Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ - ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κέρκυρα 15/2/2011

Η ΕΝΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ – ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η ΕΝΑΚ έχει τοποθετηθεί δημόσια και συστηματικά, προσπαθώντας να πληροφορήσει και να εξηγήσει στο λαό τη σχέση και τη σύνδεση που έχουν ή που αποκτούν μεταξύ τους ορισμένα βασικά θέματα και μαζί μεγάλα προβλήματα της Κέρκυρας. Αυτή η κεντρική θέση της ΕΝΑΚ έχει ενισχυθεί σε επικαιρότητα και αξία αυτή τη περίοδο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως, επίμονα, τονίζουμε με συνεχείς ανακοινώσεις και άλλους τρόπους, η μετεκλογική πολιτική που δρομολογείται στο νησί μας από το τοπικό μπλοκ εξουσίας και τα πλοκάμια του συνεχίζει, το ίδιο επίμονα, την πολιτική του φαύλου κύκλου που καταστρέφει τον τόπο μας που υποθηκεύει το μέλλον του. Η ΕΝΑΚ με τη δική της πολιτική πρόταση και από τη δική της σκοπιά, αποκαλύπτει χειροπιαστά τις πολιτικές του μπλοκ εξουσίας και όσων στηρίζουν τις πολιτικές αυτές με διάφορους ρόλους και τρόπους. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, του ΔΝΤ, την ώρα που κυριολεκτικά ΠΩΛΕΙΤΑΙ η Ελλάδα και τα εδάφη της, στην περίοδο της άγριας καπιταλιστικής λεηλασίας και της μεγάλης αναμπουμπούλας, είναι φανερό ότι χαίρονται οι λύκοι. Επιχειρηματίες, εργολάβοι, εταιρείες, λύκοι ντυμένοι και με πράσινη προβιά προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι οι λύκοι της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης. Ενώ δεν έρχονται καλά νέα για Λευκίμμη – Τεμπλόνι (στην Κερατέα γίνεται πόλεμος) την ίδια ώρα το ΥΠΠΟ παραχωρεί τελικά στον τραπεζικό όμιλο την ακρόπολη του νέου φρουρίου, έχουμε τις εξελίξεις στο art cafe, την υπόθεση κατασκευής ξενοδοχείου στην καρδιά της ζώνης NATURA στην Αντινιώτη καθώς και την περίεργη, όπως εξελίσσεται υπόθεση των φραγμάτων που η ΕΝΑΚ θα τοποθετηθεί με ξεχωριστή ανακοίνωση την ώρα που πρέπει. Είναι φανερό και στον ποιο κακόπιστο, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον τόπο μας. Άγρια επίθεση ενάντια στη Κέρκυρα, τους ανθρώπους, το περιβάλλον. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο. Στα ιδιαίτερα θέματά μας:
1) Πρόσφατα η ΕΝΑΚ δημοσίευσε συνολική θέση – πρόταση σχετικά με τις ΑΠΕ και τα αιολικά πάρκα. Πρόταση συγκεκριμένη, υπεύθυνη και ρεαλιστική. Καταδικάσαμε απερίφραστα την κατασκευή πάρκου στον Παντοκράτορα, όπως φυσικά και στα Διαπόντια, όπως και τα πιθανά σχέδια για άλλα σημεία του νησιού. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή σχετικά με τα αιολικά πάρκα δεν είναι χωροταξικό αλλά πολύ ευρύτερο και βαθύτερο. Αν το σχέδιο υλοποιηθεί, εάν η πολιτική του μπλοκ εξουσίας και αυτών που εξυπηρετεί υλοποιηθεί, θα μιλάμε για μία αγνώριστη, κατεστραμμένη Κέρκυρα, με τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Παράλληλα είδαμε με ικανοποίηση, να δημοσιοποιείται μία αρθρογραφία διαφόρων άλλων γνωστών πολιτών, που από την πλευρά τους έθεταν κάποιους παρεμφερείς προβληματισμούς. Είδαμε, όμως και κάτι «φυσιολογικά» αδιανόητο. Τον πρόεδρο της (ΜΚΟ) «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία» και στέλεχος των «Οικολόγων Πράσινων» σε ρόλο συνοδού της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ENOVA, εταιρείας κατασκευής του αιολικού πάρκου Παντοκράτορα και των εκπροσώπων της εταιρείας που ήρθαν στην Κέρκυρα. Συνοδού της εταιρείας τόσο στην τηλεόραση όσο και σε επαφές με δημόσιους φορείς. Είναι, αναμφίβολα, δικαίωμά του.
Προκύπτει ένα πολιτικό θέμα και το θέτουμε ευθέως: Ποια είναι η θέση εκείνου του κόμματος της αριστεράς (και της οικολογίας, όπως λέει) δηλ. του ΣΥΝ και των τοπικών στελεχών του, που έχουν εδώ και αρκετό καιρό αναγάγει σε προνομιακούς συνομιλητές και συνεργάτες τους ονομαζόμενους οικολόγους και τα πλοκάμια τους; Τους καλούμε να ξεκαθαρίσουν δημόσια τη θέση τους. Δημόσια και καθαρά και όχι με περικοκλάδες. Επίσης καλούμε σε ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση κάθε μέλος- στέλεχος του ΣΥΝ. Επιπλέον, μία ακόμα δημόσια ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι η λειτουργία αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα φρακάρει ενεργειακά κάθε δυνατότητα τοποθέτησης και λειτουργίας άλλων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά κλπ); Είναι αλήθεια ότι το αιολικό πάρκο ακυρώνει τη δυνατότητα του δικτύου να εξυπηρετήσει την ανάγκη τοποθέτησης συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας σε δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις, κάτι που έχει επείγουσα ανάγκη η Κέρκυρα;
2) Πρόσφατα η ΕΝΑΚ, με ανακοίνωσή της, πληροφόρησε τους πολίτες και τους φορείς για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα λατομεία Τρουμπέτα. Η ΕΝΑΚ εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση για έναν κρυστάλλινο λόγο. Γιατί μόνο αυτή θα μπορούσε να το κάνει (και γιατί έπρεπε να το κάνει) με υπευθυνότητα και σεβασμό στην έγκυρη ενημέρωση πολιτών και φορέων. Ο λόγος είναι ότι η πρώτη και κεντρική προσφεύγουσα στο ΣτΕ για το θέμα των λατομείων, Ναυσικά Κυριάκη, είναι ιδρυτικό στέλεχος της ΕΝΑΚ αλλά και επίσης είναι αυτή που έννομα έχει τη δυνατότητα απόκτησης αυτής της ολοκληρωμένης απόφασης του ΣτΕ. Αντικειμενικά ανέλαβε το βάρος της πρωτοβουλίας και της «έκθεσης» σε ένα τέτοιας μορφής και σημασίας σοβαρό πρόβλημα, που εκ των πραγμάτων συνοδεύει την ατομική, κοινωνική και πολιτική της παρουσία και δράση. Την επόμενη περίοδο θα δώσουμε στη δημοσιότητα εκτενή αποσπάσματα της απόφασης του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ που θα αποτυπώνει ξεκάθαρα την εικόνα. Και ενώ η ΕΝΑΚ καλούσε, με πνεύμα ενωτικό και δημοκρατικό, όλους τους φορείς και συλλόγους να τοποθετηθούν με προτάσεις και θέσεις στα νέα δεδομένα, διαβάσαμε μία ανακοίνωση της «Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας» που δεν αναφέρει (γιατί άραγε;) αλλά σαφέστατα εννοεί την ΕΝΑΚ και την κατηγορεί για «παραπληροφόρηση», μιλά για «αριστερίστικα κινήματα» και διάφορα δήθεν απαξιωτικά για την ΕΝΑΚ. Η ΕΝΑΚ ούτε κάνει ούτε επιδιώκει περιττές αντιπαραθέσεις με κανέναν απολύτως. Τους πληροφορούμε (αν και μάλλον το ξέρουν) ότι όλα αυτά δεν βοηθούν, δεν είναι σε καλό δρόμο. Η σύγχυση, δεν είναι ικανή να κρύψει την αλήθεια. Εμείς κινούμαστε μέσα στις διαδικασίες του πολιτικού αγώνα και του πολιτικού διαλόγου και έτσι δεν έχουμε χρόνο, ούτε βρίσκουμε χρόνο για άλλες πρακτικές και συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :