Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ Wall Street Journal - ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ" ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ - ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας, που φέρνει στο φως εμπιστευτικά αρχεία και πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΝΤ, η απόφαση του 2010 για το πολυδιαφημισμένο και "εθνοσωτήριο" πρόγραμμα "διάσωσης" της χώρας μας, ελήφθη με εντονότατες διαφωνίες και επιφυλάξεις πολλών εκπροσώπων - περιφερειακών κυρίως - χωρών, αλλά όχι μόνο, σχετικά με τις σκοπιμότητες και την αποτελεσματικότητα του.. Αποτυπώνει επίσης τους παγκόσμιους ενδο ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς των διαφόρων κέντρων, στο πλαίσιο της εντονότατης διεθνούς κρίσης του καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού συστήματος.
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, τα νέα στοιχεία της αντιπαράθεσης αποκαλύπτονται καθώς το ΔΝΤ πιέζει τώρα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για νέες συνομιλίες με αντικείμενο την λεγόμενη "ελάφρυνση" μέρους του χρέους της χώρας μας..Το θέμα θα υπάρχει στην ατζέντα της διεθνούς συνάντησης των υπουργών οικονομικών, αυτή τη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ..
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του ΔΣ., που εκπροσωπούν περισσότερα από 40 μη ευρωπαϊκά κράτη, προέβαλαν σοβαρές αντιρρήσεις για το σχεδιασμό της "διάσωσης", σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα. Είχαν εκφραστεί επίμονες ενστάσεις, ότι τοποθετούνταν όλο το φορτίο της "επώδυνης προσαρμογής" στους Έλληνες, ενώ δεν ζητούνταν ουσιαστικά τίποτα από τους Ευρωπαίους "πιστωτές". Επίσης υποστηρίχτηκε ότι η "διάσωση" ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν οι "πιστωτές των Ελλήνων" δεν μείωναν μέρους του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας.
«Η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι», είχε δηλώσει στη συνάντηση του 2010 ο Αργεντινός, τότε εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Andres Pereira.
Οι διευθυντές από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία –που εκπροσωπούν 38 επιπλέον χώρες- ανησυχούσαν για τους «τεράστιους κινδύνους» του προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης. Το πρόγραμμα μπορούσε να αποδειχθεί «κακοσχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο», δήλωνε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας, ή απλώς «μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Στην συνάντηση τους, μερικοί από αυτούς που έκφρασαν διαφωνίες  στο ΔΝΤ και ορισμένα μέλη του προσωπικού του ΔΝΤ, εκτίμησαν - σύμφωνα με το δημοσίευμα - ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι αυτά που κυριαρχούν και είχαν τοποθετηθεί πάνω από αυτά της Ελλάδας.
"Η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη" ανέφερε ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010.
Τα έγγραφα του 2010 εμφανίζουν ότι αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ ήταν βαθιά δύσπιστοι για τις οικονομικές προβλέψεις του προσωπικού από την αρχή, και τις χαρακτήριζαν «μάλλον αισιόδοξες»..
Η κλίμακα των δημοσιονομικών προσαρμογών που θα απαιτούνταν από την Ελλάδα θα ήταν ένα «φορτίο-μαμούθ που η οικονομία μετά βίας θα μπορούσε να επωμιστεί», είχε δηλώσει στη συνεδρίαση ο πρώην διευθυντής της Ινδίας, Arvind Virmani.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έγγραφα του ΔΝΤ εμφανίζουν ότι υπήρξαν έντονες συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους από την αρχή. Στη συνάντηση του Μαΐου του 2010, οι διευθυντές από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής ρωτούσαν επανειλημμένως "γιατί δεν τους δόθηκε αυτή η επιλογή"...


Δεν υπάρχουν σχόλια :