Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – “ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ” ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ.

Του Νίκου Μάνδυλα (αντιπρόεδρος ΕΤΕ/ΔΕΗ Κέρκυρας – Μέλος ΣΕ της ΕΡΓΑΚ)

Ο Ένγκελς έγραφε για την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής λόγω του ανταγωνισμού και της αγοράς:
«..Κανείς δεν ξέρει πόσα από τα προϊόντα του έρχονται στην αγορά, πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται, κανείς δεν ξέρει αν το μεμονωμένο προϊόν ανταποκρίνεται σε μια πραγματική ανάγκη, αν θα καλύψει το κόστος του ή αν καν θα πουληθεί. Στην καπιταλιστική παραγωγή, κυριαρχεί αναρχία…» (Φ. Ένγκελς «Αντι Ντύρινγκ»).
Αυτά έλεγαν ο Φρίντριχ Ένγκελς πριν 150 χρόνια και αποδείχτηκε ότι είχαν απόλυτο δίκαιο. Αλλά, αν παρακολουθούν, από “τον κόσμο των αγγέλων”, τα τεκταινόμενα στην Ηλεκτρική Ενέργεια της Χώρας μας την τελευταία εικοσαετία, ακόμα και αυτοί που ανέλυσαν με τόση ακρίβεια τον καπιταλισμό, θα «βραχυκύκλωναν»! Γιατί εδώ δεν είναι μόνο πως ο καπιταλιστής επενδύει άναρχα με μοναδικό γνώμονα το κέρδος αλλά:
1. Εδώ ο καπιταλιστής δεν επενδύει με δικά του λεφτά, αλλά του φορολογούμενου λαού, μέσω κρατικής ή Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
2. Δεν παίρνει κανένα ρίσκο για το προϊόν που παράγει (ηλεκτρικό ρεύμα στην προκειμένη περίπτωση, που δεν είναι απλά προϊόν αλλά Κοινωνικό αγαθό απαραίτητο σε όλους τους ανθρώπους) μιας και η απορρόφησή του είναι εξασφαλισμένη πριν ακόμα παραχθεί και σε πολύ καλή τιμή, άσχετα από την τιμή που θα πουληθεί «το προϊόν» στην αγορά! Δηλαδή αυτός πουλάει στη ΔΕΗ πολύ ακριβότερα από τις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές από τη ΔΕΗ….
3. Το κράτος επιβάλει στον καταναλωτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσα από «ρυθμιζόμενες χρεώσεις»,να πληρώνει ειδικό φόρο επί της κατανάλωσης ρεύματος για να χρηματοδοτηθούν οι «επενδυτές» του αέρα…, δηλαδή οι καταναλωτές πληρώνουν διπλάσια και τριπλάσια την αξία του «προϊόντος» για να κερδίζουν «αεριτζήδες» στην κυριολεξία.
4. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι, αυτό το «προϊόν» επιδοτείται αδρά από Κράτος και πολίτες ακόμα κι όταν δεν παράγεται, με μόνο εχέγγυο ότι μπορεί εν δυνάμει να παραχθεί . Είναι πρωτοφανές, χωρίς να βάλει μπροστά ούτε μια ώρα το εργοστάσιο, ακόμα και στη διάρκεια ολόκληρου έτους, το ύψος της χρηματοδότησης είναι τόσο υψηλό που φτάνει να καλύψει όλα τα έξοδα, να αποπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις και να βγάζει και ένα ικανοποιητικό κέρδος!!!
5. Και το κυριότερο, επειδή μιλάμε για ενέργεια, είναι ότι επιδοτήθηκαν αδρά εγκαταστάσεις παραγωγής Η/Ε χωρίς να γίνει κάποια μελέτη αν μπορούν να παράγουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, τόση ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν! Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιευμένες μελέτες μια ανεμογεννήτρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής της (υπολογίζεται στα 25 με 30 έτη) παράγει λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί!!!
Σχιζοφρένεια;
Υπάρχει μια ακόμα “σχιζοφρένεια” που πρέπει, επίσης να επισημανθεί. Αφορά την στάση αρκετών απο αυτούς που επίσημα, υποτίθεται, είναι εναντίον και αντιστέκονται και διαμαρτύρονται (κλπ – κλπ) σε αυτές τις μεθοδεύσεις και τις πολιτικές που είναι υπεύθυνες για αυτά που αναφερθήκαμε παραπάνω. Πρόκειται για “συνδικαλιστές” και διάφορους άλλους που έχουν πετύχει το “ακατόρθωτο”.. Να καταγγέλουν και να διαμαρτύρονται “συνδικαλιστικά” για τις κεντρικές και καταστροφικές και αντικοινωνικές πολιτικές και επιλογές – και παράλληλα να συμπορεύονται και να στηρίζουν και να ανήκουν πολιτικά στις τάξεις αυτών που τις ψηφίζουν, τις προωθούν, τις υλοποιούν.. Αυτή η “σχιζοφρένεια” που στην πραγματικότητα είναι προκλητικός εμπαιγμός, πρέπει να πάρει τέλος γιατί έχει κάνει και κάνει μεγάλη ζημιά τόσο στο πλατύτερο λαικό κίνημα αντίστασης όσο και στο συνδικαλιστικό κίνημα, το κλαδικό και το ευρύτερο. (αναδημοσίευση απο τα ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :