Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - Κοινή Διακήρυξη στο Κάΐρο - ΕΥΡΩΖΩΝΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Κοινή διακήρυξη, μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας (Διακήρυξη του Καΐρου), υιοθετήθηκε απο τις τρεις χώρες. Η διακήρυξη περιέχει αναφορές για το Κυπριακό και θέτει το ζήτημα του τερματισμού των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Η Διακήρυξη, που εγκρίθηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ασχολείται με θέματα συνεργασίας των τριών χωρών. Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν υπερβαίνει το πλαίσιο που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι ληστρικές πολυεθνικές και το ΝΑΤΟ έχουν διαμορφώσει και καθορίσει για την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων, η διακήρυξη αναφέρει :
"Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον".. Σχετικά με Κύπρο κάνει λόγο για "μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ"...
Για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει πως μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και ότι αυτή θα εξυπηρετηθεί καλύτερη με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο...."Προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε έμφαση στον οικονομικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις για την  οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει".... Επίσης επισημαίνεται "η αποφασιστικότητα για στήριξη του αγώνα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία μέσω της εφαρμογής του οδικού χάρτη περιλαμβανομένων των βουλευτικών εκλογών που θα σηματοδοτήσουν την κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία παρατηρείται ήδη με την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος και της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών"....
Η πολιτική ηγεσία των τριών χωρών, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλί Σίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσαν ότι η τριμερής συνάντηση αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος θα φιλοξενήσει (24/11) τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Ο αρμόδιος αιγύπτιος υπουργός Σιερίφ Ισμαήλ, θα φθάσει στην Κύπρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια μέρα πριν. Ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του, εμφανίστηκε σαν εγκάθετος και τοποτηρητής της ΕΕ και των διεθνών κέντρων και μιλώντας για τα θέματα της "ενεργειακής ασφάλειας και των υδρογονανθράκων" διευκρίνισε ότι "είναι ένας τομέας στον οποίο θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας, αλλά και προς όφελος του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της ΕΕ".. και πως  "Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουν πράγματι, ως πρέσβεις της Αιγύπτου, την Αίγυπτο στην ΕΕ"... Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Αιγύπτου, μίλησε για μια νέα εταιρική σχέση, λέγοντας "εντοπίσαμε ότι ταυτίζονται οι απόψεις μας σε πολλά θέματα και ότι σήμερα δημιουργούμε ένα εταιρισμό πολύ ισχυρό"... Παράλληλα διευκρίνισε πως "θα πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των κοινών μας συμφερόντων και την ενίσχυση των απόψεων μας στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς".. Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η συνεργασία των τριών χωρών βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες και αναφερόμενος στο πολιτικό πλαίσιο, μίλησε για πολιτική συνεργασία " βάσει των προτεραιοτήτων και των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ιδιαίτερα μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεών μας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, πάντοτε με πλήρη σεβασμό τους διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Δεν υπάρχουν σχόλια :