Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αναφορές στην επικαιρότητα των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και με ευρύτερες αναφορές στην Ρωσική πολιτική, ήταν η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι "η Ρωσία δεν επιδιώκει να γίνει υπερδύναμη, ότι δεν επιβάλλει τίποτε σε κανέναν" και εκτίμησε ότι "τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας είναι ενδογενή"...
Στην ομιλία του, σε βουλευτές, κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους για την κατάσταση της Ένωσης ο Πούτιν δήλωσε ότι "Δεν επιδιώκουμε να μας ονομάσουν υπερδύναμη, κάτι που γίνεται αντιληπτό ως επιδίωξη παγκόσμιας και περιφερειακής ηγεμονίας"...
Σχετικά με την  Ουκρανία δήλωσε ότι η Μόσχα "έχει προσκαλέσει το Κίεβο στην τελωνειακή ένωση στην οποία έχουν ενταχθεί προς το παρόν, εκτός από τη Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, αλλά δεν επιβάλλει τίποτε σε κανέναν"..
"Δεν επιβάλλουμε τίποτε σε κανέναν, αλλά αν οι φίλοι μας το επιθυμούν, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε από κοινού", είπε προσθέτοντας ότι η "Ουκρανία εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει, πριν ακόμη από την άρνησή της στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως παρατηρητής σε όλες τις συναντήσεις της τρόικας (Ρωσία-Λευκορωσία-Καζακστάν)"..
Υπενθύμισε πως η Αρμενία και το Κιργιστάν είναι έτοιμες για ένταξη  στην τελωνειακή ένωση των χωρών που ανήκαν παλιότερα στη Σοβιετική Ένωση και ότι το πρόγραμμά της βασίζεται "στην αρχή της ισότητας και σε πραγματικά οικονομικά συμφέροντα"..
Αναφερόμενος στο σχέδιό του για μία Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση η οποία θα περιλάβει όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με κέντρο τη Μόσχα , ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία σκοπεύει να το προωθήσει "χωρίς να έλθει σε αντίθεση με άλλα σχέδια ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Ευρώπης"..
Ο Πούτιν αναφέρθηκε και χαρακτήρισε  τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας ως ενδογενή, δεσμεύθηκε να μην υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τις δημόσιες δαπάνες κατά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο τον περασμένο χρόνο...
"Πρέπει να είμαστε σαφείς: οι κύριοι λόγοι της οικονομικής επιβράδυνσης δεν είναι εξωτερικοί, αλλά εσωτερικοί", είπε, αναφέροντας ως κύριο παράγοντα οικονομικής επιβράδυνσης την χαμηλή παραγωγικότητα..
"Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες οικονομίες στον κόσμο", δήλωσε ο Πούτιν, "ωστόσο, υπολειπόμαστε των ανεπτυγμένων χωρών κατά δύο τρίτα έως τρία τέταρτα σε σημαντικούς δείκτες όπως η παραγωγικότητα"..
 Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή των "προεδρικών διαταγμάτων του Μαΐου", τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν τον διπλασιασμό των αμοιβών των εκπαιδευτικών και των γιατρών μέχρι το τέλος της εξαετούς προεδρικής του θητείας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι "οι μισθολογικές αυξήσεις θα πρέπει να συνδυασθούν με τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών"..

Δεν υπάρχουν σχόλια :