Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΑΚ – ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ


   Μερικές σύντομες πολιτικές παρατηρήσεις. Μαζί και παράλληλα με τους άλλους τομείς δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών π.χ. ΟΤΑ, που δέχονται ολοσχερή επίθεση από την κυβέρνηση και το εγχώριο μπλοκ εξουσίας ευρύτερα, μεγαλώνει δραματικά και το πρόβλημα στον τομέα της δημόσιας υγείας και των δημόσιων υποδομών υγείας. Γίνεται πλέον κατανοητό σε κάθε άνθρωπο που κατοικεί στην Ελλάδα, ότι πίσω από διακηρύξεις για «μείωση σπατάλης και διαφθοράς» στο χώρο της υγείας ,του φαρμάκου και των ασφαλιστικών ταμείων, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, εμπορευματοποίησης και εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων. Το σχέδιο αυτό έχει ήδη αποδώσει τα πρώτα αποτελέσματά του και οι εργαζόμενοι – άνεργοι – συνταξιούχοι, υφίστανται ήδη τις δραματικές συνέπειες της πρώτης φάσης εφαρμογής του. Εάν δεν ορθωθεί ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης, τότε οι συνέπειες αυτές θα εκφραστούν με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Η ΕΝΑΚ θεωρεί ότι στη δημόσια υγεία, ασφαλώς υπάρχουν σοβαρά θέματα διαφθοράς, απέναντι στα οποία επιβάλλεται να υπάρχει ένα διαρκές και ανοιχτό μέτωπο καταπολέμησης. Οι κύριες αιτίες του φαινομένου διαφθοράς αποτελούν μεγάλο και ιδιαίτερο θέμα, το βασικό όμως εδώ, είναι ότι οι πολιτικές του μπλοκ εξουσίας και των ξένων κέντρων, χρησιμοποιούν σαν άλλοθι διάφορες νοσηρές αντικοινωνικές καταστάσεις που το ίδιο το σύστημα έχει δημιουργήσει, προκειμένου να υλοποιήσουν την κεντρική επιδίωξή τους, που είναι η υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο. Που είναι η μείωση της κρατικής δαπάνης για την υγεία και η «αναμόρφωση» του συστήματος υγείας με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών οργανισμών και των ιδιωτικών κεφαλαίων.
   Η ΕΝΑΚ με ανακοινώσεις της στον επιβεβλημένο χρόνο, έχει αναδείξει και αποκαλύψει τις γενικότερες διαστάσεις του θέματος και τα ειδικότερα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχουμε αποκαλύψει και δώσει στη δημοσιότητα με λεπτομέρειες τους κυβερνητικούς πολιτικούς σχεδιασμούς, τα προβλήματα, τις ελλείψεις σε υλικά, τα διαρθρωτικά θέματα και τις άμεσες ανάγκες στις κλινικές, στα τμήματα, στη δομή του Νοσοκομείου συνολικά. Η ΕΝΑΚ βρίσκεται σε σύγκρουση και αντιπαλεύει με την δική της πολιτική, τις αοριστίες, την φανφαρόνικη δημαγωγία, τα πολιτικάντικα παιγνίδια, τα νεφελώδη κηρύγματα, τις δράσεις με «γιουρούσια» και τους χωρίς ουσία «παληκαρισμούς» από όπου και εάν προέρχονται, γιατί δεν συνεισφέρουν ούτε στην αλήθεια, ούτε στην οικοδόμηση της ουσιαστικής – αποτελεσματικής αντίστασης.
   Η ΕΝΑΚ θεωρεί σαν θεμέλιο του αγώνα για την δημόσια λαϊκή υγεία, τους εργαζόμενους και το Σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Τα σωματεία, βάση της εργατικής τάξης και της λαϊκής αντίστασης δεν επιτρέπεται, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να αποτελούν χώρους μικροκομματικών παιχνιδιών και στημένων συσχετισμών, χώρους δρομολόγησης ατομικών φιλοδοξιών και άλλων νοσηρών φαινομένων. Αρκετά έχει πληρώσει ο λαός και το εργατικό κίνημα αυτές τις πολιτικές και τις συμπεριφορές. Καλούμε τους εργαζόμενους σε αφύπνιση και συστράτευση με στόχο ένα αποτελεσματικό Σωματείο, ένα δικό τους Σωματείο, ικανό να διαδραματίσει τον κεντρικό ρόλο που του αναλογεί στις σημερινές δύσκολες και δραματικές συνθήκες – και - στις σημερινές προκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :