Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

10 ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΑΚ - ΜΕΤΩΠΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 20ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.

  Την Κυριακή 20/9, ο λαός της χώρας μας καλείται - και πάλι - στις κάλπες, των βουλευτικών εκλογών αυτή τη φορά. Η Ενιαία Αριστερή Κίνηση (ΕΝΑΚ) καταθέτει προς το λαό και τη νεολαία, προς τους αγωνιστές της αντίστασης, του εργατικού κινήματος και των εργασιακών τομέων, της ριζοσπαστικής αριστερής βάσης, προς τους προοδευτικούς αντιφασίστες, δέκα βασικά σημεία - μέτωπα συσπείρωσης και αγώνα που απορρέουν απο την άμεση πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα και πραγματικότητα, σαν σημεία - μέτωπα διαλόγου και προβληματισμού αλλά και σαν άξονες - κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής δράσης του λαικοδημοκρατικού κινήματος.
  1) Καλούμε την νεολαία και τον δημοκράτη - αντιφασίστα λαό, σε πλήρη αντιφασιστική κινητοποίηση, σε ένα σταθερό ευρύ αντιφασιστικό κίνημα, ενάντια στη ναζιφασιστική εγκληματική - ρατσιστική  εθνικιστική δραστηριότητα. "Χρυσή αυγή" και λοιποί ναζιφασίστες, συναποτελούν τους "οδοκαθαριστές" του σάπιου καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού συστήματος, τα τσιράκια του κεφαλαίου, της μαύρης αντίδρασης, αυτούς δηλαδή που κάνουν την "βρώμικη" δουλειά του συστήματος. Καθώς το αίμα του Παύλου Φύσσα είναι ακόμα νωπό, καθώς το ανθρωπιστικό δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων (αποτέλεσμα κυρίως των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων) εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, η αντιμετώπιση της ναζιφασιστικής θρασύτητας, βαρβαρότητας και θηριωδίας αποτελεί στοιχειώδες και επιτακτικό δημοκρατικό και ανθρώπινο καθήκον. Πρέπει ανοιχτά να τονίσουμε το πλέον αυτονόητο, πως κάθε μορφή υποστήριξης  στην "χρυσή αυγή" και στον ναζιφασισμό συνιστά μια ενέργεια και επιλογή βαρύτατης ευθύνης.
  2) Καλούμε τη νεολαία, το ταξικό - εργατικό κίνημα, τους εργαζόμενους, άνεργους, αγρότες και συνταξιούχους να ορθώσουν ένα ευρύτερο αγωνιστικό ανάστημα συνολικά ενάντια  στον μοναρχοφασισμό, στα γνωστά κόμματα του και στους παραδοσιακούς οικονομικούς και "θεσμικούς" εταίρους του. Παράλληλα να ορθώσουν ανάστημα, να διακρίνουν και να καταδικάσουν τις μοναρχοφασιστικές, ρατσιστικές, αντιδραστικές απόψεις και επιρροές που εκφράζονται και αναπαράγωνται σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων, αρκετές φορές μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό.
  3) Οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015 έχουν σαν αντικειμενικό στόχο την διασφάλιση των πολιτικών (κυβερνητικών) προϋποθέσεων λειτουργίας και αναπαραγωγής του δεδομένου συστήματος ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας, που συνιστά κεντρική ιστορική - διαχρονική επιλογή της εγχώριας ξεπουλημένης αστικής τάξης και των πολιτικών εκπρόσωπων της. Η εξάρτηση της χώρας μας, αναπτύσσεται - πλέον - παραπέρα, καταλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερους τομείς της εθνικής οικονομίας και παραγωγής και τροφοδοτεί τόσο την προϋπάρχουσα συνολική χρεωκοπία του ελληνικού καπιταλιστικού "μοντέλου" όσο και τις ατελείωτες αστικές πολιτικές, εντεινόμενου αυταρχισμού, λαικής εργατικής - κοινωνικής εξαθλίωσης και εξόντωσης. Η σημερινή "πολιτική κρίση" και αυτές, οι ίδιες οι εκλογές, έχουν σαν βασική αιτία και λόγο την κλιμάκωση στην διαδικασία της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα, όπως διδάσκει και η εμπειρία, παλιά και πρόσφατη, διεθνής και ντόπια, πραγματική διέξοδο μπορεί να αποτελέσει μόνο η πλήρης ρήξη με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που σημαίνει ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟΣ της χώρας συνολικά απο ευρωζώνη - ΕΕ - ΝΑΤΟ, άρνηση αναγνώρισης του χρέους της ξεπουλημένης αντιπαραγωγικής ντόπιας αστικής τάξης, με ξεκάθαρο σπάσιμο του ενιαίου συνόλου δομών της εξάρτησης και του ντόπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η ΕΝΑΚ, το λαικοδημοκρατικό κίνημα, καλεί σε οικοδόμηση μιας πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης πραγματικής ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ και εργατικής λαικής κυριαρχίας, βασισμένης σε ένα νέο λαικοδημοκρατικό παραγωγικό σχέδιο, σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση απο την σημερινή πραγματικότητα. Αυτή την πρόταση συστράτευσης απευθύνουμε στους δημοκράτες πατριώτες, στους προοδευτικούς ανθρώπους, στους λαϊκούς αριστερούς αγωνιστές, σαν μια πρόταση που έχει αληθινή αξία και νόημα, σαν μια πρόταση όχι ανακύκλωσης αλλά πραγματικής ανατροπής και προοπτικής.
  4) Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέδεσε τελικά (όπως ήταν αναμενόμενο - με βάση την προγραμματική σοσιαλδημοκρατική πολιτική του) στο "ασφαλές" λιμάνι της ιμπεριαλιστικής ευρωατλαντικής κυριαρχίας και εξάρτησης, ανανεώνοντας μνημόνια, συνεχίζοντας τις αστικές πολιτικές λιτότητας και διεκδικώντας - κυβερνητικά - ένα πλαίσιο "διορθωτικών κινήσεων" - συστημικών εκσυγχρονισμών "αντιδιαπλοκής" και ήπιων αψιμαχιών με τα ευρωζωνικά κέντρα. Η έξοδος απο ευρωζώνη, πολύ περισσότερο απο ΕΕ, οριστικά και αμετάκλητα, δεν τίθεται σαν ζήτημα εκ μέρους του. Αποκτά όμως ιδιαίτερη πολιτική σημασία η παρατήρηση που φέρνει και ξαναφέρνει η ΕΝΑΚ, πως σε αυτή την "εθνικά ρεαλιστική"γραμμή, σχετικά με το κεντρικό πρόβλημα της εξάρτησης, της ευρωζώνης και της ΕΕ, έχει κινηθεί και συνεχίζει να κινείται, απο "διαφορετικές" αφετηρίες και με "διαφορετική προσέγγιση" -  τελικά  σε απόλυτη - όμως - σύγκλιση, ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων της χώρας, που εντονότερα και εμφανέστερα σε κρίσιμες περιόδους (πχ περίοδος δημοψηφίσματος) εκδηλώνει αυτή την σύγκλιση και ομοθυμία. Από την "χρυσή αυγή" του Μιχαλολιάκου, Καρατζαφέρηδες, Λεβέντηδες, Θεοδωράκηδες, Λαφαζάνηδες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, έως το "ΚΚ" Κουτσούμπα κλπ, διαμορφώνεται μια πολιτική κλίμακα - ασπίδα στην ευρωζώνη, στην ΕΕ η και στα δύο μαζί, τελικά μια ασπίδα προστασίας για το σύστημα ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και την θέση της χώρας μας σε αυτό. Η στάση των πολιτικών δυνάμεων συνολικά (και της ρεφορμιστικής αριστεράς - και ομάδων της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) στο βασικό πολιτικό πρόβλημα της ΕΕ και της εξάρτησης, είναι - απο τα αποτελέσματα - μια αποτυχημένη πολιτική, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα. Η ΕΝΑΚ επαναλαμβάνει και θέτει σε διάλογο και προβληματισμό (στον λαό και στο κίνημα)  το ζήτημα της εξάρτησης και της ΕΕ, σαν βασικό πολιτικό ζήτημα και κριτήριο για την διαμόρφωση, ανάπτυξη και προσανατολισμό του κινήματος απελευθέρωσης.
  5) Η ισχυροποίηση του λαϊκού και εργατικού κινήματος αντίστασης με προοπτική - και - σε αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική πολιτική κατεύθυνση συσπείρωσης, αποτελεί για την ΕΝΑΚ άμεση πολιτική προτεραιότητα. Επαναλαμβάνουμε πως το κόμμα του Περισσού, με την συνολική πολιτική του (που προσπαθεί, χωρίς ιδιαίτερη πειθώ να εμφανίσει σαν δήθεν "καθαρή" και "επαναστατική") δεν κινείται προς μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντίθετα, κινείται γενικότερα με βάση νεοτροτσκιστικές πολιτικές εργατικής διάσπασης και εξωραϊσμού του συστήματος ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Από την άλλη, το νέο κόμμα - διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΛΑΕ εκφράζει ένα αντιφατικό πλαίσιο θέσεων και απόψεων, που δεν έρχεται σε ρήξη με το καθεστώς της εξάρτησης, συγκαλύπτει και ενισχύει τον ρόλο της ΕΕ, ενώ μέσω εκπροσώπων του αναμοχλεύει και θέσεις με ανοιχτά φιλοευρωζωνικό περιεχόμενο. Παράλληλα, η ΛΑΕ στεγάζει στις γραμμές της και στελέχη που μεθοδικά αναπαράγουν αντιδραστικές - αντικομμουνιστικές και εθνικιστικές θέσεις και απόψεις. Όπως έχει επίκαιρα τοποθετηθεί η ΕΝΑΚ, απευθυνόμενη προς τους αριστερούς αγωνιστές της βάσης, το σημερινό ώριμο πολιτικό ζήτημα δεν είναι ούτε η συσπείρωση στη γραμμή του "αριστερού ρεφορμισμού" της ηγεσίας της ΛΑΕ, ούτε η ανεδαφική επανάληψη ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλα αυτά μαζί συναποτελούν ξεκάθαρο πισωγύρισμα. Το σημερινό, το επίκαιρο πολιτικό ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε τις πολιτικές και αγωνιστικές εμπειρίες των αγωνιστών και του κινήματος και να πάμε πραγματικά μπροστά. Με βάση αυτές τις θέσεις, η ΕΝΑΚ απευθύνει κάλεσμα για ουσιαστικό διάλογο και για κοινή συλλογική δράση - συσπείρωση μέσα απο τις διαδικασίες του εργατικού κινήματος και της αντίστασης, κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, προς τους αντιφασίστες, προς την αριστερή ριζοσπαστική βάση και τους αγωνιστές των εργατικών κλάδων και των κινημάτων.
  6) Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και το εγχώριο μπλοκ εξουσίας, με τους πολιτικούς συσχετισμούς που σήμερα διαθέτουν στην χώρα μας, δίνουν στις εκλογές της Κυριακής χαρακτήρα επίλυσης - ρύθμισης του κυβερνητικού ζητήματος και εφαρμογής των γνωστών μέτρων και πολιτικών που έχουν δρομολογήσει.Η διευθέτηση του κυβερνητικού ζητήματος είναι - όπως διαφαίνεται - υπόθεση ανοιχτή σε διάφορες παραλλαγές και συνδυασμούς κυβερνητικής εκπροσώπησης του συστήματος ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και λαικής εξόντωσης. Στον αντίποδα, ένα διακριτό και υπολογίσιμο τμήμα του λαού, της νεολαίας, των ανέργων και εξαθλιωμένων, του κόσμου των κοινωνικών αγώνων και ανησυχιών, ένα ζωντανό τμήμα, που αντιστέκεται, που δεν "καλύπτεται" πολιτικά, αρνείται να "εκπροσωπηθεί" εκφράζοντας μια δικαιολογημένη οργή και αποδοκιμασία σχετικά με τις εξελίξεις, τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, την ιμπεριαλιστική επικυριαρχία και τις επεμβάσεις στη χώρα, τα στημένα παιγνίδια, τις προοπτικές που διαγράφονται για την χώρα και το λαό. Σε αυτές της συνθήκες και μπροστά στις εκλογές της Κυριακής, η ΕΝΑΚ καλεί σε μαζική ενεργητική πολιτική ΑΠΟΧΗ απο τις εκλογές η σε ΑΚΥΡΟ στην κάλπη. Παράλληλα επαναλαμβάνουμε την θέση μας,πως η αποχή δεν αποτελεί για την ΕΝΑΚ πάγια επιλογή αρχής, πως τόσο η αποχή - όσο και η συμμετοχή στις εκλογές αποτελούν ζητήματα που καθορίζονται στο πλαίσιο μιας σειράς στοιχείων και παραγόντων.
  7) Το εγχώριο μπλοκ εξουσίας και η ξεπουλημένη αστική τάξη, οδηγούν τακτικά την χώρα σε "δημοκρατικές εκλογές" μέσα - όμως - απο ένα σκανδαλώδες προνομιακό ταξικό - αστικό σύστημα, με ανάλογες δομές, που έχουν σαν πυλώνες τα μεγάλα αστικά μέσα ενημέρωσης, την πλούσια κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο.  Η ΕΝΑΚ καλεί σε ένα πραγματικά δημοκρατικό μέτωπο που θα απαιτήσει την κατάργηση του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, την άμεση επιβολή της απλής αναλογικής σαν πάγιο εκλογικό σύστημα και την θεσμοθέτηση του ουσιαστικού ελέγχου όλων των μέσων ενημέρωσης σε δημοκρατική κοινωνική κατεύθυνση.
  8) Η ΕΝΑΚ απευθύνεται στο μαζικό εργατικό κίνημα, στα εργατικά στελέχη και την εργατική βάση, στα πρωτοβάθμια Σωματεία και στους χώρους δουλειάς και τους καλεί σε πλαίσιο εργατικής ενότητας και δημοκρατίας να οργανώσουν την επόμενη περίοδο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους ενάντια στις αστικές πολιτικές λιτότητας, ανεργίας, απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεων, μισθών και συντάξεων πείνας, ελαστικής ψευτοεργασίας, ενάντια στις πολιτικές υπονόμευσης και διάλυσης και των στοιχειωδών δημόσιων κοινωνικών δομών, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού.Για να περάσει το εργατικό κίνημα στη επίθεση, θέτοντας ουσιώδη αιτήματα, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των κοινωνικών διεκδικήσεων.
  9) Η ΕΝΑΚ καλεί σε ένα γενικό ενωτικό λαϊκό προσκλητήριο ενάντια στις εκποιήσεις - ξεπουλήματα προς τα ξένα κέντρα και τις πολυεθνικές των δημόσιων εθνικών υποδομών (αεροδρόμια - λιμάνια - υδρογονάνθρακες κλπ) και των δημοσίων εκτάσεων γης. Μέσα απο αυτό το μέτωπο αγώνα μπορεί να πάρει περιεχόμενο η χαλύβδωση της ουσιαστικής αντιιμπεριαλιστικής - αντιφασιστικής λαικής ενότητας, ενάντια στην ληστρική ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια εκμετάλλευσης - ξεζουμίσματος της χώρας.
  10) Η ΕΝΑΚ καλεί το λαό και τη νεολαία της χώρας μας να καταδικάσουν ενεργά και δυναμικά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην ευρύτερη περιοχή μας, που όχι μόνο θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, αλλά και προκαλούν τεράστιες ανθρωπιστικές - πολιτιστικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Να εκφράσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους λαούς της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, στον Κουρδικό λαό και στους Τούρκους που πληρώνουν τις συνέπειες των πολιτικών των ηγεσιών της Άγκυρας και του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, η ΕΝΑΚ καλεί να εκφράσουμε την ανθρώπινη - ανθρωπιστική αλληλεγγύη στους ξεσπιτωμένους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις κατεστραμένες περιοχές τους για να γλυτώσουν τις ζωές των οικογενειών τους, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συμφερόντων αλλά και των σκοταδιστικών δολοφονικών συμμοριών που ο ιμπεριαλισμός εξέθρεψε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :