Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

ΕΡΓΑΚ - Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ


                        Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή της ΕΡΓΑΚ πληροφορήθηκε (και διάβασε) την έκδοση μιάς ανακοίνωσης που η ΤΔΕ του σωματείου της ΕΤΕ ΔΕΗ Κέρκυρας (με την νέα συγκρότηση που προέκυψε απο τις πρόσφατες εκλογές) απευθύνει προς "τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς - ΜΜΕ). Θεωρούμε αναγκαίο και επιβεβλημένο ένα σχολιασμό σχετικά με την ουσία και το "πνεύμα" στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης αυτής.
1) Η νέα πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου ενημερώνει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τους νέους "υπεύθυνους ενημέρωσης" του σωματείου, πράγμα θεμιτό, παρακάτω όμως μιλά στο πνεύμα της "επίσημης ενημέρωσης που μόνο αυτή εκφράζει" και διαμαρτύρεται για την πρόσκληση σε μέσα ενημέρωσης άλλων συνδικαλιστικών στελεχών του σωματείου και του εργατικού κινήματος της ΔΕΗ. Αναμφίβολα η διοίκηση του σωματείου έχει πλήρες το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις και τις θέσεις της στα μέσα ενημέρωσης και παντού. Σε καμιά όμως περίπτωση, κανείς και πουθενά δεν έχει το δικαίωμα να θέτει όρους και ζητήματα μονοπωλιακής ενημέρωσης, όρους και ζητήματα αποκλεισμού και δημόσιας φίμωσης των άλλων δυνάμεων και παρατάξεων του κλάδου, του σωματείου, του εργατικού κινήματος ευρύτερα. Η εργατική και συνδικαλιστική δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτη.
2) Απο την νέα πλειοψηφία του σωματείου των εργαζομένων τεχνικών της ΔΕΗ, αυτό που θα περίμενε κανείς στο πλαίσιο των πρώτων κινήσεων της είναι να συσπειρώσει ενωτικά τους εργαζομένους και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου πάνω στα οξυμένα προβλήματα και τις νέες εξελίξεις στα θέματα της ΔΕΗ και της ενέργειας γενικότερα και όχι να ανοίγει δημόσια μέτωπα και "καυγάδες" - κοκορομαχίες για την εκπροσώπηση στα τηλεοπτικά κανάλια και για τις συνεντεύξεις.. Εδω έχουμε να κάνουμε η με μια βαθιά λανθασμένη αντίληψη η με κάποια άλλη "σκοπιμότητα".
3) Σταθερή θέση της ΕΡΓΑΚ είναι πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα κατοχυρώνει και κατακτά τον ρόλο του μέσα απο την σωματειακή δράση, την αυτοτελή ανεξάρτητη παρουσία, την συσπείρωση και τους ταξικούς αγώνες. Το εργατικό κίνημα δεν εττεροπροσδιορίζεται και πολύ περισσότερο δεν καθιστά με τις ενέργειες του τα ΜΜΕ σημείο αναφοράς - επιδιαιτητή και ρυθμιστή των δικών του θεμάτων και της δικής του εσωτερικής ζωής. Γιατί η συγκεκριμένη ανακοίνωση ένα τέτοιο πνεύμα, μια τέτοια αντίληψη ενισχύει και τέτοιες αντιλήψεις έχουν κοστίσει πολύ στο εργατικό κίνημα. Άλλο πράγμα η ενημέρωση και άλλο πράγμα ο δημόσιος διαγκωνισμός για τις θέσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα.
4) Η Συντονιστική Επιτροπή της ΕΡΓΑΚ καλεί τους συνάδελφους εργαζόμενους γενικότερα (και της ΔΕΗ) σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που τα διεθνή κέντρα (ΔΝΤ - ΕΕ) και η κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου μεθοδεύουν ενάντια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα το φθινόπωρο και στο πλαίσιο της λεγόμενης δεύτερης αξιολόγησης (κατάργηση συνδικαλιστικών κατακτήσεων - δικαιωμάτων - ομαδικές απολύσεις κλπ) - καλεί σε αγωνιστική ενότητα και συσπείρωση την βάση και τα στελέχη των σωματείων. Η ΕΡΓΑΚ σας καλεί να βάλουμε μπροστά τα μεγάλα και τα σοβαρά που έρχονται, που είναι μπροστά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :