Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΗΛΙΚΙΑΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Για σημαντική μείωση των συντάξεων και επιπλέον αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα κάνει λόγο ο ιμπεριαλιστικός ΟΟΣΑ, σε έκθεση του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, προετοιμάζοντας τους νέους σχεδιασμούς και τα νέα μέτρα των επόμενων χρόνων, που προβλέπει και προωθεί το - σε εξέλιξη - ιμπεριαλιστικό σχέδιο για την χώρα μας..
Η έκθεση του γνωστού οργανισμού σχετίζεται με τα συνταξιοδοτικά συστήματα 34 χωρών και εκτιμά ότι  έρχονται μεγάλες "ανατροπές" στο συνταξιοδοτικό της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν και περικοπές συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας. Τονίζει πως οι χαμηλές συντάξεις μέχρι στιγμής έχουν "προστατευτεί" από τις μειώσεις και τις περικοπές, κάτι που θεωρεί πως δεν πρόκειται να γίνει στο μέλλον.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η έκθεση επικεντρώνει:
1.  Η δαπάνη για συντάξεις, παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ από το 25% που ήταν πριν γίνουν οι μειώσεις, εντούτοις παραμένει "υψηλή" σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ, που δαπανούν κατά μέσο όρο για συντάξεις οι χώρες του ΟΟΣΑ...
2.  Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την έκθεση, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών, με στοιχεία έτους 2012, είναι στα 61,9 έτη, ενώ οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο λίγο μετά τα 60 (60,3 έτη), όταν η μέση ηλικία αποχώρησης για σύνταξη στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 64,2 έτη για τους άνδρες και 63,1 έτη για τις γυναίκες.
Η έκθεση κατατάσσει τη χώρα μας ανάμεσα στις 5 με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας ανάμεσα στα 34 κράτη που εκπροσωπούνται στο διεθνή οργανισμό. Έτσι ο ΟΟΣΑ σηματοδοτεί και ξεκαθαρίζει ότι έρχεται και άλλη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εν όψει μάλιστα των αλλαγών στο ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθούν εντός του 2014...
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις και εκεί, αν κρίνει κανείς από τη σύγκριση που κάνει ο οργανισμός, θα πρέπει να αναμένεται μια μέση αύξηση κατά 2 έτη.
3.  Ο τρόπος υπολογισμού των κυρίων συντάξεων θα πρέπει να αλλάξει και το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία καλύτερα μισθολογικά έτη θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στον υπολογισμό των συντάξεων και μάλιστα πριν ακόμη αρχίσουν να ισχύουν οι αλλαγές που έχουν ψηφιστεί να εφαρμοστούν από την 1/2015.
Από την πλευρά του και σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές των υπουργών του εγχώριου μπλοκ εξουσίας, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω μείωσης στις συντάξεις αλλά και αύξηση στα όρια ηλικίας.
Ο υπουργός κ. Βρούτσης "διαβεβαίωσε" ότι δεν πρόκειται να θιγούν περαιτέρω αυτά τα δύο πεδία, τονίζοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, "πράγμα που αναγνωρίζεται από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια :