Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΕΝΑΚ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ)

 Η Ενιαία Αριστερή Κίνηση (ΕΝΑΚ) επαναφέρει και επαναλαμβάνει τα θεμελιώδη ζητήματα πολιτικής εκτίμησης και προοπτικής που τέθηκαν στην πρόσφατη ανακοίνωση μας για τις εκλογές, για τις πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις, τα άμεσα καθήκοντα του εργατικού λαϊκού κινήματος, του ριζοσπαστικού κόσμου της αριστεράς και των αγωνιστών- στελεχών των εργασιακών χώρων. Αυτά συνοψίζονται στην αδιαπραγμάτευτη πολιτική κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας, στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, το ανέβασμα στον πήχη των κοινωνικών διεκδικήσεων, στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας - αυτοτέλειας των κινημάτων, των συνδικάτων, του συνδικαλιστικού και γενικότερα του μαζικού κινήματος. Υπέρ της εργατικής - λαικής διεκδικητικής ενότητας και ενάντια στον καταστροφικό κυβερνητισμό. Για να δοθούν άμεσα οι στοιχειώδεις κοινωνικές επανορθώσεις που υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση. Επαναλαμβάνουμε με επιμονή αυτές τις προτεραιότητες.

                                      ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Ένα και πλέον μήνα μετά τις εκλογές, η εξελισσόμενη κατάσταση τροφοδοτεί, σε σχέση διαλεκτική, δύο ξεκάθαρες τάσεις: 1) Ένα πολιτικό σκηνικό, στο πλαίσιο του οποίου κυριαρχούν οι επιλογές υποταγής, συμβιβασμού (και "εθνικής" ενότητας) της κυβέρνησης Σύριζα - ανελ με την ντόπια ξεπουλημένη αστική τάξη και το παραδοσιακό εγχώριο μπλοκ εξουσίας, "ενότητα" στην οποία ο κ.Τσίπρας αυθαίρετα τσουβαλιάζει και τον λαϊκό παράγοντα. Κεντρική πολιτική επιλογή προς αυτή τη κατεύθυνση, η κυβερνητική τοποθέτηση, με στήριξη της ΝΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας (και όχι ενός προσώπου με προοδευτικό - φιλολαϊκό, αντιφασιστικό, θετικό πρόσημο). 2) Συνεχής διόγκωση της ανησυχίας, του προβληματισμού, της απογοήτευσης,της αντίθεσης και της οργής, ανάμεσα στην αριστερή βάση, στον προοδευτικό κόσμο, ανάμεσα στους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους μικρο επαγγελματίες για τις κυβερνητικές κινήσεις και πολιτικές. Αυτή η πραγματικότητα έχει εξαναγκάσει μεγαλοπαράγοντες του εγχώριου μπλοκ εξουσίας και του μοναρχοφασισμού (μητροπολίτης Άνθιμος - Καρατζαφέρης κλπ) να "εκτεθούν" σε δημόσια υπεράσπιση της κυβέρνησης. Στο ερώτημα που μπαίνει - απο διάφορες πλευρές - εάν είναι πολύ νωρίς "για κριτική" στη νέα κυβέρνηση, η ΕΝΑΚ σε ότι την αφορά, απαντά συγκροτημένα. Και υπενθυμίζουμε πως συνήθως, το μεγάλο πρόβλημα δεν βρίσκεται στο νωρίς, αλλά στο αργά..

                     ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η συμφωνία της κυβέρνησης στο eurogroup με τα ευρωζωνικά και λοιπά ιμπεριαλιστικά κέντρα, την Τρόικα που τώρα μετονομάστηκε "Θεσμοί" (όρος ισχυρότερος και βαθύτερος σε περιεχόμενο) εκτιμάται απο την ΕΝΑΚ σαν κεντρικό γεγονός καθοριστικής σημασίας για τη χώρα και τις προοπτικές - και - όχι σαν μεταβατικό στάδιο. Η παράταση του μνημονιακού συστήματος (συμφωνία eurogroup) είναι επιλογή χωρίς λαϊκή έγκριση και δεν οδηγεί σε απεμπλοκή αλλά σε παραπέρα εμπλοκή στον φαύλο κύκλο της εξάρτησης. Η παλιά, δεξιά και μνημονιακή μέθοδος επίκλησης των δημοσκοπήσεων, σαν άλλοθι, δεν καλύπτει την πολιτική ουσία. Η ουσία βρίσκεται στην αδιαπραγμάτευτη (όπως επιβεβαιώνεται) πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην έρθει σε ρήξη με την "αγία οικογένεια" του ευρώ και της ευρωζώνης, να μην οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της αξιοπρέπειας και προς το δρόμο της Ανεξαρτησίας. Η λίστα Βαρουφάκη αποσαφήνισε επαρκώς τα πράγματα. Και μόνο η συντριπτική υπερψήφιση της συμφωνίας στο γερμανικό κοινοβούλιο, διερμηνεύει πολλά.. Τα δύο επίσημα κείμενα, συνδυαστικά, αποτελούν την δεσμευτική βάση της κυβερνητικής πολιτικής  αλλά και το αφετηριακό πλαίσιο "διαπραγμάτευσης"με τα εξαγριωμένα - απο την σθεναρή αντίσταση και  βούληση του ελληνικού λαού - ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια "βάση διαπραγμάτευσης" δικαιολογημένα προκαλεί εκτιμήσεις πως σε 4 μήνες οδηγούμαστε σε νέα μνημόνια η "συμβόλαια". Με βραχυκυκλωμένα ήδη, ακόμα και στοιχειώδη μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος, η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική πραγματοποίησε, μία και μόνη, μονομερή ενέργεια, την απεμπόλιση των λαϊκών πόθων και αναγκών για κοινωνική προκοπή και εθνική ανεξαρτησία.Ο όρος, η "προσφορά"  της "ευελιξίας" είναι αντικειμενικά ανεπαρκής για την άσκηση σοβαρής αυτόνομης εθνικής πολιτικής, στο πλαίσιο μάλιστα των δεσμεύσεων σχετικά με τις λεγόμενες μονομερείς ενέργειες. Με την ευκαιρία, η ΕΝΑΚ τοποθετείται αυτονόητα αρνητικά στην εκδοχή επικύρωσης της πρόσφατης συμφωνίας απο την ελληνική βουλή, γιατί θα φόρτωνε στη χώρα ένα ακόμα, απο τα πολλά, σύμφωνο εξάρτησης στον ιμπεριαλισμό. Αντίθετα η ΕΝΑΚ  τάσσεται υπέρ της απόρριψης της συμφωνίας, γνωρίζοντας όμως πως η αντίθεση δυνάμεων του Σύριζα στην συμφωνία (αριστερή πλατφόρμα κλπ) εξαντλείται με την "ασφαλή" και πάντα "μειοψηφική" ψήφο τους στην κομματική ΚΕ.

.                ΧΡΕΟΣ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΛΑΪΚΌ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Με ιδιαίτερη ανησυχία, η ΕΝΑΚ ξαναθέτει το - καθοριστικής σημασίας - ζήτημα του λεγόμενου "χρέους", κάτω απο το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων, της συμφωνίας του eurogroup και των δηλώσεων κεντρικών παραγόντων της ΕΕ (Γιούνγκερ κ.α) καθώς είναι σαφής η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η (σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης με την ντόπια αστική τάξη) ολοκληρωτική μετατόπιση της, σε θέσεις πλήρους αποδοχής του χρέους, που παρότι αποτελεί διαχρονικό δημιούργημα της εγχώριας ξεπουλημένης - αντιπαραγωγικής αστικής τάξης, φορτώνεται στο λαό και την χώρα και συνιστά βασικό εργαλείο του συστήματος εθνικής εξάρτησης και λαικής κοινωνικής εξαθλίωσης. Αποτελεί μοχλό ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και εκβιασμών, ενώ αξιοποιείται απο την ντόπια αστική τάξη στην προώθηση αντιλαϊκών πολιτικών. Η πολιτική του Σύριζα στο θεμελιώδες αυτό ζήτημα παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση, στη βάση των - έτσι και αλλιώς - λαθεμένων θέσεων του. Η ΕΝΑΚ καλεί και πάλι το λαό και την νεολαία της χώρας (που είναι φυσικός κληρονόμος της) να συσπειρωθούν διεκδικητικά και απαιτητικά στην πολιτική της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της εργατικής εξουσίας, στην πολιτική μονομερούς άρνησης αναγνώρισης του "χρέους" και δημόσιας -λαικής αυτοδύναμης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με αυξημένη ανησυχία παρακολουθούμε και τις κυβερνητικές παλινωδίες, ασάφειες, οπισθοχωρήσεις, στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν γίνει η εκείνων που είναι "δρομολογημένες". Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα συναποτελούν μια κυβερνητική πολιτική αποδοχής και στήριξης των πυλώνων του συστήματος της εθνικής εξάρτησης. Φυσική προέκταση αυτής της πολιτικής αποτελούν και οι ασάφειες - καθυστερήσεις - ακυρώσεις, διακηρυγμένων μέτρων που αφορούν το λαϊκό βιοτικό επίπεδο, που αφορούν τους εξαθλιωμένους, τους απολυμένους, τους άνεργους, τον κατώτατο μισθό, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και πολλά άλλα.

           ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
 Η πολιτική της ΕΝΑΚ επικαιροποιείται και επιβεβαιώνεται, με όρους αντικειμενικούς, μέσα απο τα γεγονότα και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Καλούμε τον ριζοσπαστικό κόσμο της αριστεράς, τους αγωνιστές των κινημάτων και των εργασιακών χώρων, τους προοδευτικούς ανθρώπους να λάβουν υπόψη και να συ στρατευτούν σε μια πολιτική που θα έχει σαν βάση την ρήξη - σύγκρουση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την άμεση έξοδο της χώρας απο ευρωζώνη - ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε μια διεκδίκηση και αγωνιστική προοπτική εθνικής ανεξαρτησίας - κοινωνικής προκοπής. Αυτή η ελπιδοφόρα κατεύθυνση, συγκρούεται αναπόφευκτα με τις πολιτικές (όχι της βάσης) αλλά των ηγετικών ομάδων στο πλαίσιο του "επίσημου αριστερού κινήματος" της χώρας μας. Κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολία πως η πολιτική του Σύριζα, για πάσι θυσία παραμονή στην ΕΕ - ευρωζώνη - εξάρτηση (το ευρώ πάνω απο τους ανθρώπους) δεν είναι μια σημερινή αναγκαστική επιλογή, αλλά αντίθετα, έρχεται απο πολύ παλιά και κρίθηκε πολιτικά, επιβλήθηκε, στα πρώτα στάδια πολιτικής διαμόρφωσης του κόμματος αυτού. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις διασπαστικές τακτικές του κόμματος του "ΚΚ" Περισσού, τον γενικότερο ρόλο του αλλά και κυρίως τις βαθιά λαθεμένες και "νοθευμένες" πολιτικές θέσεις του για την χώρα, τη σύγχρονη πραγματικότητα και αναπόφευκτα τις προοπτικές του κινήματος, αφού π.χ το κόμμα αυτό αρνείται την - εντεινόμενη - εξάρτηση της χώρας, που την αντιλαμβάνεται σαν "αναβαθμισμένη στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα". Η πολιτική του Περισσού δοκιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια της ενιαίας, συλλογικής αντίστασης του λαού και φάνηκε, τι απέδωσε και που οδηγούσε, στην πράξη. Όμως και τα διάφορα σχήματα της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, επιβεβαίωσαν (με τις θέσεις και πολιτικές τους) μια γενικότερη ανεπάρκεια. Η ΕΝΑΚ απευθύνει κάλεσμα στην αριστερή πολιτική και κοινωνική βάση, στον ριζοσπαστικό προοδευτικό κόσμο για επικοινωνία, συσπείρωση, προβληματισμό και διάλογο για το κίνημα, την πολιτική και την προοπτική, για να κρατήσουμε δυνατή την ελπίδα, να δημιουργήσουμε μια νέα βάση και προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε πραγματικά μπροστά.

                 ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η ελληνική αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και την Τρόικα και η προοπτική μιας αριστερής εκλογικής νίκης που θα κινηθεί για να δικαιώσει τους αγώνες και να συγκρουστεί με τον ιμπεριαλισμό, αυθόρμητα και αναπόφευκτα δημιούργησαν ενθουσιασμό και μεγάλες προσδοκίες στους αγωνιζόμενους λαούς και στους αριστερούς αντιιμπεριαλιστές αγωνιστές σε ολόκληρο το κόσμο. Η ελπίδα πως στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια άλλη πορεία που θα ενισχύει αντικειμενικά τον διεθνή αγώνα, υπήρξε διάχυτη παντού, σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική κλπ. Σήμερα, η βαριά αναμονή και ο σκεπτικισμός έχουν παραδώσει την θέση τους στον αρχικό ενθουσιασμό - και - αναμφίβολα αυτή είναι για όλους μας, μια απο τις πιο δυσχερείς αντανακλάσεις της κυβερνητικής πολιτικής του Σύριζα σε αυτή την περίοδο. Γιατί το ενδο - ευρωζωνικό "μέτωπο διαμαρτυρίας" των Ισπανών και Πορτογάλων συντηρητικών για την Ελλάδα, δεν μπορεί να σκεπάσει τις παγκόσμιες λαϊκές, προοδευτικές και αντί ιμπεριαλιστικές προσδοκίες. Σε ολόκληρο το διεθνές κίνημα που ζητά ερμηνείες και πληροφόρηση, οφείλουμε να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Κυρίως όμως οφείλουμε να τους δώσουμε την διαβεβαίωση πως, σύντροφοι συνεχίζουμε, το ελληνικό κίνημα αντίστασης συνεχίζει στον δρόμο του διεθνούς αντί - ιμπεριαλιστικού αγώνα.

                                   ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
Η ΕΝΑΚ θέτει και πάλι το επιτακτικό ζήτημα και πρόβλημα του φασισμού - ναζί φασισμού στην χώρα μας και της ανάπτυξης ενός σταθερού και αποτελεσματικού κινήματος αποκάλυψης του ρόλου του και συντριβής του. Η αποκάλυψη του φασισμού και των εγκληματικών, ρατσιστικών - εθνικιστικών - σκοταδιστικών ομάδων και κομμάτων, αποχτά ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα στις νέες συνθήκες ταξικής πάλης που διαμορφώνονται. Επιβεβλημένη είναι - παράλληλα - και η οικοδόμηση ενός ισχυρού, διεθνούς λαϊκού προοδευτικού μετώπου, ενάντια στον σκοταδισμό, τον ισλαμοφασισμό και τα λοιπά αντιδραστικά παράγωγα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια :