Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΑ - ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ - ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ.

Με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο ενισχύει ο ευρωατλαντικός παράγοντας την κυβέρνηση της Ουκρανίας, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες για πλήρη και πολυεπίπεδο έλεγχο της χώρας. Λίγο μετά την παροχή δανείου 17,5 δισ. δολαρίων απο το ΔΝΤ, στην Ουκρανία δόθηκε ένα ακόμη δάνειο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που αυτή τη φορά έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με πρόταση της Κομισιόν. Το δάνειο "θα έχει διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών και στόχο τη βραχυπρόθεσμη κάλυψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών", δήλωσαν χθες μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Στην ίδια κατεύθυνση και γραμμή με το ΔΝΤ, το δάνειο από την Ε.Ε. συνοδεύεται από όρους που θα εκφραστούν με την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, με κύρια πτυχή το πασίγνωστο πλέον, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επίσης, το σχέδιο συμφωνίας που θα υπογραφεί, περιέχει την γνωστή συνταγή εξάρτησης - ξεζουμίσματος - εκμετάλλευσης, δηλαδή "μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής φύσης, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον ενεργειακό τομέα αλλά και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος".
Από την πλευρά τους, Ρωσικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πως τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας που έχουν διογκωθεί από τον εμφύλιο, δεν αφορούν πρωτίστως διαρθρωτικές αδυναμίες αλλά και τη διαφθορά. Σημειώνουν πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα οικονομικά θέματα της, αφού έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια ολιγάρχες, που τα "αξιοποιούν" για προσωπικό κέρδος, με τη πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου. Υπενθυμίζουμε ότι πέρισυ, η αρμόδια υφυπουργός για την "πάταξη της διαφθοράς" Τετιάνα Τσορνόβολ κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό του Κιέβου ότι "δεν λαμβάνει μέτρα κατά των ολιγαρχών"..

Δεν υπάρχουν σχόλια :