Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση της ΕΝ.Α.Κ. Δάφνης - Υμηττού για την αξιοποίηση του χώρου και των κτιρίων του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ

Σε ένα καθοριστικό τομέα, αυτόν της ουσιαστικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επίσης, της απόδοσης της στην κοινωνία και στις ανάγκες της, παρενέβη, με ανακοίνωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο λαό της περιοχής, ο πυρήνας της ΕΝΑΚ Δάφνης - Υμηττού. Με την πρότασή του αυτή, ουσιαστικά καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την Τοπική αυτοδιοίκηση να συγκροτήσουν και να διαμορφώσουν, μια συμμαχία που θα πιέσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα, σε ιδιωτικά συμφέροντα, μιας μεγάλης έκτασης στο κέντρο της Αθήνας, αλλά από τη μία να χρησιμοποιήσει τα ήδη υπάρχοντα κτίρια για την κάλυψη των μεγάλων και πιεστικών  αναγκών σε εγκαταστάσεις των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης, αλλά και υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι να διαμορφωθούν σε ανοιχτό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή του Υμηττού.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου και των κτιρίων του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ

           Στα πλαίσια της εφαρμογής της απόφασης της τρόικας για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έχει ενταχθεί και το ξεπούλημα του χώρου του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ. Ενός χώρου που  ξεπερνάει σε έκταση τον Εθνικό Κήπο και που περιέχει μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για να υπάρξει μια νέα προοπτική ανάπτυξης σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
           Στα πλαίσια αυτά η ΕΝΑΚ είναι αντίθετη σε κάθε πρόταση μονομερούς ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που αποσκοπεί στην εντατική κερδοσκοπική εκμετάλλευση της από ιδιώτες, που δεν θα αποδώσει τίποτα ουσιαστικό στην τοπική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία
Έτσι θα προτείνουμε σαν μια πρώτη σκέψη η οποία βέβαια θέλει περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση την παρακάτω  πρόταση.

  • O χώρος να διατηρηθεί όπως είναι χωρίς προσθήκη  νέων κτιριακών εγκαταστάσεων έτσι ώστε να αποτελεί υπερτοπικό χώρο πρασίνου και λειτουργικό χώρο πολιτισμού και αθλητισμού.
  • Οι κτιριακές εγκαταστάσεις να παραχωρηθούν σε δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα, για να καλύψουν τις έντονες ανάγκες τους σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει στις ιατρικές σχολές της Αθήνας.
  • Μέρος των εγκαταστάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ερευνητικές ανάγκες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στα πλαίσια μιας νέας πολιτικής που θα αναπτύσσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και που θα βοηθήσει στην απασχόληση νέων ερευνητών επιστημόνων.
Η ΕΝΑΚ πιστεύει ότι η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί και να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας από την Δημοτική αρχή καθώς διαθέτει την ευρύτερη συναίνεση και μπορεί να διαμορφώσει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία (πανεπιστημιακοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, κινήσεις πολιτών και οργανώσεις του φοιτητικού κινήματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια :