Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ / ΙΘΑΚΗΣ - "ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΝΕΟ"

                                                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                      «Μία ανάσα ελευθερίας» για το Νίκο Ρωμανό
Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 9/11, διεκδικώντας μία «ανάσα ελευθερίας». Συγκεκριμένα ζητά εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει τη σχολή στην οποία πέρασε φέτος με πανελλαδικές εξετάσεις. Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται, απέρριψε το καθ’ όλα νόμιμο αίτημά του, εφαρμόζοντας ένα απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εμμένει στην άρνησή της να χορηγήσει εκπαιδευτική άδεια.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, επισημαίνει κατ’ αρχάς τον κίνδυνο να απαξιωθεί και να ακυρωθεί στην πράξη ο πολύτιμος όσο και πολύπαθος θεσμός του σχολείου εντός της φυλακής. Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα νέο. Αυτό ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης. Κάθε λοιπόν απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους, όπως προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί. Θεωρούμε απαράδεκτο να φτάνει ένας άνθρωπος να διεκδικεί ένα τόσο βασικό και αυτονόητο δικαίωμα, όπως η πρόσβαση στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσο την απεργία πείνας και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ζητάει να δοθεί στον Νίκο Ρωμανό άμεσα, πριν να είναι αργά, η εκπαιδευτική άδεια την οποία δικαιούται και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων του στο ΤΕΙ Πειραιά. Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη και επιβάλλει την άμεση δικαίωσή του.
Αργοστόλι 24 Νοέμβρη 2014
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος Γεωργόπουλος Διονύσης
Ο Γενικός Γραμματέας Βάρσος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια :