Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Για πούλημα λίμνης Κορισσίων – λιμανιού Κέρκυρας

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΕΝΑΚ



Κέρκυρα 16/10/2011


Οι παλιές υποθέσεις ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια. Μετά από μακρόχρονη παύση και αφού «κάθισε η σκόνη» των αντιδράσεων επαναλαμβάνεται η ιστορία του ξεπουλήματος – παραχώρησης της πολύπαθης λιμνοθάλασσας Κορισσίων.

Η λιμνοθάλασσα που το ιδιοκτησιακό της καθεστώς την μοιράζει στους πρώην δήμους Κορισσίων, Μελιτιαίων και Λευκίμμης, όπως θυμόμαστε, αποτέλεσε στο παρελθόν το μήλο της έριδας, μεταξύ του Κερκυραϊκού Λαού, που είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης και νομέας και διάφορων ευρωπαϊκών αρπαχτικών.

Όμως οι ευθύνες επιβάλλεται πλέον να αποδοθούν. Πριν μερικά χρόνια ο δήμαρχος Μελιταίων, υπέγραφε κάτω από το τραπέζι και με αδιαφανής διαδικασίες, συμφωνίες παραχώρησης της λιμνοθάλασσας σε Ολλανδική εταιρεία, αμφιβόλου εγκυρότητας. Μετά την γενική κατακραυγή του Κερκυραϊκού Λαού οι συμφωνίες αυτές ακυρώθηκαν. Στα επόμενα χρόνια, με ευθύνη όλων των υπευθύνων δημάρχων, για τη λιμνοθάλασσα, ακολούθησε μια περίοδος απαξίωσης της παραγωγικότητας της, εγκαταλείποντας την στην κακή της τύχη, με προφανή σκοπό την υποβάθμιση και τελικώς το ξεπούλημά της. Φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα.

Το ίδιο ακριβώς σενάριο, ακολουθήθηκε και για το λιμάνι. Χρόνια τώρα ολημερίς το χτίζουμε…και δεν λέει να τελειώσει. Και επειδή δεν έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να το τελειώσουν, ή έχουν κάποιο σχέδιο καλά κρυμμένο, στο παρασκήνιο, (υπενθυμίζουμε ότι η ΕΝΑΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη και ορθολογική δημόσια πρόταση), δρομολογούν διαδικασίες ξεπουλήματος. Το πουλάνε, και ας περιμένουμε να δούμε μήπως αποδειχθεί «ΚΑΤΑΡαμένο» και το όμορφο και ιστορικό λιμάνι της Κέρκυρας. Η «ανάπτυξη» και το «κέρδος» που αναμένουν ότι θα φέρει η πώληση αυτή, στην πραγματικότητα είναι δυνατόν να προκαλέσει γκετοποίηση, μαρασμό της περιοχής, ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του λιμανιού, με ανεπανόρθωτες συνέπειες όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την πόλη, την ιστορική και κοινωνική ταυτότητά της.

Το σενάριο που αφορά το λιμάνι σε πιθανό συνδυασμό, μάλιστα, με το Βίδο, είναι γνωστό ότι αποτελεί – παρασκηνιακά – πολύ παλιό σχέδιο αντιδραστικών κύκλων της Κερκυραϊκής κοινωνίας. Ποιος δεν θυμάται τα σχέδια περί παραχώρησης του Βίδο στους σεΐχηδες πριν πολλά χρόνια. Είναι καιρός να διαμηνυθεί προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι δυνατόν επειδή οι εποχές, οι καταστάσεις και οι πολιτικές του μπλοκ εξουσίας, επιτρέπουν πολλά και διάφορα, γιαυτούς τους λόγους να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στην Κέρκυρα, με συνέπειες και βάθος χρόνου πολλών – πολλών δεκαετιών. Είναι καιρός πια ο Κερκυραϊκός Λαός να αναλάβει τις ευθύνες του, να μη παρασύρεται από νεοφιλελεύθερες και λαϊκιστικές δημαγωγίες περί «επενδυτών» που θα φέρουν εύκολα πλούτο και να δώσει την πρέπουσα, υπεύθυνη απάντηση, στους κάθε λογής οικονομικούς «σωτήρες» και επίδοξους «προστάτες».



Δεν υπάρχουν σχόλια :