Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΕΝΑΚ) - ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΝΑΚ εδώ και χρόνια, απο τις πρώτες ημέρες της ίδρυσης της, έχει αναφερθεί επίμονα και διεξοδικά και - κυρίως - στο σωστό χρόνο, στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων γενικότερα πανελλαδικά και πολύ ειδικότερα και εξειδικευμένα στην περίπτωση της Κέρκυρας. Δώσαμε και δίνουμε μάχη με κάθε πρόσφορο μέσο για μια διέξοδο ουσιαστικής επίλυσης ενός μεγάλου προβλήματος, που όπως προβλέπαμε, αντι να περιορίζεται, θα μεγαλώνει. Μετά απο 8 χρόνια, η κατάσταση στην Κέρκυρα είναι ακριβώς ίδια και χειρότερη. Η ΕΝΑΚ τόνισε εδώ και χρόνια και συνεχίζει, πως τα "σκουπίδια θα πνίγουν την Κέρκυρα" - να "μην γίνει η Κέρκυρα /Νάπολη - η Κέρκυρα αξίζει το καλύτερο" - να καταργηθεί ο απαράδεκτος "περιφερειακός σχεδιασμός των τριών ΧΥΤΑ" - να σταματήσει η καταστολή των ΜΑΤ και η πολιτική των πάλαι ποτέ "δημάρχων - αντιδημάρχων κλπ" και του επονομαζόμενου "συνδέσμου καθαριότητας" που όσοι απο τον λαό της Κέρκυρας έχουν μνήμη, θυμούνται τα πρόσφατα γεγονότα και το κόστος της πολιτικής αυτής. Βέβαια, χρόνια μετά, κάποιοι απο αυτούς, μαζί με άλλους που προστέθηκαν, συνεχίζουν να ανακυκλώνονται σε θέσεις εξουσίας, ενω τα σκουπίδια επίσης συνεχίζουν να πνίγουν την Κέρκυρα, χωρίς διέξοδο. Η ΕΝΑΚ πρότεινε απο την πρώτη στιγμή, αποφασιστική στροφή πολιτικής, με ανατροπή στην επιλογή των ΧΥΤΑ και των "κυτάρρων" και μελέτη - προσανατολισμό στην επένδυση κατασκευής Δημόσιας Μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης, συμβατής με τις ανάγκες του νησιού και βασισμένης στις τεράστιες δυνατότητες τεχνικής μελέτης - επιλογής συστήματος που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, με ισχυρά περιβαλλοντικά κριτήρια.  Είναι ξεκάθαρο λέγαμε (και λέμε) πως η κατασκευή μιας σύγχρονης Μονάδας αλλάζει ριζικά - ποιοτικά και τα δεδομένα του ζητήματος της χωροθέτησης, που θα τεθεί πλέον σε νέα βάση, ενώ σε κάθε περίπτωση η ΕΝΑΚ έχει ταχθεί (για σειρά λόγων) υπέρ της πλήρους και οριστικής απαλλαγής και του Τεμπλονιού και της Λευκίμμης απο τις διαδικασίες που σχετίζονται με τα απορρίμματα. Απο τότε που ακούστηκαν αυτές οι προτάσεις έχει περάσει πολύς χρόνος, χρόνος αδράνειας και στασιμότητας, με το πρόβλημα των σκουπιδιών κρυμένο "κάτω απο το χάλί".
Είναι γνωστό το πώς το τοπικό μπλοκ εξουσίας - ενημέρωσης και διαπλοκής αντιμετώπισε αυτές τις θέσεις και προτάσεις, θεσεις και προτάσεις πασίγνωστες, διακυρηγμένες αγωνιστικά, δημοσιευμένες σε τύπο - διαδύκτιο κλπ επίμονα.. Εαν η αντιμετώπιση τους ήταν διαφορετική, σήμερα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα..Πολλά μπορούν να ειπωθούν, πραγματικά πολλά. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει το αποτέλεσμα και αυτό είναι που βιώνουμε σήμερα, δηλαδή το πρόβλημα των σκουπιδιών άλυτο και διογκωμένο όσο ποτέ. Το τι θα κάνει τώρα - άμεσα ο Δήμος είναι "δικό τους πρόβλημα".. Όλοι αυτοί που έφεραν τα πράγματα εως εδώ, οφείλουν να κοιτάξουν τι θα κάνουν.. Όμως και η άμεση διαχείριση του θέματος είναι άμεσα σχετιζόμενη με την προοπτική. Παράλληλα όμως (όπως έχουμε ξαναπεί - και το επαναλαμβάνουμε με καλή πρόθεση και με την ελπίδα πως θα είναι ένα δίδαγμα) ένας βαθμός ευθύνης έχει να κάνει και με τον τρόπο που τα κινήματα ενάντια στους ΧΥΤΑ θέλησαν η όχι να συνδέσουν τους αγώνες τους με την πρόταση διεξόδου και επίλυσης του προβλήματος, η εαν είχαν διαφορετικές "προτεραιότητες".. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν ευθύνες συνολικά, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Ένα άλλο επίσης μεγάλο αρνητικό κεφάλαιο είναι οι θέσεις και ο ρόλος του συνόλου των "ισχυρών πολιτικών κομμάτων" και των αυτοδιοικητικών τους παρατάξεων εξαρχής, μέχρι και τώρα.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρόβλημα τρομερά οξυμένο στην περίπτωση της Κέρκυρας (και αλλού) είναι ζήτημα πανελλαδικής υπόστασης και σχετίζεται άμεσα με την καθυστερημένη και εξαρτημένη "φύση" του ελληνικού καπιταλιστικού μοντέλου, αφορά επίσης τους ανταγωνισμούς επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και το σύστημα πολιτικής - οικονομικής διαπλοκής, όπως και επιπλέον,διάφορες "συντεχνιακές" αντιλήψεις. Η σημερινή δημοτική αρχή της Κέρκυρας, είναι τμήμα - συνέχεια και ουρά του προγενέστερου τοπικού μπλοκ εξουσίας και με την πολιτική της το επιβεβαιώνει διαρκώς. Οι υποτιθέμενες "δημόσιες διαβουλεύσεις" που ανακοινώνει είναι προσχηματικές και αποπροσανατολιστικές, είναι για σπατάλη χρόνου και όντως ο καιρός περνά.. Τα περί "δεματοποιητή" είναι μια τρύπα στο νερό, δεν είναι λύση προοπτικής. Με επιμονή η ΕΝΑΚ επαναλαμβάνει την πρόταση για σύγχρονη Μονάδα, απόλυτα δημόσια, συμβατή στις κερκυραικές ανάγκες και συνθήκες, ικανή να μετατρέψει το πρόβλημα των σκουπιδιών σε πλεονέκτημα για το δημόσιο - δημοτικό συμφέρον, πλεονέκτημα περιβαλλοντικό, θέσεων εργασίας, πλεονέκτημα ενεργειακό και οικονομικό. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πως πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους και να διεκδικήσουν ο λαός, τα κινήματα, ο Δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :