Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.

 Κατάσταση μαζικών διαμαρτυριών, κινητοποιήσεων και εξέγερσης εξελίσσεται πλέον στις ανατολικές κυρίως περιοχές της Ουκρανίας.. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα γεγονότα διαδραματίζονται σε μεγάλη έκταση, που περιλαμβάνει πολλές πόλεις και με πολύ μεγάλη λαϊκή συμμετοχή.  Ντονέτσκ,  Σλαβιάνσκ, Καρματόρσκ ,Ντρούζκιβκα,  Γιενακίγιεβο,  Μαριούπολη,  Χάρκοβο,  Ζαπορίζια,  Μακιγίφκα, Λούχανσκ,  Κοστριαντίνιφκα,  Ιλοβάισκ, Χόρλιφκα, Ντομπροπίλια, Αρτεμιφσκ και άλλες ακόμα περιοχές αποτελούν εστίες των γεγονότων.
 Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας των γεγονότων αποφασίστηκε, ύστερα από αίτημα της Μόσχας. Η ηγεσία του ναζιστικού "Δεξιού Τομέα" στο Κίεβο δήλωσε ότι θα κινητοποιηθεί για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και εξεγέρσεων.
Επίσης, το νέο τελεσίγραφο του υποστηριζόμενου απο τον ευρωατλαντικό παράγοντα, θεωρούμενου "προέδρου" του Κιέβου, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, προκαλεί ανησυχίες μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης.
Το τελεσίγραφο αναφέρει ότι θα ξεκινήσει μια "μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων".
Από την δική του πλευρά, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση ως μια "εγκληματική διαταγή".. Το ανακοινωθέν δηλώνει πως: "Είναι τώρα ευθύνη της Δύσης να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία"..
Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς δήλωσε μεταξύ άλλων: "Απαιτούμε από τη σπείρα του Μαϊντάν, που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο εναντίον του λαού της. Η εγκληματική διαταγή του Τουρτσίνοφ για προσφυγή στον στρατό για την καταστολή των διαμαρτυριών προκαλεί αποτροπιασμό. Καταδικάζουμε με δριμύτητα τις απόπειρες προσφυγής στη βία κατά των διαδηλωτών και των ακτιβιστών με τη βοήθεια των μαχητών του Δεξιού Τομέα και άλλων παράνομων ομάδων".
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι "το Κίεβο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την τύχη της χώρας και προειδοποίησε ότι η χρήση βίας θα υπονομεύσει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεργασίας".
 Το ΝΑΤΟ, με δήλωση του γενικού γραμματέα του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, είπε ότι η "επανεμφάνιση ανδρών με ρωσικό οπλισμό και παρόμοιες στολές χωρίς διακριτικά, όπως ακριβώς στην περίπτωση της παράνομης και μη αποδεκτής προσάρτησης της Κριμαίας, είναι μια σοβαρή εξέλιξη. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη ρωσικών δυνάμεων υπό οποιοδήποτε πρόσχημα το μόνο που θα πετύχει θα είναι η περαιτέρω διεθνής απομόνωση της Ρωσίας".. Δήλωση για τα γεγονότα, έκανε και η αρμόδια για τα εξωτερικά θέματα της ΕΕ Κάθριν Αστον, που κάλεσε "τη Ρωσία να σταματήσει κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης, αλλά και τις ουκρανικές Αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση"..


Δεν υπάρχουν σχόλια :