Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ.

Έγινε, με την παρουσία διαφόρων ηγετών, η ορκωμοσία του "προέδρου της Ουκρανίας" - μεγιστάνα και ολιγάρχη - Πέτρο Ποροσένκο.
Στην ομιλία του ο Ποροσένκο προσπάθησε να "διαχειριστεί πολιτικά" την εξέγερση  του πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας. Τους κάλεσε να παραδώσουν τα όπλα τους και ως αντάλλαγμα τους υποσχέθηκε αμνηστία. Επίσης  απέκλεισε το ενδεχόμενο συμβιβασμού με τη Ρωσία σχετικά με την Κριμαία. "Η Κριμαία ήταν και παραμένει ουκρανική", τόνισε ο Ποροσένκο, δηλώνοντας ότι αυτό είπε ανοιχτά και στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν κατά την σύντομη συνάντηση που είχαν χθες στη Γαλλία. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο "ευρωπαϊκός προσανατολισμός" της χώρας του δεν είναι διαπραγματεύσιμος.  Στο περιθώριο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από την πλευρά του τον τερματισμό της «τιμωρητικής», όπως τη χαρακτήρισε, στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία σαν προϋπόθεση για διάλογο.. ..«Δεν θα έλεγα ότι ήταν μια βαθυστόχαστη συζήτηση, εντούτοις θίξαμε τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την επίλυση της κρίσης αλλά και τις οικονομικές μας διασυνδέσεις. Δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω το γεγονός ότι ο κ. Ποροσένκο θέλει να τερματιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία» είπε ο Πούτιν.
Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε ο Ρώσος πρόεδρος και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε απο τον Βλαντιμίρ Πούτιν "να αλλάξει πορεία" στο θέμα της Ουκρανίας και "προειδοποίησε" με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων, όπως ανέφερε εκπρόσωπός του.



Δεν υπάρχουν σχόλια :