Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Σχόλιο κύκλων της ΕΝΑΚ: Εμπάθεια χωρίς τέλος

Η εμπάθεια με την οποία αντιμετωπίζει την ΕΝΑΚ η «ομάδα SOS» δεν φαίνεται να γνωρίζει όρια. Αφού λοιπόν κατέθεσε μήνυση ενάντια στην ΕΝΑΚ και το σ. Μάριο Άνθη αποφάσισε να «αυτοσυστηθεί» στον Κερκυραϊκό λαό με ένα κείμενο που εμφανίστηκε το blog της και ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τους πραγματικούς της σκοπούς, την δυσφήμιση της ΕΝΑΚ και την εξόντωσή της, πράγμα ολοσχερώς αδύνατο για λόγους πολύ σοβαρότερους απ’ ότι αφορά την «ομάδα SOS».

Είναι τέτοια η εμπάθεια της ομάδας αυτής που δε διστάζει να κάνει χρήση ακόμα και ενός πλαστού ρητού του Ισοκράτη το οποίο διακινείται κατά κόρον από εθνικιστικούς κύκλους. Στο κείμενο αυτό ο Ισοκράτης παρουσιάζεται ψευδώς να λέει ότι «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Νόμιζαν έτσι με την κουτοπονηριά τους ότι θα τσιμπήσει και ο Κερκυραϊκός λαός ή και ο οποιοσδήποτε έχει τη διάθεση να ασχοληθεί είτε με τις αμπελοφιλοσοφίες είτε με τις καταδοτικές πραχτικές τους. Πάντως, μιας και διαβάσαμε αυτή την ανακοίνωση πρέπει να πούμε ότι η αλήθεια είναι πως η πραγματική μετάφραση του κειμένου λέει ακριβώς τα αντίθετα με αυτά που μας πλασάρουν οι ψευτοοικολόγοι της ομάδας SOS:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Όπως επισημαίνει εύστοχα ο δημοσιογράφος Νίκος Σαραντάκος, ο οποίος αποκάλυψε την ψέμα που διαδίδουν διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι και τώρα και οι ψευτο-οικολόγοι: «Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα».


Με τα υπόλοιπα του κειμένου δεν θα ασχοληθούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τοποθετούμαστε και να σχολιάζουμε τις διάφορες αμπελοφιλοσοφίες τους. Έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :