Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

30.000 Βόμβες πάνω απ’τη Λιβύη (αναδημοσίευση)

Αναδημοσίευση από http://overdisinformation.wordpress.com/

30.000 Βόμβες πάνω απ’τη Λιβύη

Του THOMAS C. MOUNTAIN, από το Counterpunch.org

Έπειτα από περίπου 8.000 αεροπορικές επιδρομές, με υπολογιζόμενες 4 βόμβες ανά επίθεση, το ΝΑΤΟ έχει ήδη εκτοξεύσει πάνω από 30.000 βόμβες στη Λιβύη. Αυτό σημαίνει σχεδόν 200 βόμβες την ημέρα επί 6 μήνες, μερικές δεκάδες χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών. Με υπολογιζόμενους 2 Λίβυους νεκρούς ανά βόμβα και χωρίς ούτε μία απώλεια από την μεριά του ΝΑΤΟ, τα δυτικά καθεστώτα έχουν σφαγιάσει πάνω από 60.000 Λίβυους τον τελευταίο μισό χρόνο, ενώ οι ίδιοι οι αντάρτες έχουν πει οτι υπήρξαν 50.000 θάνατοι Λίβυων. Αυτή κι αν ήταν μια ‘ανθρωπιστική επέμβαση’!

Το πώς διεξήχθη ο ‘εμφύλιος’ στη Λιβύη μπορεί να περιγραφεί με τον καλύτερο τρόπο υπό το φως των γεγονότων της 21ης Αυγούστου. Εκείνο το Σάββατο απόγευμα ένα τηλεοπτικό συνεργείο του BBC έδειξε μία φάλαγγα ανταρτών να τρέπεται σε φυγή προς τη Ζαουίγια, έξω απ’την Τρίπολη. Με τις ουρές στα σκέλια, κοιτάζοντας με τρόμο πάνω απ’τους ώμους τους καθώς διέφευγαν φρενιασμένα από το δρόμο που είχαν έρθει, ακόμα και ο ψευτο-δημοσιογράφος του BBC που βρισκόταν εκεί δεν μπορούσε να κρύψει την αηδία του με το θέαμα. Για άλλη μια φορά οι αντάρτες είχαν πέσει πάνω σε σθεναρή αντίσταση και είχαν επιδείξει το πραγματικό τους θάρρος εγκαταλείποντας τη μάχη.

Το επόμενο πρωί μία ρεπόρτερ του France24 εξιστορούσε πώς αργότερα εκείνη την Κυριακή το βράδυ είχε συνοδεύσει τους ίδιους αντάρτες καθώς οδήγησαν σχεδόν χωρίς αντίσταση από τη Ζαουίγια μέχρι την Πράσινη Πλατεία στην καρδιά της Τρίπολης, αυτή τη φορά περνώντας από ολόκληρες σειρές βομβαρδισμένων κτιρίων που ακόμα καίγονταν.

Αυτός υπήρξε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ, και αν και ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται, οι Λίβυοι αντάρτες σίγουρα το ξέρουν.

Ένα βασικό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ και τον Σύνδεσμο Λίβυων Κουίσλινγκ ή αλλοιώς το’Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο’ είναι οτι το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεων των ‘εξεγερμένων’ βρίσκονται υπό την ηγεσία της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχόμενης Ομάδας (LIFG), που περιγράφει τον εαυτό της ως συνεργάτη της Αλ Κάιντα για το Ισλαμικό Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική). Ο ‘στρατηγός’ που διοικεί τους εθνοτικά κυρίως Βερβερίνους μαχητές που κατέλαβαν τη λιβυκή πρωτεύουσα, γνωστοί και ως Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τρίπολης, είναι η κεφαλή του LIFG. Ένας από τους βασικότερους διοικητές του είναι ο επικεφαλής του ‘επαναστικού’ στρατού με έδρα τη Βεγγάζη. Με τον πρόσφατο φόνο του ‘Στρατηγού’ Γιουνές, πρώην επικεφαλής της λιβυκής μυστικής αστυνομίας και θεωρούμενου κάποτε ως του πλέον επίφοβου ανθρώπου στη χώρα, το LIFG έχει τώρα αναλάβει την ηγεσία σχεδόν όλων των πλέον αποτελεσματικών μάχιμων δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης.

Αρκετά μεγάλο επίτευγμα, και η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ θα πρέπει να αποστείλει τα ειλικρινή της συγχαρητήρια στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Καθώς οι πρώην τρομοκράτες του LIFG που τώρα μετατράπηκαν σε ‘μαχητές της ελευθερίας’ πηγαίνουν σπίτι-σπίτι συλλαμβάνοντας και εκτελώντας ‘οπαδούς του Καντάφι’ και ‘Αφρικανούς μισθοφόρους’ στην Τρίπολη, η ζωή για τους κατοίκους της πόλης έχει αφιερωθεί στην επιβίωση. Χωρίς νερό για σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα, χωρίς φυσικό αέριο ή καύσιμα για τα αυτοκίνητα και με μικρά αποθέματα τροφής, το μέλλον για το λαό της Τρίπολης παραμένει αβέβαιο.

Κάποια ρεπορτάζ στα διεθνή ΜΜΕ έχουν ισχυριστεί οτι το ‘Great Man Made River’, το σύστημα ύδρευσης που παρέχει στη βόρεια Λιβύη το περισσότερο νερό για τις ανάγκες της, βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ. Αλλες αναφορές λένε οτι οι ‘πιστοί του Καντάφι’ ακόμα ελέγχουν τα νότια αποθέματα νερού και έχουν σταματήσει την παροχή. Αν αυτό ισχύει, τότε ακόμα και η παροχή νερού προς τη Βεγγάζη βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, η Τρίπολη θα εξαρτάται από εισαγωγές νερού για αρκετό χρονικό διάστημα, και το πώς μια πόλη δύο εκατομμυρίων πρόκειται να επιβιώσει χρησιμοποιώντας νερό που εισάγεται μέσω τάνκερ είναι ένα ερώτημα που τα δυτικά ΜΜΕ έχουν σταματήσει να συζητούν.

Το ‘Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο’ που τώρα αναγνωρίζεται σαν ‘η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης’ από τις ΝΑΤΟϊκές κυβερνήσεις και τους συμμάχους τους αποτελείται από πολλούς πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Λιβυκής κυβέρνησης και βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση. Με την Αφρικανική Ένωση να προσπαθεί να μπλοκάρει το ξεπάγωμα πόρων της Λιβυκής Κυβέρνησης που βρίσκονται στις δυτικές τράπεζες, απομένει λίγος χρόνος για χάσιμο προκειμένου να παραμείνει ο έλεγχος στα χέρια του ‘Μεταβατικού Συμβουλίου’.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα έχει καταδικάσει τους ηγέτες του Συμβουλίου σαν καταχραστές και απαίτησε την επιστροφή των δεκάδων εκατομμυρίων δολλαρίων για τα οποία οι ηγέτες του Συμβουλίου είχαν κατηγορηθεί οτι έκλεψαν κατά το διάστημα που κατείχαν θέσεις στη Λιβυκή Κυβέρνηση, προκειμένου η Αφρικανική Ένωση να άρει την αντίθεσή της στη διάθεση των κεφαλαίων που ανήκαν στην κυβέρνηση του Καντάφι.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ χρειάζονται να πασχίζουν για να κρατάνε όρθιο το Μεταβατικό Συμβούλιο. Οι εικόνες με τις στοιβαγμένες παλλέτες με τα 200 εκατομμύρια λιβυκών δηναρίων που κατέφτασαν αεροπορικά από το Λονδίνο καταδείχνουν πόσο επισφαλείς είναι οι προσπάθειες του Μεταβατικού Συμβουλίου να διατηρήσει την επιρροή του.

Και ενώ το τσίρκο των ΝΑΤΟϊκών ‘Φίλων της Λιβύης’ συνέρχεται στο Παρίσι με υποσχέσεις για την απελευθέρωση των λιβυκών διεκατομμυρίων που παραμένουν υπό την ομηρία της Δύσης, η εφαρμογή αυτών των υποσχέσεων είναι μια άλλη υπόθεση. Η διαφθορά και η ανικανότητα στιγματίζουν το παρελθόν των ηγετών του Μεταβατικού Συμβουλίου και δεν θα προκαλέσει καμμία έκπληξη όταν θ’ακούσουμε για ιστορίες κατάχρησης αυτών των κεφαλαίων στο μέλλον.

Για πόσο ακόμα διάστημα οι δυνάμεις των ανταρτών υπό την ηγεσία του LIFG/Αλ Κάιντα θα παραμένουν αδρανείς επιτρέποντας τους πρώην θανάσιμους εχθρούς τους στο Μεταβατικό Συμβούλιο να παραμένουν στην εξουσία είναι η ερώτηση των 60 δις δολλαρίων.

Ήδη η ‘κυβέρνηση’ των εξεγερμένων στην πόλη της Μισουράτα ανακοίνωσε οτι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του Συμβουλίου και αναφέρθηκε οτι σημειώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε σχεδόν καθημερινή βάση που απαιτούν την απομάκρυνση πρώην αξιωματούχων της λιβυκής κυβέρνησης από τις τάξεις του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ τεράστιες εκτάσεις της νότιας λιβυκής ερήμου δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από το ΝΑΤΟ και σχεδόν όλα τα αποθέματα νερού και αρκετές από τις πετρελαιοπηγές παραμένουν εκτός του ελέγχου του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Με εκατοντάδες χωριά και μικρές πόλεις διασκορπισμένες κατά μήκος μιας τεράστιας περιοχής, ο Συντ. Καντάφι και οι υποστηρικτές του διαθέτουν ακόμη μια μεγάλη έκταση στη διάθεσή τους. Με την Αλγερία να μάχεται την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, τα σύνορά της στο δυτικό τμήμα της Λιβύης παραμένουν ανοιχτά και παρέχουν στους αντιπάλους των υποστηριζόμενων από το ΝΑΤΟ ανταρτών ένα ασφαλές καταφύγιο. Το Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ήδη σημάνει συναγερμό για την πιθανότητα ενός μακροχρόνιου αντάρτικου με βάση τη νότια Λιβύη που θα χρησιμοποιεί την Αλγερία ως βάση.

Μέχρι στιγμής οι μαχητές υπό την ηγεσία της Αλ Κάιντα και οι τραμπούκοι της Δύσης στο Μεταβατικό Συμβούλιο δεν έχουν ξεκινήσει το αλληλοφάγωμα, αν και φαίνεδται σχεδόν αναπόφευκτο οτι θα σημειωθούν εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους ‘επαναστάτες’. Μπορεί κάποτε να δούμε ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τους πρώην συμμάχους τους στη λιβυκή εξέγερση.

Αυτό που είναι σαφές είναι οτι η λιβυκή τραγωδία έχει μόλις ξεκινήσει και οτι η κατάληψη του μεγαλύτερου τμήματος της βόρειας Λιβύης από τους υποστηριζόμενους από το ΝΑΤΟ αντάρτες είναι απλά η πρώτη της φάση.

Οι 30.000 βόμβες πάνω απ’τη Λιβύη με τους περίπου 60.000 νεκρούς Λίβυους σημαίνουν μάλλον την αρχή παρά το τέλος αυτής της καταστροφής.

Ο Thomas C. Mountain υπήρξε μέλος της πρώτης Αμερικανικής Ειρηνευτικής Αποστολής στη Λιβύη το 1987 και είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος δυτικός δημοσιογράφος στο Κέρας της Αφρικής, με έδρα την Ερυθραία όπου ζει και ασκεί τη δημοσιογραφία από το 2006.

Για τη μετάφραση: Ομπλόμωφ

Δεν υπάρχουν σχόλια :