Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΕΡΓΑΚ - ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ (ΚΑΙ) ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η ΕΡΓΑΚ έχει αναφερθεί πολλές φορές, έχει ξεσκεπάσει και καταγγείλει τις μεθοδεύσεις των διαφόρων διεκπεραιωτών - οργάνων της αστικής - αντικοινωνικής και διατεταγμένης πολιτικής (εθνικής εξάρτησης - λαικής εξαθλίωσης) για παραπέρα υπονόμευση και διάλυση του Δημόσιου τομέα και των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας, μέσω - και - της προώθησης ιδιωτικοποιήσεων σε τμήματα και τομείς της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών. Πρόκειται για μια κεντρική πολιτική, που υλοποιείται μεθοδικά και συντονισμένα εδώ και πολύ καιρό, απο τους διάφορους εγκάθετους που το σύστημα έχει τοποθετήσει στις διοικήσεις των δημοσίων φορέων, επαναλαμβάνουμε στο πλαίσιο μιας κεντρικής πολιτικής και εντολής, που επιταχύνθηκε και προωθήθηκε ανοιχτά και βάναυσα απο τις συγκυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) Σαμαρά, ενώ δεν ανατράπηκε ρητά απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλες τις περιπτώσεις, το "επιχείρημα" που προβάλλεται είναι το ίδιο, πως δήθεν η ιδιωτικοποίηση (εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες) μειώνει το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό παραμένει ένας ασαφής και αυθαίρετος ισχυρισμός που όχι μόνο δεν αποδεικνύεται, αλλά και αποδεικνύεται το αντίθετο, ενώ σαν αποτέλεσμα δημιουργείται μια πολύ αρνητική κατάσταση σε βάρος της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, μια αρνητική κατάσταση που επωμίζονται οι εργαζόμενοι, οι πολίτες συνολικά.
Ο τομέας της Δημόσιας υγείας (Νοσοκομεία κλπ) είναι ένας απο τους βασικούς που ταλαιπωρείται απο αυτές τις αντιδραστικές και αντικοινωνικές μεθοδεύσεις - και - δεν είναι ο μοναδικός, καθώς το άθλιο αυτό σχέδιο εξελίσσεται, όπως είναι γνωστό,  σε ολόκληρο το φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών. Ένας απο τους πρώτους τομείς που έχει επιλεγεί για να προωθηθεί η αντικοινωνική ιδιωτικοποίηση, είναι ο τομέας των υπηρεσιών καθαριότητας, ένας τομέας κοινωνικά νευραλγικός και αυτονόητα κρίσιμος απο κάθε άποψη.
Αυτό το γενικότερο σχέδιο έχει βρει την εφαρμογή του (μεταξύ άλλων) και στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Την πρόσφατη περίοδο, η εφαρμογή του κλιμακώθηκε επιπλέον, καθώς το ΔΣ του Νοσοκομείου προώθησε σε πρώτη φάση "λύση" - επικαλούμενο λόγους έκτακτης ανάγκης" - μέσω απευθείας ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία για χρονικό διάστημα 11 ημερών.. που τελικά εξελίχθηκε σε σύμβαση διάρκειας ενός μήνα και παραπέρα βλέπουμε.....
Η αντίδραση και η αντίσταση του Σωματείου των εργαζομένων στον Ψυχιατρικό τομέα του Γενικού Νοσοκομείου, όπως εκφράστηκε με δημόσια ανακοίνωση τους, είναι χαρακτηριστική και καταλυτική και η ΕΡΓΑΚ την χαιρετίζει. Γιατί το Σωματείο των εργαζομένων επιβεβαιώνει με δικά του στοιχεία και υπολογισμούς πως, τόσο η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία είναι πράξη αντιοικονομική - όσο - και ότι δεν αποτελούσε μονόδρομο αλλά πολιτική επιλογή, καθώς υπήρχε η δυνατότητα π.χ της αξιοποίησης του πλαισίου του νόμου 4235/2015 και της οργάνωσης της καθαριότητας του ιδρύματος σε διαφορετική βάση. Άλλωστε πρέπει να τονιστεί ότι οι λεγόμενες ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται σκληρά τους εργαζόμενους που η ανάγκη επιβίωσης τους οδηγεί σε αυτές, με μισθούς πείνας, με εξαντλητικά ωράρια και πλήρη καταστρατήγηση της προβλεπόμενης εργατικής νομοθεσίας.
Η ΕΡΓΑΚ επισημαίνει και εκφράζει δημόσια το ερώτημα, γιατί τέτοια κρίσιμα ζητήματα, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του λαού, όπως είναι το παραπάνω ζήτημα, δεν απασχολούν καθόλου τις διάφορες λαλίστατες (περί ανέμων και υδάτων) πολιτικές δυνάμεις, που τώρα ζητούν και την ψήφο του κόσμου, η αντιμετωπίζονται απο κατεστημένες και ισχυρές συνδικαλιστικές - πολιτικές ομάδες με μια ανακοίνωση - έτσι για την "τιμή των όπλων".. Εμείς καλούμε σε ένα αγωνιστικό ταξικό λαϊκό κίνημα, που να θέτει σοβαρά και ορθολογικά τα προβλήματα (και) του δημόσιου τομέα, του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης του, με σκοπό να εξυπηρετεί τον εργαζόμενο λαό, τον πολίτη - και όχι - τα ιδιωτικά συμφέροντα και τα κάθε λογής αρπαχτικά, απο όπου και αν προέρχονται. Στηρίζουμε μια πολιτική προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, όπως προβλέπεται έστω και στα κουτσουρεμένα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων ευρύτερα, ικανών να αντιμετωπίσουν σε μόνιμη βάση και με επάρκεια τα μεγάλα προβλήματα, όπως είναι αυτό της καθαριότητας και της υγιεινής, όπως είναι και πολλά άλλα. Απέναντι στην αντικοινωνική διάλυση των δημόσιων δομών, εμείς στηρίζουμε μια πολιτική σύγχρονων δημόσιων δομών υγείας, με πλήρη και δωρεάν πρόσβαση, δομών ανοιχτών σε όλους.
Η ΕΡΓΑΚ, στην πρόσφατη, ιδιαίτερα πετυχημένη και συγκροτημένη ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε για την δημόσια υγεία, έθεσε τα μεγάλα θέματα και τα δραματικά προβλήματα συνολικά και σήμανε αγωνιστικό συναγερμό. Σε συνέχεια, το ίδιο κάνουμε και σήμερα, καλούμε τον λαό γενικότερα, τους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους συνολικά, σε αγωνιστικό συναγερμό και αντίσταση για να μην περάσουν και να ακυρωθούν οι αντικοινωνικές μεθοδεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Αυτές οι μεθοδεύσεις που αντιστρατεύονται τελικά και αποδεδειγμένα, τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα, των συνταξιούχων, των ανέργων, της νεολαίας. Άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε μια και μόνη επιλογή. Το σύστημα της δημόσιας υγείας, σε αντίθεση με το κεφάλαιο που η πρόσβαση του είναι άνετη στις πλουσιοπάροχες ιδιωτικές υπηρεσίες τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :