Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τι πρέπει να κάνουμε… Ο προσανατολισμός ενός κινήματος



του Μανόλη Βασιλάκη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ




Αφήστε τις ανοησίες. Κινήματα του facebook χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στόχο είναι σαν καράβι ακυβέρνητο. Γι αυτό και ευνοούνται ασύστολα από τις συστημικές δυνάμεις (μέχρι και ο γνωστός Πρετεντέρης μαζί με τον sky του γνωστού Αλαφούζου δήλωσαν στήριξη στο «κίνημα της κατσαρόλας», και συμμετέχουν σε αυτό γνωστά στελέχη του ΛΑΟΣ). Αντιλαμβανόμενοι την θέληση του λαού να αντιδράσει στρέφουν και κατευθύνουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν σε  μια άχρωμη απολίτικη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία θα εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Ξέρουν ότι κινήματα χωρίς οργάνωση και πολιτικό προσανατολισμό δεν οδηγούν πουθενά αλλού παρά μόνο σε αυταρχικές λύσεις τις οποίες και επιδιώκουν. Οφείλουμε: 

  • να δημιουργήσουμε κίνημα με ξεκάθαρο πολιτικό στόχο, την πλήρη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και να διεκδικήσουμε νέες σχέσεις παραγωγής. 
  • Ανασύνταξη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ. 
  • Να δώσουμε να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ότι η Ελλάδα είναι το πείραμα, ότι ο επόμενος στόχος θα είναι αυτοί. Να προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε την αντίδραση όλων των Ευρωπαίων εργαζόμενων. 
  • Να απαιτήσουμε από τις ελληνικές αριστερές πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν στην δημιουργία του αριστερού τρίτου πόλου.
Τα υπόλοιπα είναι αερόσακοι που εκτονώνουν αντιδράσεις. 

Με την παραμονή στο ευρώ με τις υπάρχουσες συνθήκες, με χρέος 500 δις ευρώ (ή 170 τρισεκατομμύρια δραχμές) και με οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι συνθήκες απόλυτης φτώχειας για τα επόμενα 50 χρόνια. Η Ελλάδα σε πλήρη οικονομική υποδούλωση και οι εργαζόμενουι σε συνθήκες γαλέρας. Η κατά την γνώμη μας διέξοδος περιέχει τα παρακάτω σημεία:
·         η επαναφορά μιας υποτιμημένης δραχμής με πλήρη άρνηση πληρωμής οποιουδήποτε χρέους.
·         Πλήρη αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς τύπου ΕΕ, (που μέσω των κοινών οικονομικών πολιτικών και την τελείως παράλογη ισοτιμία δραχμής ευρώ μας οδήγησαν στην πλήρη απογύμνωση της χώρας από κάθε παραγωγική δραστηριότητα). Καμία συμμετοχή σε διεθνή οργανισμό όταν αυτός δημιουργεί υποχρεώσεις που περιορίζουν την ισχύ του Εθνικού Συντάγματος.
·         Πλήρη αποχώρηση της Ελλάδος από στρατιωτικές επιχειρήσεις υπερεθνικών οργανισμών. Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Αποχώρηση κάθε ξένης στρατιωτικής βάσης από το Ελληνικό έδαφος.
·         εθνικοποίηση των τραπεζών των τηλεπικοινωνιών των διυλιστηρίων του ορυκτού πλούτου και κάθε καθοριστικής για το μέλλον της χώρας παραγωγικής δραστηριότητας,
·         θέσπιση νέων δομών διοίκησης που θα επιβάλουν τον πλήρη οικονομικό έλεγχο και την διαφάνεια στη λειτουργία των επιχειρήσεων και συστήματα επιλογής στελεχών με πλήρη αποδοχή από αυτά του συστηματικού ελέγχου των πηγών εισοδήματός τους.
·         Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων με μετρητά. Άρση του τραπεζικού απορρήτου για τις επιχειρήσεις και δημιουργία Τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων που θα υπόκεινται στον άμεσο έλεγχο των οικονομικών αρχών.
·         Τα ΜΜΕ τίθενται υπό πλήρη έλεγχο της κοινωνίας με διοικήσεις που θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και εκπρόσωποι που ορίζονται από γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Οι μέτοχοί τους δεν συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.
·         Η αγροτική παραγωγή κατευθύνεται για τις ανάγκες διατροφής του πληθυσμού. Άνεργοι από τις πόλεις μεταφέρονται σε αγροτικές περιοχές με παροχή στέγης και τροφής για τις ανάγκες της παραγωγής.
·         Η βιομηχανική παραγωγή περνάει κάτω από την κρατική εποπτεία με πλήρη σχεδιασμό της παραγωγής και με γνώμονα τις ανάγκες του πληθυσμού.
·         θέσπιση οργάνου με αρμοδιότητες εισαγγελέα που θα έχει τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και των κυβερνητικών και των επιχειρηματικών στελεχών. Τα μέλη του οργάνου θα έχουν θητεία το πολύ ετήσια και θα επιλέγονται με κλήρωση από ένα σύνολο έμπειρων εκπαιδευμένων οικονομικών δικαστών τα οποία και θα ανανεώνονται τακτικά. Τα μέλη του οργάνου θα υπόκεινται σε πλήρη οικονομικό έλεγχο μετά τη λήξη της θητείας τους από την επόμενη διοίκηση,
·         Οι επιχειρηματίες μέτοχοι των Ανωνύμων εταιρειών να είναι υπεύθυνοι και με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη των επιχειρήσεών τους. Πλήρης ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιρειών. Η αρμοδιότητα της απαλλαγής ευθύνης των μελών του Δ.Σ. των επιχειρήσεων να περάσει από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων σε συνελεύσεις εκπροσώπων κοινωνικών φορέων με εισηγητή και ελεγκτή το παραπάνω όργανο.
·         Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 35% με περικοπή των φοροαπαλλαγών.
·         Πλήρη απαγόρευση ιδιωτικών επενδύσεων στο χώρο της υγείας και της παιδείας. Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλο το λαό με κάλυψη των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους με ευθύνη του κράτους. Προσανατολισμένη στην παραγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση, με γνώμονα τις ικανότητες και τις επιθυμίες των υποψηφίων σπουδαστών.
·         Σύσταση Κεντρικής επιτροπής κρατικών προμηθειών που θα έχει τον πλήρη έλεγχο των πάσης φύσεως προμηθειών του κράτους και των Δημοσίων Επιχειρήσεων. Τα μέλη του οργάνου θα έχουν θητεία το πολύ ετήσια και θα επιλέγονται με κλήρωση από ένα σύνολο έμπειρων εκπαιδευμένων οικονομικών στελεχών τα οποία και θα ανανεώνονται τακτικά. Τα μέλη της επιτροπής υπόκεινται σε πλήρη οικονομικό έλεγχο.
·         Ποινική δίωξη όσων μέχρι σήμερα αποδεδειγμένα συμμετείχαν στην κλοπή της δημόσιας περιουσίας. Αναστολή της διάταξης του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και έρευνα σε βάθος εικοσαετίας. Διώκονται όχι μόνο οι δωρολήπτες αλλά και οι δωροδοκούντες επιχειρηματίες. Έρευνα και για τα τεράστια σκάνδαλα των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι σήμερα.
·         Εκλογές με πλήρη αποκλεισμό όσων μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει σε κυβερνητικές θέσεις, και σε ηγετικές θέσεις κομμάτων που έχουν κυβερνήσει. Οργάνωση των πολιτικών κομμάτων με δημοκρατικές διαδικασίες που θα καθιερωθούν με καταστατικό λειτουργίας που θα εγκριθεί από το λαό και θα έχει ισχύ συνταγματικής διάταξης. Απαγόρευση στους υποψήφιους βουλευτές να κάνουν προσωπική προεκλογική εκστρατεία, με παραχώρηση χρόνου στα ηλεκτρονικά και χώρου στα έντυπα ΜΜΕ.  Αυστηρά περιορισμένη δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων και απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης και τραπεζικού δανεισμού. Παραχώρηση σε μόνιμη βάση χρόνου προβολής των πολιτικών θέσεων των κομμάτων στα ΜΜΕ. 
·         Βασική προϋπόθεση για συμμετοχή κόμματος σε εκλογές είναι η αποδοχή του συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας του κράτους στα πλαίσια τροποποίησης του Συντάγματος που θα εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα.
Σε τελική ανάλυση θα είμαστε που θα είμαστε φτωχοί τουλάχιστον ας χαράξουμε μια πορεία χωρίς καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Αντί ν' αντιμετωπίζουμε το κίνημα των "αγανακτισμένων" με αρνητισμό και απαξίωση, μήπως θα ήταν αποτελεσματικότερο να βοηθήσουμε στον σωστό προσανατολισμό του; Σκέψου πως οι άνθρωποι που το συνιστούν δε ζητούν τελικά κάτι λιγώτερο, ή πολύ διαφορετικό απ' αυτά που γράφεις.
Έμαθα ότι κάνουν κάποιες συνελεύσεις προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρουν μια λύση να βγούμε από το πολιτικό αδιέξοδο που όλοι αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε. Το να συμμετάσχεις, προτείνοντας ακριβώς αυτά που γράφεις παραπάνω, αντί απλά να τους απορρίπτεις, το έχεις σκεφτεί;
Γιατί αν φωνάξεις σ' όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι μάταια προσπαθούν, έτσι όπως προσπαθούν, απλά θα σε προσπεράσουν. Αν όμως καταθέσεις όλα αυτά τα πράγματα εκεί, όταν συζητούν, σίγουρα βοηθάς τουλάχιστον να μη χάσουμε τον προσανατολισμό μας.
Αν όπως -πιθανόν πολύ σωστά- λες, για να τα εφαρμόσουμε, χρειαζόμαστε απαραίτητα, συγκεκριμένο πολιτικό σχήμα, εκ των πραγμάτων, στην πορεία θα φανεί. Μόνο του θα έρθει το πράγμα. Έτσι δεν είναι;
Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάτι που είναι ήδη γεγονός, όσο ανόητο κι αν φαίνεται, είναι πολύ πιο ατελέσφορο να το αμφισβητούμε, από το να κοιτάμε πώς μπορούμε καλύτερα να το αξιοποιήσουμε.

Manos είπε...

Δεν απαξιώνω κανέναν. Η έκφραση "αφήστε τις ανοησίες" μπήκε για να προκαλέσει σοκ σε όποιον το διαβάσει με στόχο να κατανοηθεί από όλους το αδιέξοδο ενός light και in "κινήματος" που ξεκίνησε από το facebook με την προτροπή του Αλαφούζου και την στήριξη του Πρετεντέρη. Και γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί σαν "νίκη" του κινήματος μια τεχνική πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου σε συνδυασμό με "κυβέρνηση προσωπικοτήτων" χωρίς τους "διεφθαρμένους πολιτικούς"και "έξω από κόμματα". Γι αυτό μιλάω έτσι. Στην Αίγυπτο έγινε ακριβώς αυτό. Ανατράπηκε Ο Μουμπάρακ και κυβερνάνε (ακόμα) οι στρατιωτικοί. Η οικονομική ολιγαρχία που κυβερνάει και ελέγχει και τα ΜΜΕ έχει τους λόγους της που στηρίζει αυτή την ιστορία. Ας προσπαθήσουμε να το κατανοήσουμε και να διαμορφώσουμε εμείς τις εξελίξεις.

Angelo είπε...

Όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί. Τα κινήματα των πολιτών είναι ό,τι πρέπει για τους μικρο-πολιτικούς. Όμως οι κατεστημένοι αριστεροί δεν μπορούν (είναι πασίγνωστη η ανικανότητά τους, έχει γίνει ανέκδοτο) και οι δεξιοί επίσης και λίγο πιο γελοίοι. Απλά έχουν πρόσβαση στα μμε και έχουν μεγαλύτερη προβολή (για τις εντυπώσεις - δεν είναι ικανοί για τίποτε άλλο).
Αποκαλείτε "άχρωμη" αυτή την διαμαρτυρία επειδή δεν σας επιτρέπουν να αλωνίζετε και να στήσετε τα σημαιάκια σας για να κάνετε το κομμάτι σας και να το παίξετε προοδευτικοί και επαναστάτες. Λέτε πως τέτοιες κινήσεις οδηγούν σε αυταρχικές λύσεις μόνο και μόνο για να εκφοβίσετε όσο και όπως μπορείτε, τακτική που ακολουθούν όλες οι χούντες από πάντα.
Το θέμα είναι να υπάρξει μία κυβερνητική ομάδα χωρίς αριστερούς και δεξιούς μανιακούς με την εξουσία που θέλουν να το παίξουν πατερούληδες και εθνάρχες.
Όχι άλλοι αριστεροί, όχι άλλοι δεξιοί.

Manos είπε...

Εφόσον ισχυρίζεσαι πως "οι αριστεροί έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ" απάντησέ μου στο ερώτημα: Γιατί τα κανάλια Αλαφουζέϊκα κλπ προέτρεπαν τις πρώτες μέρες τον κόσμο να συμμετέχει; Γιατί σε άρθρο του Πρετεντέρη στο Βήμα εξυμνείται το "κίνημα" των αγανακτισμένων σαν "υπερκοματικό" και τονίζοντας ότι "κατέστησαν περιττά τα συνδικάτα και τα κόμματα" ; Με αυτούς τους φίλους το "κίνημα των αγανακτισμένων" δυστυχώς οδηγείται μόνο του σε πλήρες αδιέξοδο.
Η δε τελευταία σας φράση φανερώνει τη σκοπιμότητα: Δεν μπορείτε να με πείσετε πως δεν έχετε ύποπτους στόχους κάποιοι τουάχιστον από τα ηγετικά στελέχη αυτού του δήθεν κινήματος όταν μου λέτε ότι: "Το θέμα είναι να υπάρξει μία κυβερνητική ομάδα χωρίς αριστερούς και δεξιούς μανιακούς με την εξουσία που θέλουν να το παίξουν πατερούληδες και εθνάρχες." Αυτό παραπέμπει από μόνο του σε "υπερκοματικούς" πατερούληδες και "εθνάρχες". Και είναι πολύ επικίνδυνο. Οδηγεί ή σε στρατηγούς ή σε μεγαλοεπιχειρηματίες τύπου Μπερλουσκόνι. Μήπως λοιπόν ο τελικός στόχος είναι αυτός και γι αυτό υπάρχει και το σχετικό πατρονάρισμα από τα γνωστά ΜΜΕ;