Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΕΡΓΑΚ – ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοίνωση απο την ΕΡΓΑΚ (ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ Αγωνιστική Κίνηση) για κρίσιμα προβλήματα και ερωτήματα του χώρου της ψυχικής υγείας και περίθαλψης.
“Μετέωρη η μεταρρύθμιση στον τομέα της ψυχικής υγείας, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν σημειωθεί και όλοι δήθεν “υπερασπίζονται” το δημόσιο συμφέρον, ενώ στην πράξη το αντιστρατεύονται. Προβληματική η διαχείριση της ψυχιατρικής περίθαλψης και στο νομό της Κέρκυρας, για τους ασθενείς που καλύπτονται απο τον ψυχιατρικό τομέα του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Την στιγμή που έχει αποχωρήσει το μισό προσωπικό του ψυχιατρικού τομέα, καμμιά θέση δεν έχει αντικατασταθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αναφερόμαστε σε μια δημόσια κοινωνική υπηρεσία που στο πλαίσιο της πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ανοιχτών χώρων νοσηλείας, με μεγάλο έργο και προσφορά στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (κέντρο ψυχικής υγείας, τακτικό εξωτερικό ιατρείο) και στον τομέα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα, επαγγελματικές δραστηριότητες).
Η πρόταση νέου οργανισμού απο την 6η ΥΠΕ (Δυτικής Ελλάδας) και όπως διαφαίνεται με την συναίνεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, προωθεί μια πολιτική ουσιαστικής αποδυνάμωσης – κατάργησης των συγκροτημένων Δομών, μια πολιτική που οδηγεί τους χρήστες της ψυχικής υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα – ΜΚΟ. Μπαίνει το ερώτημα, σχετικά με το τι επιδιώκουν κυβέρνηση – 6η ΥΠΕ – Διοίκηση με όλη αυτή τη μεθόδευση αλλά και με την αναστάτωση που προκαλείται στις οικογένειες των ψυχικά πασχόντων, στους πάσχοντες και στους εργαζόμενους του χώρου. Μπαίνει το ερώτημα, εαν στόχος είναι το ξεφόρτωμα της ψυχικής υγείας απο τις “πλάτες” του Δημοσίου, αδιαφορώντας για την τύχη των ασθενών. Μπαίνει το ερώτημα, εαν επιδίωξή τους είναι το Δημόσιο να μεταφέρει και να πληρώνει το κόστος νοσηλείας κλπ στον ιδιωτικό τομέα, στοιχίζοντας περισσότερα και εξυπηρετώντας ιδιωτικούς ομίλους του χώρου της υγείας. Σε αυτά τα ερωτήματα οφείλουν να απαντήσουν οι αρμόδιοι παράγοντες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :