Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014 - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ - ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ - ΦΟΡΩΝ - ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Θα κατατεθεί  στη Βουλή τη Δευτέρα, το προσχέδιο του προυπολογισμού 2014, ενώ στα μέσα του Νοέμβρη θα κατατεθεί το οριστικό κείμενο προυπολογισμού..Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα και τις πληροφορίες, στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται σαφέστατα η συνέχιση και τον επόμενο χρόνο, ακόμα πιο άγριας πολιτικής λαικής εξόντωσης, περιορισμού των δημοσίων δαπανών ( υγεία - παιδεία κλπ ) νέας σκληρής φορολόγησης, μαζικών απολύσεων. Στο προσχέδιο η κυβέρνηση θα εμφανίσει περιορισμένο φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο της Γενικής κυβέρνησης - και - προοπτική αύξησης του για το 2014, λέγεται στα 2,8 δις ευρώ..Όμως, το οριστικό σχέδιο προυπολογισμού που θα διαμορφωθεί και κατατεθεί στα μέσα του Νοέμβρη, θα έχει "περάσει" και υποβληθεί στην επεξεργασία, τον στενό έλεγχο και την επιθεώρηση της Τρόικας, διαμορφώνοντας πιθανότατα ένα νέο πλαίσιο προυπολογισμού, με διαφορετικούς υπολογισμούς οικονομικών μεγεθών και επιπλέον αντιλαικές προβλέψεις και μέτρα. Υπενθυμίζουμε τις επίμονες επισημάνεις της Τρόικας  και των διεθνών κέντρων για ύπαρξη "δημοσιονομικού κενού" το 2014. Υπενθυμίζουμε επίσης πως το "μαγείρεμα" στα οικονομικά αποτελεί κεντρικό τρόπο των ιμπεριαλιστικών κέντρων και του εγχώριου μπλοκ εξουσίας για εντεινόμενη συνέχιση των πολιτικών εθνικής εξάρτησης και λαικής εξόντωσης..
Στο προσχέδιο, δεν θα υπάρχει αναφορά σε νέα μέτρα, όμως η είσπραξη των εσόδων και η μείωση των δαπανών που προβλέπεται, θεωρείται ότι θα στηριχθεί στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και θα εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ναυτεμπορική" που αναφέρεται αναλυτικά "Με βάση το ισχύον Μεσοπρόθεσμο, για το 2014 υπάρχουν δρομολογημένα μέτρα αύξησης εσόδων και μειώσεων δαπανών, της τάξης των 3,7 δις. ευρώ.
Τα φορολογικά μέτρα που θα επιβληθούν το 2014 είναι ύψους 1,5 δις ευρώ, η είσπραξη των οποίων θα προέλθει βασικά από:
Μισθωτούς και συνταξιούχους που θα επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους το 2014, λόγω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών (ενοικίων, διδάκτρων, τόκων κ.λπ.), με εξαίρεση τις ιατρικές δαπάνες, τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου και τις δωρεές προς Δημόσιο και δημόσιους φορείς.
Την αύξηση της φορολογίας των μη μισθωτών φορολογουμένων (ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες), που θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ, και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον ποσό.
Οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2014 θα μειωθούν περαιτέρω, με περικοπές κονδυλίων όλων των κατηγοριών, όπως είναι:
Η δαπάνη για συντάξεις θα μειωθεί περαιτέρω κατά 420 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.
Η δαπάνη για την υγειονομική περίθαλψη θα μειωθεί κατά 620 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 411 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, καθιέρωση εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία, μειώσεις των δαπανών των νοσοκομείων κατά 95 εκατ. ευρώ).
Η δαπάνη αποδοχών θα μειωθεί κατά 260 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των αποδοχών όσων τίθενται σε κινητικότητα, τη διακοπή της μισθοδοσίας όσων απολύονται και τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών καθηγητών.
Οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται κατά 100 εκατ. ευρώ, μέσω της ακύρωσης στρατιωτικών προμηθειών.
Το κονδύλι για τα κοινωνικά επιδόματα μειώνεται κατά 78 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταβολής πλέον του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος.
Οι επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ μειώνονται κατά 180 εκατ. ευρώ.
Η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα θα μειώσει τις δαπάνες κατά 378 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  μειώνονται κατά 150 εκατ. ευρώ.
Μειώνονται οι επιχορηγήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 33 εκατ. ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια :