη για δημιουργία αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα. Τα θεσμικά όργανα (δημοτικό – περιφερειακό συμβούλιο) αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στο νησί μας, την δομή του, το μέλλον του.  
2) Πρέπει να αποτραπεί , να ακυρωθεί, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην αγροτική γη καθώς η αγροτική πρωτογενής παραγωγή προσφέρει την τροφή που αποτελεί την πρώτη ουσιαστική και κρίσιμη ενέργεια του ανθρώπου, που είναι η τροφή του. Η αγροτική γη προσφέρεται αποκλειστικά για αγροτική παραγωγή, τομέα στον οποίο η Κέρκυρα έχει τεράστιο πρόβλημα που πρέπει άμεσα και σχεδιασμένα να αντιμετωπίσει.
3) Μέσα στο 2011 να αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες και διαδικασίες που θα αποτελέσουν την αφετηρία μιας νέας ενεργειακής πραγματικότητας στην Κέρκυρα. Να ολοκληρωθούν δηλαδή οι πολιτικές αποφάσεις, εντάξεις σε προγράμματα, μελέτες κλπ. που θα επιτρέψουν το 2012 την εκτέλεση και λειτουργία συγκεκριμένων έργων και όχι να χρονοτριβούμε σαν τόπος με την τοποθέτηση αχρείαστων και καταστροφικών ανεμογεννητριών και την εξυπηρέτηση συμφερόντων πολυεθνικών ομίλων.
4) Η ΕΝΑΚ εκτιμά  ως ανάγκη και παράλληλα ρεαλιστική δυνατότητα α) την τοποθέτηση συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας και αυτάρκειας (φωτοβολταϊκά)  κυρίως στις βασικές δημόσιες – κρατικές εγκαταστάσεις και τις ξενοδοχειακές μονάδες  β) την άμεση προώθηση κατασκευής Μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με νέες τεχνολογίες, αποτελεσματικές στις τοπικές μας συνθήκες, χωρίς καύση – πυρόλυση, που όχι μόνον θα λύσει οριστικά και καθαρά το πρόβλημα των σκουπιδιών αλλά και θα αποτελέσει παράλληλα μια ολοκληρωμένη Μονάδα μαζικής παραγωγής ενέργειας, ικανής, αν αξιοποιηθεί σωστά, να συνεισφέρει οικονομικά στο κόστος λειτουργίας της. Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις είναι επαρκείς για τις ανάγκες του τόπου μας, άμεσες, ρεαλιστικές, χρήσιμες στο κοινωνικό σύνολο, στην ποιότητα ζωής του λαού, στο παρόν και το μέλλον του νησιού μας.                 

Δεν υπάρχουν σχόλια :