Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - πολιτικό σχόλιο της ΕΝΑΚ

Η επιλογή απο το κυβερνητικό μπλοκ και η κατάθεση πρότασης για εκλογή του Σταύρου Δήμα στην προεδρία, μοναδική άλλωστε υποψηφιότητα, αναπόφευκτα στρέφει την προσοχή στο πρόσωπο του υποψήφιου, κάτι που και ο ίδιος, με διάφορες δηλώσεις, "ατάκες" και αυτό παρουσιάσεις του, έχει επιδιώξει τις προηγούμενες ημέρες. Ανεξάρτητα του γεγονότος πως η υποψηφιότητα και γενικότερα η περίπτωση Δήμα δεν φαίνεται να "εντυπωσίασε" τον ελληνικό λαό η να "απέδωσε" ουσιαστικά σε αυτούς που έκαναν την επιλογή, έφερε και πάλι στο προσκήνιο παλιές "θεωρίες" πλασαρισμένες και αγαπημένες απο πολλούς - και - μέσα στα λεγόμενα σχήματα της αριστεράς της μεταπολιτευτικής περιόδου, για τις λεγόμενες "ειδικές" κατηγορίες των στελεχών της Δεξιάς - μοναρχοφασιστικής διαχρονικής παράταξης, δηλαδή για "αντιδικτατορικούς" - για "μετριοπαθείς" - για "έντιμους" - για "συναινετικούς" - "πεφωτισμένους" - "χωρικούς" κλπ - κλπ. Είναι άλλωστε αυτές οι θεωρίες που αποτέλεσαν  "νομιμοποιητική" βάση στην βρώμικη και αντιλαϊκή συμφωνία Μητσοτάκη - Κύρκου - Φλωράκη το 1989, στην αριστεροδεξά συγκυβέρνηση και αργότερα στην οικουμενική. Είναι μια ολόκληρη πολιτική συμπεριφορά και αντίληψη και των δύο μεταπολιτευτικών "ΚΚ" που συνεχίζεται, που διαχωρίζει στην πράξη την κοινοβουλευτική απο την εξωκοινοβουλευτική δράση, καλλιεργεί και αναπαράγει τον πολιτικό και κοινωνικό συστημικό παραγοντισμό, που μεθοδικά και με κάθε ευκαιρία σχετικοποιεί και εξωραΐζει τον ρόλο, την ταξική φύση και αποστολή του βασικού κόμματος της ντόπιας ξεπουλημένης αστικής τάξης που είναι η ΝΔ και την σχέση συγκοινωνούντων δοχείων που υπάρχει και λειτουργεί ασταμάτητα εντός της ευρείας Δεξιάς μοναρχοφασιστικής παράταξης. Δεν θα επεκταθούμε εδώ στο ζήτημα αυτό, καθώς τα παραδείγματα είναι πολλά. Η ΕΝΑΚ είναι σταθερά προσανατολισμένη και παλεύει για μια άλλη πολιτική και προοπτική στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στο κίνημα αντίστασης και απελευθέρωσης, στο αριστερό κίνημα. Επανερχόμενοι στα θέματα της άμεσης πολιτικής επικαιρότητας, την προεδρική εκλογή και τον προεδρικό υποψήφιο Σταύρο Δήμα, που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, ολόκληρο το αστικό σύστημα και τα διεθνή κέντρα επιχειρούν να εμφανίζουν σαν "αγία μορφή" για την χώρα, τον λαό μας και τον κόσμο ολόκληρο (λόγω και της ευρωατλαντικής δραστηριότητας του) ενώ η επίσημη αριστερά του Περισσού και της Κουμουνδούρου σιωπά με την γνωστή μέθοδο που ακολουθούν, όταν πρόκειται για τους μεγαλοπαράγοντες του εγχώριου μπλοκ εξουσίας, υπενθυμίζουμε, με συντομία και επιγραμματικά, μερικά απο τα στοιχεία της δραστηριότητας του υποψήφιου προέδρου, απο αυτά που επίσημα κυκλοφορούν σε σποραδικά δημοσιεύματα του διαδικτύου και του τύπου. Πρώτα - πρώτα υπενθυμίζουμε ότι ο Σταύρος Δήμας "υπηρέτησε" ανελλιπώς την Δεξιά παράταξη, την ΝΔ και το μεταπολιτευτικό μοντέλο, κατέχοντας τις πλέον υψηλές θέσεις, υπουργικές στη χώρα και ηγετικές στο κόμμα.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν τα δημοσιεύματα,  εργάστηκε σαν δικηγόρος στην νομική εταιρεία Sullivan & Cromwell, η οποία φημίζεται για την υποστήριξη ισχυρών τραστ.  Στο παρελθόν η συγκεκριμένη εταιρεία εκπροσωπούσε τα αμερικανικά αποικιακά συμφέροντα για την κατασκευή της διώρυγας του Παναμά αλλά και το αμερικανικό Πεντάγωνο στην υπόθεση της σφαγής του Μάι Λάι.
Μετά ο Σταύρος Δήμας μεταπήδησε στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος για την πολιτική στην Αφρική. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως επρόκειτο για την εποχή που ο διεθνής οργανισμός συνεργαζόταν με ορισμένους από τους πλέον αιμοσταγείς δικτάτορες της Αφρικής δημιουργώντας τις συνθήκες για την εκδήλωση της κρίσης χρέους στις περισσότερες από αυτές τις χώρες. Αργότερα, το  2004 τοποθετείται απο ΝΔ - Καραμανλή και ΕΕ,  επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο που η Ε.Ε κλιμακώνει και υλοποιεί μια σκληρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που στις ημέρες μας εξελίσσεται ακόμα εντονότερη. Έτσι λοιπόν, πράγματι, ο υποψήφιος της κυβέρνησης για την προεδρία "φαίνεται" σαν κατάλληλος για να υπηρετήσει απο θέση προέδρου το εγχώριο μπλοκ εξουσίας, την ντόπια ξεπουλημένη αστική τάξη, την Δεξιά, τον ευρωατλαντισμό, το καθεστώς εθνικής εξάρτησης - λαικής εξαθλίωσης - αστικού αυταρχισμού που ισχυρά κυριαρχεί στην χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :