Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΑΚ - ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΤΟ ΕΑΜ - 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 ανακοινώνεται η ίδρυση του ΕΑΜ, που οργάνωσε και καθοδήγησε τον ηρωικό αγώνα της εθνικής λαικής αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στους επιδρομείς - κατακτητές, ενάντια στον φασισμό - ναζισμό, για επιβίωση, για κοινωνική πρόοδο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, για εθνική ανεξαρτησία και λαοκρατία. Στο ΕΑΜ, στις οργανώσεις του (ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - Εθνική Αλληλεγγύη κλπ) συσπειρώθηκε η εργατική τάξη σαν αγωνιστική πρωτοπορία, η αγροτιά, η νεολαία και οι διανοούμενοι της χώρας, συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πραγματοποιώντας την αντιστασιακή εποποιία. Πολιτική έμπνευση, βάση και οδηγός για την ίδρυση του ΕΑΜ υπήρξε το ιστορικό γράμμα του αρχηγού του τότε ενιαίου λαικού - επαναστατικού κουκουέ Νίκου Ζαχαριάδη (κρατούμενου απο τον Σεπτέμβρη του 1936 στις φυλακές Κέρκυρας και Αθήνας απο την φασιστική δικτατορία Μεταξά) που δημοσιεύτηκε στις 31 Οχτώβρη 1940 και που έλεγε "ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι έλληνες παλαίβουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλαίβει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δόσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.
Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.
Αθήνα 31 του Οχτώβρη 1940
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ"

Δεν υπάρχουν σχόλια :