Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΚ

Αυτές τις ημέρες έκλεισε ένας χρόνος από την δημόσια ανακοίνωση ίδρυσης της Ενιαίας Αριστερής Κίνησης, της ΕΝΑΚ. Ένας χρόνος από τότε που η πολιτική απόφαση μιας πρώτης ομάδας συντρόφων για – ριζικά διαφορετική – ουσιαστική και αποφασιστική πολιτική παρέμβαση, πήρε με την συγκρότηση της ΕΝΑΚ, σάρκα και οστά.


Μέσα σε αυτό το χρόνο επιβεβαιώθηκε και αποδείχτηκε με πολλούς τρόπους ότι η ίδρυση και η παρουσία της ΕΝΑΚ δεν ήταν απλώς επίκαιρη, μα και απολύτως αναγκαία. Η ΕΝΑΚ με συνέπεια και σκληρή στοχοπροσύλωση κινήθηκε για την υλοποίηση στην πράξη της πολιτικής που ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και – επίσης – για την προώθηση των στόχων της ιδρυτικής της διακήρυξης. Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα και σε σχέση με τους στόχους που θέσαμε, είχαμε τα πρώτα σαφή και θετικά αποτελέσματα. Και εμείς συνηθίζουμε να μετράμε προσεκτικά και στην βάση του συνόλου των στοιχείων.


Στον πρώτο χρόνο δράσης της η ΕΝΑΚ έδωσε προτεραιότητα στην μαζική έκφραση του πολιτικού της στίγματος, στην παρουσίαση της πολιτικής μεθοδολογίας, λογικής και αντίληψης της σχετικά με σοβαρά και μεγάλα σύγχρονα θέματα. Παράλληλα δώσαμε μάχες για κρίσιμα κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα.

1. Ανοίξαμε και φωτίσαμε με γεγονότα και παραδείγματα το θέμα και τα προβλήματα της ενότητας του λαϊκού και αριστερού κινήματος. Αποκαλύψαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτούς που αντιστρατεύονται την ενότητα αλλά και αυτούς που την επικαλούνται προσχηματικά, που αφαιρούν από την ενότητα το κοινωνικό περιεχόμενό της και συμμαχούν με τον ταξικό αντίπαλο σε κάθε ευκαιρία. Επιπλέον θα αντιπαλέψουμε με δριμύτητα τις διασπαστικές και προσχηματικές θεωρίες των διαφόρων μικροαστών, πολυλογάδων ψευτορητόρων.


2. Στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τους μεγάλους μαζικούς λαϊκούς αγώνες. Παλέψαμε ενάντια στις αντιδημοκρατικές – αυταρχικές εκτροπές, την καταστολή, ενάντια στα ΜΑΤ, ενάντια στις συλλήψεις και τις δίκες αγωνιστών. Αναδείξαμε συστηματικά, με ολοκληρωμένες και συγκροτημένες προτάσεις, τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως αυτό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης) και άλλα. Το κίνημα ενάντια στους ΧΥΤΑ είναι σήμερα ισχυρό και βαδίζει προς την νίκη.

3. Συγκρουστήκαμε και θα συνεχίσουμε, με το μπλοκ εξουσίας που έχει καθηλώσει και καταστρέψει τον νομό της Κέρκυρας αλλά και την χώρα ευρύτερα. Η σοβαρή επιδείνωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και οι συνέπειές της στους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και την νέα γενιά, ανοίγει αυτονόητα ένα νέο σύνθετο μέτωπο αγώνα για την ΕΝΑΚ.

4. Παλέψαμε και θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα στο μέτωπο της διαφάνειας, κόντρα στην συναλλαγή, τα συμφέροντα και το παρασκήνιο.

5. Δώσαμε τον χρόνο που πέρασε, αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και την ενίσχυση  του ταξικού αγωνιστικού κινήματος. Θα συνεχίσουμε έμπρακτα να ενισχύουμε το κλίμα και το ρεύμα αντίστασης και επιθετικής δράσης.


Το 2009 εξελίσσεται σε μία κρίσιμη και επικίνδυνη χρονιά. Η ΕΝΑΚ, σταθερά συνεπής στις φυσιογνωμικές αρχές της θα αποφύγει να εκφράσει μεγαλόστομες διακηρύξεις και πομπώδεις στόχους. Θα τονίσουμε όμως την ανάγκη ο πήχης να ανέβει ψηλότερα. Επίσης την δική μας βελτιωμένη ικανότητα για ένα αποφασιστικό άλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :