Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΔΕΗ - ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΠΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

  Άρθρο του Νίκου Μάνδυλα – προέδρου του Σωματείου ΕΤΕ / ΔΕΗ Κέρκυρας ( μέλους της ΣΕ της ΕΡΓΑΚ )  

   Το αντιδραστικό – αντικοινωνικό  σχέδιο απαξίωσης, τεμαχισμού, αποδυνάμωσης και τελικά ξεπουλήματος της ΔΕΗ, βρίσκεται σε ταχεία εξέλιξη. Το απολύτως κατανοητό ενδιαφέρον των ξένων κέντρων για επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος, εκφράζεται έμπρακτα και στην τελευταία έλευση του κλιμακίου της Τρόικα. Η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που αλά ελληνικά σημαίνει διάλυση-ξεπούλημα της ιστορικής και στρατηγικής ΔΕΗ, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ψεύτο διαπραγμάτευσης. Η συγκυβέρνηση της υποταγής παίζει ρόλο τροχονόμου στην επέλαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων, των πολυεθνικών, των ντόπιων εργολάβων. Παίζει ρόλο νεκροθάφτη της ΔΕΗ, παρότι γνωρίζει καλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, ότι η ΔΕΗ είναι αναντικατάστατη, είναι ουσιαστικά και στρατηγικά απαραίτητη για την ενεργειακή ( και ευρύτερη ) αυτονομία και ανεξαρτησία της Ελλάδας, για το λαό της χώρας. Παρότι γνωρίζει η κυβέρνηση, αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι η ΔΕΗ είναι κέρδος και μόνο κέρδος για την εθνική οικονομία, για την εθνική παραγωγή, για το λαό. Όλες οι συντονισμένες συκοφαντικές εκστρατείες ( φασιστικού τύπου) απαξίωσης της ΔΕΗ έχουν ένα στόχο: Να “διευκολύνουν” το ξεπούλημα και όχι να διορθώσουν τα όποια “ κακώς κείμενα”, που άλλωστε αυτοί δημιούργησαν. Σε εμάς τους εργαζόμενους, τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που δίνουμε καθημερινά ( με κρύο και ζέστη ) της μάχη της ΔΕΗ, υπηρετώντας τον λαό και τις ανάγκες του, σε εμάς ανήκει το καθήκον να πούμε την αλήθεια, να παλέψουμε για την ΔΕΗ, να υπερασπιστούμε τα δημόσια – λαϊκά συμφέροντα, να υπερασπιστούμε την Ελλάδα και την Ανεξαρτησία, ενάντια στην εξάρτηση, το ψέμα, την παρακμή. Αυτό το καθήκον, θα το εκτελέσουμε επίμονα και υπεύθυνα, χωρίς ταλαντεύσεις και δισταγμούς. Λίγα λόγια πάνω σε αυτό:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΗ
O ετήσιος κύκλος των εργασιών της αποτελεί το 3% του ΑΕΠ της χώρας μας. Τα λιγνιτικά κοιτάσματα που διαχειρίζεται η ΔΕΗ ( και που προσπαθούν να βάλουν στο χέρι  Γερμανοί και πολυεθνικές ) αποτιμώνται σε τουλάχιστον  60 δις ευρώ. Η ΔΕΗ διαχειρίζεται τον ανεκτίμητο φυσικό πόρο που λέγεται νερό, αξιοποιώντας σημαντικό όγκο των υδάτων της χώρας για έργα πολλαπλού σκοπού ( υδροηλεκτρική παραγωγή – άρδευση – ύδρευση).  Ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων της, τα πάγια της ανέρχονται σε πάνω από 26 δις ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι το μέγεθος και ο  ρόλος της ΔΕΗ είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομική παραγωγική προοπτική της χώρας και τους όρους διαβίωσης του λαού της. Είναι επίσης απόλυτα φανερό ότι τα ξένα και ντόπια κέντρα που προωθούν την  ισχυρή εξάρτηση της Ελλάδας και την καταλήστευση  των υποδομών και των πόρων της, θέλουν πάση θυσία την ΔΕΗ.

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ χτίστηκε επί 60 χρόνια, από το υστέρημα του Ελληνικού λαού και με τον κόπο και τον μόχθο χιλιάδων εργαζομένων. Στις εγκαταστάσεις της είναι συσσωρευμένη μια περιουσία 11,9 δις ευρώ, που αντιπροσωπεύει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της ΔΕΗ από το 1966 έως το 1999. Αυτός ο συσσωρευμένος  πλούτος ανήκει στον λαό. Είναι Δημόσια περιουσία και ανήκει σε όλους μας (και σε εσένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο).

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΔΕΗ
Συνοπτικά και επιγραμματικά η ΔΕΗ προσφέρει:
·                     Δημόσια έσοδα – Παραγωγική ανάπτυξη
·                     Ενεργειακή Ανεξαρτησία – Εθνική ασφάλεια και σιγουριά.
·                     Συνεχή παροχή ρεύματος ( παντού – σε κάθε ορεινό χωριό και νησί)
·                     Ενιαίο γεωγραφικό τιμολόγιο
·                     Αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών (νερά – λιγνίτης)


 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Αυτή η πολιτική που συστηματικά ακολουθούν εδώ και χρόνια ,τώρα, οι κυβερνήσεις  του εγχώριου μπλοκ εξουσίας σε συνεργασία με τα ξένα κέντρα είναι πολιτική διάλυσης, ξεπουλήματος, καταστροφής  της ΔΕΗ, ενάντια στα συμφέροντα του τόπου και του λαού. Πρόσφατα, μετά τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, θέτουν πιο επιτακτικά το ζήτημα “ πώλησης” της ΔΕΗ.
Μεθοδεύεται το “ σπάσιμο “  της επιχείρησης σε τρία (3) κομμάτια ( εργοστάσια-ορυχεία- εμπορία και διανομή). Σε μία πρώτη φάση υπολογίζουν να πουλήσουν τα φιλέτα, δηλαδή τα εργοστάσια, κρατώντας σε κρατική εποπτεία μόνο το δίκτυο διανομής. Βασικό σκέλος του σχεδίου ξεπουλήματος, η φασιστικής μεθοδολογίας προπαγάνδα απαξίωσης των εργαζομένων της ΔΕΗ, στα μάτια του απλού λαού. Έτσι, παρουσιάζουν ψευδώς και παραπλανητικά “υψηλόμισθους “ εργαζομένους, προβάλλοντας τους μισθούς στελεχών της ΔΕΗ και όχι της μεγάλης μάζας. Αφήνουν εσκεμμένα χωρίς το αναγκαίο προσωπικό την επιχείρηση, για να προσφέρει μειωμένες υπηρεσίες και να δυσφημίζεται, ενώ δεν ελέγχουν τους διαφόρους εργολάβους έργου που προσλαμβάνουν, οι οποίοι προσφέρουν χαμηλής ποιότητας εργασία.

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Θεμελίωση μιας παραγωγικής και δυναμικής οικονομίας, μιας οικονομίας για τον λαό και την χώρα, δεν γίνεται ούτε με εκποιήσεις – ξεπουλήματα, ούτε με μαύρο στις οθόνες μας. Αυτές είναι επιλογές της εξάρτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, των πολυεθνικών. Η παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους καρχαρίες της “συντεχνίας των αγορών” δεν λέγεται αξιοποίηση, σε καμιά απολύτως περίπτωση. Θεμελίωση μιας παραγωγικής οικονομίας, από την σκοπιά του λαϊκού και εθνικού συμφέροντος, σημαίνει δημόσιες -  κρατικές επενδύσεις στην παραγωγή και τις υποδομές. Τα ψέματα και οι προπαγάνδες τους, θα καταρρεύσουν και η αλήθεια θα φανεί. Μόνο που πίσω τους αφήνουν ερείπια. Εμείς σε αυτή τη γραμμή αγωνιζόμαστε. Με πίστη στην λαϊκή ενότητα. Με αυτή τη γραμμή και στο σωματείο, με εργατική, μαχητική ενότητα, με πλαίσιο την αγωνιστική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και με βεβαιότητα ότι η διάσπαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας και τους κάθε είδους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :