Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ Η ΤΡΟΙΚΑ - ΝΕΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - Η ΛΙΣΤΑ ΟΟΣΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

 Για την Δευτέρα στις 4 το απόγευμα  ορίστηκε η πρώτη συνάντηση με την επανερχόμενη..Τρόικα, στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ δήλωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Θα έχουν προηγηθεί επαφές με τεχνικά κλιμάκια, ενώ για τις 7 μ.μ έχει οριστεί η συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για τη περιβόητη λίστα του ΟΟΣΑ, που επανέρχεται στο προσκήνιο με την μορφή "βίβλου" και με χαρακτήρα μνημονίου.. Στο Eurogroup του Μάρτη πρόκειται να διαφανούν πρώτες ενδείξεις σχετικά με την εκτίμηση του "ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος"...
Θέματα εκτίμησης της κατάστασης που διαμορφώνεται, ήταν το αντικείμενο της δίωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Το ενδιαφέρον σχεδόν μονοπώλησαν οι μεταρρυθμίσεις και τα προβλεπόμενα της λίστα τους ΟΟΣΑ, για την οποία όπως επισημάνθηκε "υπάρχει συναίνεση μεν", αλλά θα γίνουν συσκέψεις και ενημερώσεις για συγκεκριμένα θέματα..
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, σχετικά με την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει συμφωνία για τα κρίσιμα θέματα. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, εντός της κυβέρνησης υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία και ότι "πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει το 80% των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ". 
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι "η κυβέρνηση έχει λάβει ξεχωριστές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση σε κλάδους όπως τσιμέντου, απορριπαντικών, τροφίμων - ποτών, οικοδομικών υλικών κ.α"..
Η κυβέρνηση "αισιοδοξεί", αλλά δηλώνει και ανήσυχη σχετικά με την νέα φάση επαφών με τους εκπρόσωπους των ιμπεριαλιστικών κέντρων λόγω της ρευστότητας και του οριακού στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ιδιαίτερη ανησυχία στα θέματα της "απελευθέρωσης" των αγορών του γάλακτος και των φαρμάκων, αλλά και σε αυτό της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ακόμα περισσότερο η "ανησυχία" αφορά το ζήτημα της ΔΕΗ, όπου θα απαιτηθεί η διαμόρφωση ενός συνόλου - ομάδας ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, αποτελούμενο από λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές μονάδες, πετρελαίου και αερίου, που θα αποκοπούν από τη ΔΕΗ και θα πωληθούν σε ιδιώτες, ξένους η ντόπιους.
Σχετικά με  το εάν υπάρχει  κυβερνητική συμφωνία στα θέματα, κορυφαία κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι"θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να ενημερωθούν για κάποια θέματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια :