Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Άρθρο: Άμεση και καθαρή διασφάλιση των συμβασιούχων του Δήμου Κέρκυρας

Άρθρο του Μάριου Άνθη μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ

Κέρκυρα 30/06/09

Σχετικά με τα εργασιακά και –ευρύτερα- κοινωνικά προβλήματα εκφράζονται, από ορισμένους κύκλους,ευθέως ή έμμεσα,διάφορες αντιλήψεις,θεωρίες και πρακτικές.Ορισμένοι π.χ. θεωρούν ότι έχουν το’’δικαίωμα’’,να βλέπουν τα οικονομικά θέματα και μεγέθη από ψηλά,σαν ‘’τεχνοκρατικά’’ ζητήματα και σαν’’ φαινόμενα’’.Αλλοι πάλι επιχειρούν να αντιπαραβάλλουν το γενικό στο ‘’μερικό’’ και να στήσουν έτσι διάφορες βλακώδεις,λαϊκιστικές και ψέυτικες,αντιλαϊκές επιχειρηματολογίες.Όλες αυτές οι νεοφιλελεύθερες ανοησίες δεν είναι τίποτε άλλο από προφάσεις εν αμαρτίες των διαχειριστικών ομάδων εξουσίας που ενώ έχουν χαντακώσει πρώτα τις καταστάσεις μετά προσπαθούν να ‘’βγούν από πάνω΄΄,δημιουργώντας΄΄ επιπλέον προβλήματα και αδιέξοδα.

Καταρχήν δεν υπάρχει κανένα υγιές οικονομικό πλαίσιο που να μην περιλαμβάνει ως κεντρικό παράγοντα,ως πυρήνα,τον παράγοντα εργασία,τον παράγοντα εργαζόμενη ομάδα.Οικονομία χωρίς εργασία σημαίνει φούσκα,σημαίνει απάτη.

Ο παράγοντας της εργασίας είναι ο σημαντικότερος από κάθε άποψη και κανείς δεν μπορεί ούτε έχει το δικαίωμα να τον υποβαθμίζει και να τον σχετικοποιεί. Στην περίπτωση των εργαζόμενων-συμβασιούχων του δήμου κερκυραίων, το σκοινί έχει τραβηχτεί υπερβολικά το σκοινί είναι πολύ τεντωμένο. Οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν εκεί και δούλεψαν για πολλά χρόνια καλύπτοντας ανάγκες και παράγοντας έργο .Επειδή κάποια πράγματα λέγονται ατύπως, τονίζουμε ότι καμιά σημασία δεν έχουν οι συνθήκες των προσλήψεων. Η εργασία είναι δικαίωμα αναφαίρετο και στο ελληνικό καπιταλισμό-πελατειακό σύστημα η εργασία για να διασφαλιστεί-εχει΄΄κανόνες΄΄που είναι γνωστοί σε όλους.Η ομηρία όμως,εργαζομένων ομάδων ή μονάδων δεν είναι συνθήκη επιτρεπτή ,ούτε τα παζάρια και τα παιγνίδια ,της οποίας εξουσίας στις πλάτες των εργαζομένων μπορούν να επιτραπούν. Όπως δεν επιτρέπεται η απλήρωτη εργασία για κανένα λόγο. Στα παραπάνω η ενότητα και η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων , όλων των κλάδων είναι απόλυτη. Είναι αδιανόητο να οφείλονται μερικές χιλιάδες ευρώ στον κάθε εργαζόμενο .Ο Δήμος δεν είναι εταιρία περιορισμένης ευθύνης .Ορισμένοι ακραίοι και αντικοινωνικοί νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλφιλελεύθεροι και – επίσης-ορισμένοι φασίστες, προωθούν μόνιμα και συστηματικά στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο, ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες τους, αντεργατικές προτάσεις και λύσεις .Αυτά τα καθάρματα, αφού πρώτα έχουν διασφαλίσει πλουσιοπάροχα το δικό τους ψωμί ,παίζουν και γίνονται ‘’τσιγκούνηδες’’ με το λιγοστό ψωμί των υπολοίπων. Επιπλέον απαξιώνουν κοινωνικά τους εργαζόμενους. Κάνουν πως ξεχνούν ότι χωρίς την εργατική παρουσία δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.

Το πιο ακραίο και χυδαίο όμως είναι ότι ,ορισμένοι, παριστάνοντας τους τσομπάνηδες υποκρίνονται ότι αγωνιούν για την τύχη του κοπαδιού. Ας τα αφήσουν αυτά τα θεατρικά δρώμενα.

Ο Δήμος Κερκυραίων, το Δημοτικό Συμβούλιο, υπεύθυνα, συντεταγμένα και συγκεκριμένα,έχουν πολιτική υποχρέωση και ευθύνη να δρομολογήσουν άμεση και καθαρή λύση. Εάν όπως λένε,το πρόβλημα είναι διαχρονικό και αφορά όλες τις παρατάξεις εξουσίας,τότε αυτό είναι έως και πλεονέκτημα υπέρ της καθαρής λύσης. Ας αναλάβουν όλοι μαζί την ευθύνη και ας πάρουν ενωμένοι τις αποφάσεις. Ομως με τους εργαζόμενους απλήρωτους και ανασφαλείς, δεν έχουν δικαίωμα να χρονοτριβούν.Τα μέτρα που θα λάβουν για να επιλύσουν το πρόβλημα αποτελεί δική τους ξεκάθαρη ευθύνη.Για αυτό εκλέχτηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο δίνοντας –μάλιστα-λυσσαλέο αγώνα. Βέβαιο είναι ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ,ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ. Αυτό είναι αίτημα ολόκληρης της εργατικής τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια :