Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2017 – ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΚ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 44η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ – ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ



ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΕΝΑΚ) – ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ

(ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 44η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ – ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – ΜΕ ΤΙΤΛΟ)

               ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2017 – ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

   44 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η σημερινή Ελλάδα βυθίζεται μέρα με τη μέρα και βαθύτερα σε μία κατάσταση εθνικής εξάρτησης και εξόντωσης – εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας του τόπου. 

44 χρόνια πριν, η εξέγερση του Νοέμβρη 1973 ήρθε ως συνέχεια άλλων μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που είχαν γίνει στα χρόνια της αμερικανοκίνητης χούντας, των οποίων τέθηκε στην πρωτοπορία το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα (κατάληψη Νομικής κ.α.) και αποτέλεσε τη κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, ενάντια και κόντρα στις συμβιβασμένες “λογικές” – πρακτικές των διάφορων ρεφορμιστικών -πολιτικάντικων – “ρεαλιστικών” ομάδων και  πυροδότησε εξελίξεις που οδήγησαν τελικά στη πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το μήνυμα που έρχεται στο παρών από το αγωνιστικό πλαίσιο του Πολυτεχνείου, έχει και σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα, σε μια εποχή που η εξάρτηση της Ελλάδας από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ-ΕΚΤ, ΔΝΤ-ΗΠΑ κλπ) βαθαίνει ολοένα και περισσότερο (με την αμερικανονατοική στρατιωτική παρουσία – βάσεις – να ενισχύεται) συνθλίβοντας τις παραγωγικές δυνάμεις και υποδομές, διαλύοντας την οικονομία και τελικά οδηγώντας την εργατική τάξη στην πλήρη και απόλυτη εξαθλίωση, στην ραγδαία πτώση του βιοτικού επίπεδου της, μέσα από τους μισθούς πείνας, την απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών και των “νόμων της αγοράς”, τις λεγόμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας, την αναγκαστική μετανάστευση και την την ανεργία που παραμένει μεγάλη και ανεξέλεγκτη. 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, με βάση τις εντολές των ιμπεριαλιστών – δανειστών,  διαλύει ένα – ένα ότι έχει απομείνει ακόμα όρθιο: Αποδεχόμενη τις ληστείες των αποθεματικών των ταμείων όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις συντάξεις και χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για αποπληρωμή των χρεών και την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Το λεγόμενο “χρέος” που δεν είναι του λαού, συνεχίζει πανύψηλο, με παρουσία “δεσποτική” για πολλές ακόμα δεκαετίες, αποτελώντας το βασικό εργαλείο της σκληρής εξάρτησης και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων. Η δημόσια περιουσία και η δημόσια γη ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί (Ελληνικό, ΟΣΕ, αεροδρόμια κ.α.). Οι εργασιακές σχέσεις διαρκώς και χειροτερεύουν για τους εργαζομένους. Το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την απεργία είναι στο στόχαστρο. Η εργοδοτική τρομοκρατία κυριαρχεί στους εργασιακούς χώρους. Το πάγωμα διορισμών έχει δημιουργήσει τεράστια κενά σε σχολεία και σε νοσοκομεία, προκαλώντας και αυξάνοντας τα θεόρατα προβλήματα στη παιδεία και την υγεία. Όλα τα παραπάνω, μαζί με μία πρωτόγνωρη και επικίνδυνη διαδικασία αυταρχικών μέτρων φασιστικοποίησης (σκέψεις για νέο τρομονόμο, κελιά τύπου Γ, κ.α.) μαζί και με τα τάγματα εφόδου της χρυσής αυγής και όλους τους παλιούς και όψιμους νοσταλγούς της χούντας, που δε χάνουν ευκαιρία να ρίξουν το ρατσιστικό – σοβινιστικό – φασιστικό τους δηλητήριο, διαμορφώνουν μια συγκεκριμένη κατάσταση..

Η 17 Νοέμβρη για εμάς, την ΕΝΑΚ και την Πορεία Αριστερή, δεν απλά μία μέρα μνήμης. Είναι μια μέρα αγώνα και ένα διαρκές πολιτικό σύμβολο, και έτσι θα είναι μέχρι να δικαιωθούν ουσιαστικά τα αιτήματα των εξεγερμένων φοιτητών για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Σήμερα διαδηλώνουμε με τα ίδια προτάγματα και με τη πείρα του παρελθόντος, για την δικαίωση των ίδιων αιτημάτων, των αγώνων  και των αγωνιστών, ηρώων του Νοέμβρη του 1973. Τα αντιιμπεριαλιστικά – αντιφασιστικά – λαϊκά αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διαθέτουν τώρα μια νέα, σύγχρονη επικαιρότητα και δυναμική. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να βγουν ξανά στο δρόμο του αγώνα  ώστε να δυναμώσουν την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και του πολέμου, κατά της εργατικής λαϊκής εξαθλίωσης, της φτώχειας, της ανεργίας, της φόρο εξόντωσης,  κατά του εθνικισμού-ρατσισμού-αντισημιτισμού, κατά του σκοταδισμού της εκκλησιαστικής αντίδρασης, κατά του φασισμού και ναζί – φασισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :