Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΕΑΣΚ



   Άρθρο της Ναυσικάς Κυριάκη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ

                                                                                                                 20/08/2011
      

          Στην αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα η γεωργική παραγωγή τόσο πανελλαδικά όσο και στο νησί μας έχει μειωθεί δραματικά. Ο αγροτικός πληθυσμός στην Κέρκυρα συρρικνώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που κατάντησε να αποτελείται από σχεδόν λίγους πλέον γέροντες, που (ευτυχώς) με πείσμα και επιμονή, προσπαθούν να κρατήσουν τα λιγοστά στρέμματα τους σε μια αξιοπρεπή κατάσταση.
          Για δεκαετίες ολόκληρες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συναποτελούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, όπως κρίνονται από το αποτέλεσμα και ανεξάρτητα από τις γνωστές επιμέρους διαφοροποιήσεις/ προσπάθησαν - και τελικά πέτυχαν - την αποδυνάμωση και αλλοίωση της ιδέας και του ρόλου του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, την ερήμωση της αγροτικής γης, την ουσιαστική υποτίμηση του επαγγέλματος του αγρότη και με μεθοδευμένες και συντονισμένες ενέργειες με άλλες οικονομοπολιτικές δυνάμεις, την διοχέτευση των νέων παιδιών των αγροτών, προς την παραγωγή άχρηστων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως του μαζικού τουρισμού, με αποτέλεσμα την σταδιακή και από ένα σημείο και μετά καταιγιστική απογύμνωση των αγρών από το ανθρώπινο στοιχείο.
         Οι κατά καιρούς ηγεσίες της ΕΑΣΚ, ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με την βελτίωση των καλλιεργειών, ουδέποτε ασχολήθηκαν με την καταγραφή της αληθινής ανάγκης σε τρόφιμα στο νησί, ούτως ώστε να δυναμώσουν την αγροτική οικονομία. Αντίθετα παρακώλυαν ή εγκατέλειπαν στην κακή της "τύχη", οποιαδήποτε συνεταιριστική πρωτοβουλία προκειμένου να ενισχύεται έτσι το ιδιωτικό κεφάλαιο κάθε είδους. Και αυτό του κλάδου των τροφίμων, (εισαγωγικό εμπόριο κλπ) και αυτό του τουρισμού (χτισμένα χωράφια, μεγαλύτερο κέρδος) και πολλών άλλων κλάδων καθώς η λεγόμενη "ανάπτυξη" όλων των υπολοίπων οικονομικών πυλώνων στηρίχτηκε και στηρίζεται στην ερήμωση των καλλιεργειών και κυρίως των μικρών καλλιεργειών. Έτσι λοιπόν σε ένα νησί σαν την Κέρκυρα που θα μπορούσε να υπάρχει ποιοτικός τουρισμός, στο ποσοστό και με τον όγκο που ορθολογικά προβλέπεται και παράλληλα ισχυρός πρωτογενής τομέας που να διοχετεύει φρέσκα και υγιή προϊόντα στην τοπική αγορά, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι γνωστή σε όλους και απαράδεκτη για όλους.
        Τα ΔΣ της ΕΑΣΚ εδώ και χρόνια, ασχολούνται κυρίως με την διαχείριση μιας τεράστιας περιουσίας η οποία ανήκει αποκλειστικά στους αγρότες. Τα ΔΣ αυτά, στάθηκαν ανίκανα να λειτουργήσουν για το συμφέρον των αγροτών, αλλά στάθηκαν απολύτως ικανά στην αποδυνάμωση της αγροτικής συνεταιριστικής περιουσίας και ιδιοκτησίας και μάλιστα χωρίς το παραμικρό όφελος για τους αγρότες και το συνεταιριστικό κίνημα, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα και την διαρκή και ασταμάτητη κρίση της ΕΑΣΚ. Επίσης εξυπηρετήθηκαν διάφοροι σωτήρες πολιτικάντηδες, που είτε προωθήθηκαν, είτε αναδύθηκαν μέσα από την Ένωση, με τραγικά αποτελέσματα συνολικά για το νησί, όπως επίσης πανταχόθεν ομολογείται. Σε πολλά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε, όμως είναι τόσο γνωστά που μοιάζει να είναι περιττό. Η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν οι βρώμικοι και ερειπωμένοι χώροι