Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΕΝΑΚ) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΒΟ - ΟΧΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΟΧΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Η Ενιαία Αριστερή Κίνηση (ΕΝΑΚ) θεωρεί αναγκαίο και επιβεβλημένο να τοποθετηθεί και να αναδείξει δημόσια και ευρύτερα τόσο το γενικότερο ζήτημα της ΕΛΒΟ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ - κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων) όσο και ορισμένες εξελίξεις που σχετίζονται με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην ΕΛΒΟ, που προσλαμβάνουν όμως γενικότερη σημασία, καθώς είναι άμεσα σχετιζόμενες με τις διαδικασίες και την λειτουργία του εργατικού κινήματος συνολικά. Η ΕΝΑΚ θεωρεί ζήτημα κεντρικής σημασίας την ανάπτυξη της ΕΛΒΟ (όπως και του ευρύτερου όμορου τομέα), την διασφάλιση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα και προσφοράς της, καθώς η συνεισφορά της είναι τεράστιας σημασίας στις προμήθειες, στην τεχνολογία - τεχνογνωσία και σε όλες τις φάσεις παραγωγής εξελιγμένων τροχοφόρων διαφόρων τύπων. Η ΕΛΒΟ  είναι πολλαπλά χρήσιμη στην χώρα, με ισχυρό και ξεκαθαρισμένο τον δημόσιο προσανατολισμό της και αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά την δραστηριότητα της. Η παρουσία και η επίδραση της ΕΛΒΟ είναι μεγάλης σημασίας για την γενικότερη οικονομία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της χώρας.
Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, πάλεψαν τα προηγούμενα χρόνια, των μνημονίων, των εντεινόμενων πολιτικών εθνικής εξάρτησης - λαικής εξόντωσης, πάλεψαν και αντιστάθηκαν, ενάντια σε πολιτικές που στρέφονταν ενάντια στην ΕΛΒΟ. Μέσα απο τα προβλήματα και τους αγώνες διαμορφώθηκαν νέοι συσχετισμοί και νέες συνδικαλιστικές αγωνιστικές κινήσεις, όπως στην περίπτωση του Σωματείου εργαζομένων στην ΕΛΒΟ είναι η παράταξη "Πρωτοβουλία για την Ενότητα εργαζομένων". Αποτελεί αδιανόητο γεγονός ότι οι δύο εκπρόσωποι της συγκεκριμένης παράταξης στο ΔΣ του Σωματείου, έχουν αντιμετωπιστεί απο την συνδικαλιστική πλειοψηφία του Σωματείου, με εξώδικα και μηνύσεις, επειδή σε ανακοίνωση τους άσκησαν κριτική και εξέφρασαν τις απόψεις τους τόσο για την κατάσταση στον εργασιακό χώρο και στο σωματείο τους, όσο και για την κατάσταση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος στην Θεσσαλονίκη και στην χώρα, κάνοντας - μεταξύ άλλων - λόγο για "εργατοπατέρες" (όπως κάνει δηλαδή η εργατική τάξη σε όλη την Ελλάδα). Αποτελεί ακόμα πιο αδιανόητο και εξοργιστικό γεγονός ότι στα εξώδικα και στις μηνύσεις ενάντια στους δύο εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, ευθεία - άμεση συμμετοχή επίσης έχουν τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ..Παναγόπουλος, δηλαδή εμπλοκή συνδικαλιστών σε πολύ "υψηλό" επίπεδο, γεγονός που δίνει στο περιστατικό αναβαθμισμένη πολιτική διάσταση και σημασία.
Η ΕΝΑΚ καταγγέλλει σαν απαράδεκτη, την πρωτοφανή στη σύγχρονη περίοδο, μέθοδο και απόπειρα της ποινικοποίησης των διαφορών μέσα στο εργατικό κίνημα, απο όπου και αν προέρχεται, όποια "δικαιολογία" και αν προβάλει. Αυτοί που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια των εργαζομένων ολόκληρης της χώρας ενώ δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους, ακριβώς το αντίθετο. Καλούμε τους μηνυτές να αποσύρουν τις μηνύσεις και καλούμε προς κάθε κατεύθυνση να μπει φραγμός και να πέσουν στο κενό οι απόπειρες ποινικοποίησης, φιμώματος και τρομοκρατίας στις γραμμές του εργατικού κινήματος, απόπειρες που αναβιώνουν παλιές και μαύρες εποχές. Να πέσουν στο κενό οι απόπειρες αποπροσανατολισμού των εργαζομένων απο τα ουσιαστικά μέτωπα και τις διεκδικήσεις, απο την αντιμετώπιση του ταξικού εχθρού που είναι το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός. Η ΕΝΑΚ με την σταθερή γραμμή και θέση της εργατικής ενότητας και της αγωνιστικής συσπείρωσης, θεωρεί πως τα ζητήματα δημοκρατίας και έκφρασης στο εργατικό κίνημα αποτελούν  παράλληλα και ευρύτερο πολιτικό ζήτημα. Σε αυτή τη βάση καλούμε σε μια πλατύτερη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους δύο συνδικαλιστές - εργάτες της ΕΛΒΟ, καλούμε σε ένα μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια :