Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ) – ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Με 6ωρη στάση εργασίας (από τις 8:00 το πρωί έως τις 14:00 μμ) και κινητοποίηση έξω απο την βουλή με κατέβασμα ασθενοφόρων, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν μεθοδεύσεις ξεπουλήματος των επίγειων και εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω τροπολογίας του υπουργείου υγείας στη Βουλή. Σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει το Σωματείο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ εξηγείται πως «καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας που αντί να φροντίσει να παρέχει τα μέσα που απαιτούνται (ασθενοφόρα – διασώστες) στον Έλληνα πολίτη, καταφεύγει σε τροπολογίες εκτρώματα, καταργώντας στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εδραιώνοντας τον ιδιώτη, στρώνοντας τον δρόμο σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άρχισαν με την έναρξη της κρίσης και δεν δείχνουν να τελειώνουν”. Οι εργαζόμενοι διευκρινίζουν και ενημερώνουν τον κόσμο με την ανακοίνωση τους ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο “Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις” μπαίνει τροπολογία αντικατάστασης του Αρθ.31 Ν.2072/92, σύμφωνα με την οποία “στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ έχει ως εξής:

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας που αντί να φροντίσει να παρέχει τα μέσα που απαιτούνται (ασθενοφόρα – διασώστες) στον Έλληνα πολίτη, καταφεύγει σε τροπολογίες εκτρώματα, καταργώντας στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εδραιώνοντας τον ιδιώτη, στρώνοντας τον δρόμο σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άρχισαν με την έναρξη της κρίσης και δεν δείχνουν να τελειώνουν.
Είναι η ύστατη ώρα στην οποία οφείλουμε να υψώσουμε το ανάστημα μας, όχι μόνο ως συνδικαλιστές αλλά ως πολίτες και κοινωνία, μιας και τίθεται σε αμφισβήτηση η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις» προτείνεται τροπολογία-σφήνα ως αντικατάσταση του Αρθ.31 Ν.2072/92, σύμφωνα με την οποία «Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην θεσμοθέτηση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ με μισθωμένα ασθενοφόρα ή και μισθωμένο προσωπικό από ιδιωτικές εταιρείες. Η αναφορά στο κείμενο «αεροπορικών» ή «άλλων εταιρειών μεταφορών» γίνεται σκοπίμως και προς συγκάλυψη του πραγματικού σκοπού που εξυπηρετεί η τροπολογία που είναι αποκλειστικά και μόνο η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά ασθενοφόρα και η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Συνεπώς, η προτεινομένη τροπολογία αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και την παράδοση της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 08:00 στο αμφιθέατρο της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ για να ανατρέψουμε τα σχέδια του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ.
Όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας – Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η “Ντροπολογία”. (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ "ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ")

Δεν υπάρχουν σχόλια :