των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΑΣΚ, χώροι εργασίας για κάποιους και υποδοχής και εξυπηρέτησης για τους αγρότες, είναι ενδεικτικό της υποτίμησης και της περιφρόνησης για όλα όσα εκπροσωπεί η Ένωση. Νέοι άνθρωποι μέσα σε τόνους φυτοφαρμάκων, χωρίς επαρκή εξαερισμό, εξαναγκασμένοι να προωθούν τα πιο επικίνδυνα χημικά στους ανυποψίαστους αγρότες για να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει. Οι αποθήκες φυτοφαρμάκων της Ένωσης, έχουν μετατραπεί σε αποθήκες της γνωστής και διαβόητης πολυεθνικής Μοσάντο, καθώς είναι και τα κύρια προωθούμενα προϊόντα.
        Μέσα σε όλη αυτή την τραγική και απαράδεκτη κατάσταση, ήρθε να προστεθεί και η ανικανότητα διαχείρισης της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, δηλαδή των επιδοτήσεων, που ήταν το μόνο "πλεονέκτημα" που είχε απομείνει για να εξυπηρετούνται - ωφελούνται έστω και λίγο και οι φτωχοί αγρότες, μπροστά και σε σχέση με το πολύ άγριο γδάρσιμο που τους επιφύλαξε η εμπλοκή της Ένωσης Αγρινίου. Ένα νέο καταστροφικό σχέδιο, που αποτελεί σαφή συνέχεια της προηγούμενης αντιαγροτικής, κατεδαφιστικής πολιτικής, όπως αρκετές φορές έχει καταγγείλει η ΕΝΑΚ, είναι η προώθηση με τις ευλογίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΠΑΣΕΓΕΣ, της "λύσης" των φωτοβολταϊκών. Ένας τέλειος συνδυασμός ανικανότητας και βανδαλισμού. Οι αγρότες θα μπουν στο λούκι των δανείων, (άρα πολύ καλό για τις τράπεζες) και η γη θα γεμίσει φωτοβολταϊκά (άρα πολύ καλό για τις εταιρείες). Η παραγόμενη ενέργεια είναι πράσινη, (άρα πολύ καλό για τους οικολόγους) και βάναυσα θα ξεριζώσουμε επιτέλους τις ελιές. ΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. Ακόμα μεγαλύτερο κακό για την Κέρκυρα, της οποίας ο πρωτογενής τομέας θα δεχτεί ένα επιπλέον αποφασιστικό χτύπημα.
         Δεν είναι τάχα η ώρα να λογοδοτήσουν όλοι όσοι πέρασαν ή παραμένουν στα ΔΣ της ΕΑΣΚ; Εμείς πιστεύουμε πως είναι. Δεν είναι απολύτως δίκαιο να ζητάμε δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων τους για τις προηγούμενες δεκαετίες; Εμείς πιστεύουμε πως είναι, διαφορετικά η κρίση θα ανακυκλώνεται. Λίγο πριν τις νέες εκλογές της Ένωσης θα ήταν καλό να σκεφτούν και οι αγρότες, λιγότερο μοιρολατρικά και περισσότερο ώριμα, ορθολογικά και αποφασιστικά να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εκφραστούν μέσα από τον αγροτικό κόσμο δυνάμεις με διάθεση, γνώση και ριζοσπαστισμό, ικανό να ανασυγκροτήσει σε υγιής βάσεις το συνεταιριστικό κίνημα. Άμεση ανάγκη για μια άλλη προοπτική στην Ένωση αποτελεί γύρισμα της σελίδας του χτες. Στις χειρότερες δυνατές συνθήκες της βάρβαρης καπιταλιστικής επίθεσης που πλήττει βάναυσα και τους αγρότες, η αντίσταση δεν αποτελεί απλά μονόδρομο, αλλά αποτελεί και την μοναδική ελπίδα. Είναι προϋπόθεση για βήματα μπροστά, να περάσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας στα χέρια των αγροτών και να απομακρυνθούν από τις διαδικασίες της κάθε είδους κομματάρχες, εκλεκτοί και εγκάθετοι των πολιτικών - βουλευτικών γραφείων και του ευρύτερου μπλοκ εξουσίας.
         Η ανατροπή αυτού του συγκεκριμένου "παραδοσιακού" συστήματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης του αγροτικού πλούτου, αποτελεί σημαντικό βήμα για μια διαφορετική πορεία της ΕΑΣΚ και στο αγροτικό ζήτημα της Κέρκυρας γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποτελεί αίτημα των καιρών, η διαμόρφωση ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου, για το νησί μας, στο πλαίσιο του οποίου ο αγροτικός τομέας θα πάρει τη θέση που δικαιούται και αξίζει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :