Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Για τους στόχους του λαϊκού κινήματος και για την συγκρότηση ενός μαχητικού μπλοκ αντίστασης

 Αθήνα, 30 Αυγούστου 2011

Άρθρο του Δήμου Παρτάλη
Μέλος του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ

Βρισκόμαστε πλέον στα τέλη του καλοκαιριού και όσοι προέβλεπαν ένα «χαλαρό και ήρεμο» (από κινηματικής πλευράς) καλοκαίρι έχουν διαψευστεί. Η επίθεση της δωσίλογης κυβέρνησης – κατ’ εντολή του ΔΝΤ και της ΕΕ – στα δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών κλπ. δεν έχει σταματημό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τμήματα του λαού που θίγονται από τις επιθετικές κυβερνητικές πολιτικές να βρίσκονται στις επάλξεις και μέσα στο καλοκαίρι για την απόκρουση αυτής της επίθεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι απεργίες διαρκείας που κήρυξαν τα σωματεία των εργαζομένων στην κρατική εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), πρώην ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ, που πέτυχαν την προσωρινή αναβολή των σχεδίων της κυβέρνησης. Στα αιτήματα των εργαζομένων είναι «να μην πωληθεί η εταιρία και να παραμείνει κρατική, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος» και να «ανασυγκροτηθεί η εταιρία έτσι ώστε να γίνει παραγωγική βιομηχανία και όχι απλός μεσάζον προμηθειών ξένων και ντόπιων συμφερόντων». Τέλος, μέσω των αποφάσεων των σωματείων τους κάνουν ξεκάθαρο ότι ο αγώνας τους είναι κομμάτι του αγώνα όλων των εργαζομένων και γενικότερα όλων όσων θίγονται από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δίνοντας νέο αγωνιστικό ραντεβού από Σεπτέμβρη. Επιπλέον θυμίζουμε ότι η ΕΝΑΚ στην Αθήνα, από τον Μάρτη του 2011, με προκήρυξή της που μοιράστηκε στους κατοίκους της περιοχής και με παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δάφνης – Υμηττού είχε θέσει και το γενικότερο θέμα της έκτασης και των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, υπογραμμίζοντας την απόλυτη και κατηγορηματική ανάγκη του μη ξεπουλήματος των εγκαταστάσεών της στον Υμηττό και της δημιουργικής αξιοποίησης τμημάτων τους σαν χώρους πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης και  από Πανεπιστημιακά ιδρύματα για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών τους και την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων τους.
Πριν ακόμα μπει ο Σεπτέμβρης η κυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου της ΕΕ που έχει βαφτιστεί «Μνημόνιο 2». Σε αυτές προβλέπεται:
-                 η περαιτέρω αφαίμαξη του λαού (περικοπές, απολύσεις ακόμα και στο Δημόσιο, νέοι δυσβάσταχτοι όροι στον ιδιωτικό τομέα)
-                 το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των συγκοινωνιών, των εταιριών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, των λιμανιών, των αεροδρομίων,  των βιομηχανιών που ελέγχει το κράτος όπως η ΛΑΡΚΟ)
-                 η διάλυση όλων των υπηρεσιών του κράτους (όπως η υγεία και η παιδεία)
«για να πληρωθούν οι δανειστές μας» και «για να αναδιοργανωθεί το σπάταλο κράτος».
Σε συνδυασμό με το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με την φορολογική επιδρομή που έχει ξεκινήσει και προβλέπεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα ο παραγωγικός ιστός της χώρας (ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτόν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ) διαλύεται! Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές χώρες όπως η Γερμανία, η Αμερική, η Κίνα και η Ρωσία. Της εξάρτησης που έχει οδηγήσει την χώρα να φυτοζωεί, αδυνατώντας να αναπτυχθεί και να παράγει τα στοιχειώδη. Που αδυνατεί να κρατήσει τους νέους της στην χώρα, είτε αυτούς με την στοιχειώδη εκπαίδευση ή αυτούς με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πρωτογενούς έρευνας για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην παραγωγή.
Απέναντι σε όλα αυτά η δημιουργία ενός μαχητικού μπλοκ αντίστασης είναι μονόδρομος. Ένα μπλοκ που θα συγκροτηθεί από την ανάγκη των εργαζομένων να ενωθούν σαν τάξη υπερασπίζοντας τα συμφέροντά τους, αλλά και όλης της χώρας. Ένα μπλοκ που θα μετατρέπει την δικαιολογημένη αγανάκτηση σε οργανωμένη πάλη ανώτερου επιπέδου ουσιαστικά και βαθιά επικίνδυνου για την κυβέρνηση και τις κατοχικές δυνάμεις (ΕΕ-ΔΝΤ). Ένα μπλοκ που θα είναι και η μόνη ελπίδα των εργαζομένων, της νεολαίας,   των μικροεπαγγελματιών και των αγροτών, κόντρα στο μπλοκ εξουσίας, για να γλιτώσουν από την εξαθλίωση. Ένα μπλοκ που θα θέτει σε πρώτη γραμμή το αίτημα της Ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, τη σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς – καπιταλιστικούς διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ) με αίτημα την Εθνική Ανεξαρτησία, την Λαϊκή Κυριαρχία και τον κοινωνικό μετασχηματισμό της πατρίδας μας. Ένα μπλοκ που θα διεξάγει συνεπή αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, που θα απεγκλωβίσει τον λαό από τις παγίδες που το μπλοκ εξουσίας θα προσπαθήσει να βάλει για να τον διαιρέσει (βλ. δημοψήφισμα – απάτη). Ένα μπλοκ που θα δώσει την μάχη μέχρι τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :