Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Δελτίο τύπου: Να εφαρμοστεί ο κανονισμός αστικής λειτουργίας της πόλης

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΕΝΑΚ.

Κέρκυρα, 15/4/09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων ανέδειξε ένα μόνο τμήμα του προβλήματος που σχετίζεται με την εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας της πόλης και επίσης ένα μόνο τμήμα του προβλήματος της μικρομεσαίας οικονομίας και των επαγγελματιών της Κέρκυρας. Σαν αποτέλεσμα, κατέληξε σε μία αντιφατική και απογοητευτική απόφαση, που αποτελεί πισωγύρισμα και ενισχύει τον φαύλο κύκλο των δομικών προβλημάτων της πόλης.

1. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει και θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σύνολο των λαϊκών κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενοι-αγρότες-άνεργοι-νεολαία-επαγγελματίες). Σε αυτές τις συνθήκες είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε το θέμα που αφορά την οικονομική – κοινωνική λειτουργία της πόλης, ολοκληρωμένα και συνολικά. Τα δεδομένα του παρελθόντος δεν μπορεί να αποτελούν μέθοδο για την αντιμετώπιση της σύγχρονης πραγματικότητας αφού ομολογείται από όλες τις πλευρές ότι έχουν χρεοκοπήσει.

2. Το Δημοτικό Συμβούλιο αναίρεσε μια δεδηλωμένη και ομόφωνη προηγούμενη απόφασή του (κανονισμός λειτουργίας της πόλης) που κινούνταν, έστω και αποσπασματικά, σε προοδευτική και ορθολογική κατεύθυνση. Πήρε μια απόφαση επιστροφής στην παρακμή και οι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι (Κερκυραίοι και όχι) που στήριξαν αυτήν την απόφαση-πισωγύρισμα αναλαμβάνουν ακέραιη την ευθύνη. Η απόφαση που θα μείνει στην μνήμη μας ως «η διαπραγμάτευση των τριάντα εκατοστών» αποτελεί διολίσθηση στον λαϊκισμό. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός λαϊκισμός. Φυσικά τα τριάντα εκατοστά έγιναν την επομένη το πρωί ένα και δύο μέτρα και «η πόλη της UNESKO» ξανάγινε το παλιό γνωστό γιουσουρούμ. Μέσα σε αυτή την κατάσταση η Δημοτική Αστυνομία ήταν παντελώς απούσα, καλύτερα αόρατη. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν αντιμετωπίζουν και δεν επιλύουν στο ελάχιστο τα προβλήματα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων τους ούτε στο παρών ούτε στο μέλλον. Επιπλέον δεν δρομολογούν μια καλύτερη προοπτική για την πόλη της Κέρκυρας. Ιδιαίτερα το ιστορικό κέντρο, είναι καταδικασμένο από τις πραχτικές τουριστικών πρακτόρων, μεγαλεμπόρων και κάθε είδους συμφερόντων και αντιδραστικών σχεδιασμών. Το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας ή θα αναβαθμιστεί και θα αναγεννηθεί σε ποιοτική και λειτουργική βάση ή θα υποβαθμιστεί, θα μετατραπεί σε μαχαλά και σε λίγα χρόνια θα πουλιέται σε «τιμή ευκαιρίας» σε επιχειρηματικούς ομίλους και ξένους «επενδυτές». Γι’αυτό για την ΕΝΑΚ το κρίσιμο και άμεσο πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι: ιστορικό κέντρο αναγεννημένο και ελεύθερο ή παρακμασμένο και νεοφιλελεύθερο;

3. Η ΕΝΑΚ, εκφράζει μόνιμα και σταθερά την θέση ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται η πόλη και ο νομός μας συνολικά είναι μια ριζική ανατροπή-ανασυγκρότηση του τοπικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου στο πλαίσιο μιας διαφορετικής ευρύτερης πολιτικής. Ιδιαίτερα για τον χώρο της μικρομεσαίας οικονομίας εκτιμούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία οι εκπρόσωποι του, να κατανοήσουν την κρίση σαν κρίση του συγκεκριμένου μοντέλου και να συνδεθούν πολιτικά με την διεκδίκηση ενός διαφορετικού από αυτό που είναι σήμερα κυρίαρχο.

4. Αναφερόμενοι ιδιαίτερα στην Κέρκυρα οφείλουμε να κατανοήσουμε και να παραδεχτούμε ότι αυτή βρίσκεται σε διαρκώς επιδεινούμενη, μακρόχρονη συνολική κρίση που πρέπει να προσδιοριστεί σαν δομική κρίση. Η ανατροπή του κυρίαρχου μοντέλου δεν είναι σύνθημα, δεν είναι καν πολιτικό αίτημα. Η ανατροπή του κυρίαρχου μοντέλου αποτελεί την μοναδική ρεαλιστική και ουσιαστική δυνατότητα διεξόδου από την κρίση. Ο λεγόμενος πολιτικός κόσμος της Κέρκυρας είναι χρεοκοπημένος από κάθε άποψη. Είναι χωμένος μέχρι τα αυτιά στα θολά νερά μιας αδιέξοδης πραγματικότητας που στην καλύτερη περίπτωση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να αναστρέψει. Μέρος του προβλήματος αποτελεί -δυστυχώς- το σύνολο των «δομικών εταίρων» του πολιτικού συστήματος.

5. Η ελπίδα και η αχτίδα φωτός βρίσκεται στις ζωντανές δυνάμεις, στους προβληματισμένους ανθρώπους, στην νεολαία και τις λαϊκές-κοινωνικές διεργασίες, μακριά από τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες. Η ΕΝΑΚ εκεί θα το παλέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :