Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωση Νο 1: Για το Νομό και τη χώρα μας

Στασιμότητα, τέλμα και ακινησία κυριαρχούν για πολύ, πολύ καιρό και διαμορφώνουν τις γενικότερες συνθήκες στον ιστορικό τόπο της κερκυραϊκής πόλης. Διανύοντας το έτος 2008 η πόλη παραμένει αιχμάλωτη παλιών και νέων προβλημάτων που διαρκώς συσσωρεύονται, χωρίς να αντιμετωπίζονται από τους «αρμόδιους και υπεύθυνους» ηγήτορές της, τους γνωστούς σε όλους τηλεοπτικούς ρήτορες και ατσαλάκωτους γραβατοφόρους που καθοδηγούν τις τύχες της, «νόμιμα και πολιτισμένα» εντός του κυρίαρχου, σήμερα, πολικού και κοινωνικού πλαισίου. Η σύγχρονη αντίφαση είναι έντονη και δραματική. Μια παλιά πόλη -με την έννοια της ιστορικότητά της αλλά και με την ουσιαστική διάσταση- με παλιές υποδομές, πολυκαιρισμένες και αντιλειτουργικές και μαζί μια πόλη με πληθυσμό που πολλαπλασιάζεται, με ένα νέο δυναμικό πληθυσμό ντόπιων, μεταναστών και φοιτητών που επιθυμεί μια ποιοτική, ανοιχτή ζωή, δημιουργική και αντισυμβατική, έξω από συντηρητικές δομές και φόρμες. Η κρίση στρατηγικής στους κύκλους της τοπικής εξουσίας, η κρίση προσανατολισμού, η έλλειψη πολιτικής αντίληψης και σχεδίου για το μοντέλο της πόλης του νέου αιώνα είναι καταφανής!

Αυτή η κρίση είναι η αιτία της γενικευμένης αδράνειας που παρατηρείται και που ενισχύεται από την ολοκληρωτική κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής αντίληψης (οικονομικής-κοινωνικής) στον ευρύτερο χώρο. Ενώ μια σύγχρονη και ζωντανή πόλη πολιτών ασφυκτιά διεκδικώντας να δημιουργήσει νέα πράγματα και να ξανακινήσει τους σκουριασμένους τροχούς της ιστορίας μέσα στον πανέμορφο ιστορικό χώρο, το ενιαίο κοινωνικό και πολιτικό συντηρητικό μπλοκ εξουσίας συνεχίζει να τραγουδά εκνευριστικά μονότονα το ίδιο ρετρό πια, τραγούδι, το μόνο που ακούγεται στην πόλη ολόκληρη: το τραγούδι της παρακμής. Ένα νέο σχέδιο, μια άλλη δημιουργική αντίληψη, ένα καλύτερο τραγούδι, αυτό είναι η μεγάλη και επιτακτική ανάγκη για την πόλη. Η Ενιαία Αριστερή Κίνηση, η ΕΝΑΚ, με τη συγκρότησή και τη δράση της θέλει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, με ενωτική αντίληψη, θέτοντας σε πολιτική αγωνιστική προτεραιότητα το σπάσιμο του σημερινού τέλματος, της μιζέριας και της ακινησίας.


Η ύπαιθρος της Κέρκυρας αντιμετωπίζει, όπως και η πόλη, ο Νομός ολόκληρος, τα αποτελέσματα της παρατεταμένης δομικής κρίσης, όπως την ονομάζουμε εμείς. Μιας κρίσης που αφορά και εκφράζεται σε ολόκληρο το τοπικό κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο, στους τρεις οικονομικούς πυλώνες και αναπόφευκτα στην πολιτιστική ζωή και έκφραση. Πρόκειται για τις συνέπειες από την άσκηση της μακρόχρονης νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην τοπική εκδοχή και προσαρμογή της, που οι δυνάμεις του αντιλαϊκού δικομματισμού σε συμπαιγνία με τα οικονομικά συμφέροντα εφαρμόζουν στο Νόμο με πρωτοφανή σκληρότητα και δογματικό πείσμα καταστρέφοντας και υπονομεύοντας, στο βωμό του δικού τους κέρδους, τόσο το περιβάλλον όσο και την προοπτική της αναγκαίας παραγωγικής ανασυγκρότησης του Νομού, στη βάση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η συστηματική μαζική προπαγάνδα των τοπικών παραγόντων, προπαγάνδα κενής ρητορείας, χονδροειδούς δημαγωγίας και κωμικοτραγικής υποσχεσιολογίας, δεν είναι ικανή να αποκρύψει τα αδιέξοδα, την κρίση του τοπικού μοντέλου (όπως το διαμόρφωσαν), την κρίση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, της μικρομεσαίας οικονομίας, της βιοτεχνίας, του τουριστικού μοντέλου όπως το λειτούργησαν, των ευρύτερων υπηρεσιών, ολόκληρου του φάσματος της οικονομίας. Αυτή η κρίση συνεχίζεται και κλιμακώνεται ασταμάτητα. Το βιοτικό επίπεδο πέφτει διαρκώς και δραματικά. Η διασφάλιση ανεκτού εισοδήματος επιβίωσης έχει μετατραπεί σε δυσχερή προσπάθεια για ευρύτερες, πλέον πληθυσμιακές ομάδες με πρώτη τη νέα γενιά που κινείται μαζικά στο τρίγωνο ανεργία-ετεροαπασχόληση-υποαπασχόληση. Απολύσεις, παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τρομοκρατία και ανασφάλεια κυριαρχούν στους μικρούς και μεγάλους εργασιακούς χώρους. Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική πολιτική έχει τινάξει στον αέρα τον κοινωνικό ιστό, αυτή η άναρχη, ανεύθυνη και εκμεταλλευτική (ανθρώπων και φυσικών πόρων) πολιτική είναι ο πυροδότης της εκτεταμένης οικονομικής-κοινωνικής κρίσης. Ο συνδυασμός αυτής της πολιτικής με διάφορες παρωχημένες, αντιδραστικές και συντριπτικές αντιλήψεις που ορισμένα παραδοσιακά κέντρα αναπαράγουν στον πολιτιστικό χώρο δημιουργούν το ισχυρό μίγμα της αδράνειας και της παρακμής. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην όσμωσή του με την τοπική κοινωνία, στην έκφραση δημιουργικού ρόλου και στην ανάπτυξή του.

Βασικός στόχος της ΕΝΑΚ είναι να παλέψει με τις δικές της δυνάμεις και τη λαϊκή υποστήριξη, για την αναστροφή και ανατροπή αυτής της αρνητικής πραγματικότητας, για μια καλύτερη προοπτική στο λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας. Παράλληλα η ΕΝΑΚ θα προσπάθησε να συμβάλλει θετικά, εκφράζοντας μια ενωτική θέση, συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων που θα καταθέσουν ένα νέο σχέδιο για το Νομό μας, ένα σχέδιο ριζοσπαστικής ανασυγκρότησης.

Η ΕΝΑΚ θέτει με ευθύτητα, με την πρώτη δημόσια παρέμβασή της, ένα κεντρικό ερώτημα: Ποιους, ποιες δυνάμεις εξυπηρετεί η συστηματική και διαχρονική πλέον υποβάθμιση του Νομού μας; Ποια κέντρα, ποια συμφέροντα συντηρούν και προωθούν αυτή την υποβάθμιση και με ποιους στόχους; Μέχρι που θέλουν να φθάσουν; Η ανίχνευση αυτού του ζητήματος, η τεκμηριωμένη απάντηση στα ερωτήματα, η συστηματική αποκάλυψη, συνιστούν πολιτικό θέμα ουσίας για την ΕΝΑΚ και τη δράση της, όπως θέμα ουσίας αποτελεί για ολόκληρο τον Κερκυραϊκό Λαό.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αρνητική πορεία του Νομού μας, ενός Νομού με τεράστιες δυνατότητες και αντικειμενικά πλεονεκτήματα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κεντρική και κυρίαρχη πολιτική των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της χώρας. Γίνεται, επίσης, ολοένα πιο ξεκάθαρη στα μάτια του λαού, η αρνητική και σίγουρα αναποτελεσματική ανταπόκριση του τοπικού οικονομικο-πολιτικού μπλοκ εξουσίας στην ευθύνη και στο καθήκον διαμόρφωσης μιας –έστω περιορισμένης- ουσιαστικής προσπάθειας αναδιάταξης και ανάπτυξης στο Νομό μας. Τα νεοφιλελεύθερα, νεοταξικά κόμματα και οι τοπικοί εντολοδόχοι και σύμμαχοί τους μπλοκάρουν επικίνδυνα το μέλλον του τόπου. Η ΕΝΑΚ απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες που θέλουν την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας να απεμπλακούν από τα δεσμά και την εξάρτηση του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού. Ένα νέο, ελπιδοφόρο σχέδιο για το νομό μας μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από ευρύτερες δημιουργικές κοινωνικές ζυμώσεις. Αυτό το σχέδιο βρίσκεται στην απέναντι όχθη της σημερινής γκρίζα πραγματικότητας και των πολιτικών δυνάμεων που την δημιούργησαν. Η ΕΝΑΚ θα διεκδικήσει, μέσα στο λαό, μέσα στη νεολαία, μέσα στις ριζοσπαστικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, τη συγκρότηση ενός μαζικού, μαχητικού και νικηφόρου ρεύματος ανατροπής και αλληλεγγύης.

Η χώρα μας, χώρα δομικά εξαρτημένη από τα μεγάλα οικονομικά-πολιτικά κέντρα, δουλικά υποταγμένη στο ευρωατλαντικό άρμα και στο σύγχρονο καθεστώς της Νέας Τάξης, βαδίζει στον 21ο αιώνα σχεδόν στα τυφλά, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική αντίληψη επιβίωσης και δημιουργικής εξέλιξης. Αυτή -εκτιμά η ΕΝΑΚ- είναι η κεντρική και μοναδική πολιτική επιλογή του κυρίαρχου ελληνικού μπλοκ εξουσίας, η μοναδική «πρότασή» τους για τη χώρα στις συνθήκης της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η Ελλάδα πωλείται κυριολεκτικά σε τιμή ευκαιρίας, σε κάθε είδους πολυεθνικά συγκροτήματα και συμφέροντα. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τύπου Βουλγαρίας, Κόστα Ρίκα και Κολομβίας είναι σήμερα η πολιτική σημαία των οπαδών του νεοφιλελευθερισμού που ελέγχουν ολοκληρωτικά πλέον τα παραδοσιακά μεταπολιτευτικά κόμματα εξουσία.

Οι κατά κύματα απόπειρες πλήρους κατάργησης του καταχτημένου, έστω και περιορισμένου, μηχανισμού κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης εξελίσσονται ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια. Ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, συγκροτούν τη μοναδική ψευτοπρόταση, τη συνταγή θεραπείας για κάθε νόσο. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία απαντούν σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις με σκληρή αγωνιστική αντίσταση.

Το σχέδιο παραγωγικής αποδιάρθρωσης της χώρας υλοποιείται μεθοδικά, με κάθε κόστος, σε πλήρη σύγκρουση με την ελληνική κοινωνία, με τα δίκαια και έννομα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτή η πολιτική διαλύει τη χώρα, καταστρέφει τα απομεινάρια της γεωργίας, της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας, της μικρομεσαίας οικονομίας. Μεταβάλλει ριζικά την κοινωνική δομή με τεράστιες και απρόβλεπτες –για το μέλλον- συνέπειες. Η πρωτοφανής συσσώρευση κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα και σε άλλους κλάδους με παράλληλη μαζική φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, αποτελεί φαινόμενο που θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια με τρόπο δραματικό και θύμα ολόκληρο τον πληθυσμό και κυρίως τις νεότερες ηλικίες, τους νέους επιστήμονες, τεχνικούς, εργαζόμενους στην πόλη ή το χωριό.

Η ΕΝΑΚ εκφράζει τη θέση ότι η απάντηση σ’ αυτή την καταστροφική και κατεδαφιστική προοπτική είναι η διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου δυνάμεων που θα επιβάλλει και θα υλοποιήσει με τη δύναμή του και τη λαϊκή θέληση, ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και κοινωνικής αναδιανομής του πλούτου, με βάση την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής προσφοράς. Ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα εξουσίας, πρόγραμμα ανοικοδόμησης σε απόλυτη ρήξη με τον κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, που θα διαμορφώσει αποτελεσματικά, θα εκσυγχρονίσει ορθολογικά τις κοινωνικές δομές και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και θα αλλάξει τους ρόλους στο πλέγμα των παραγωγικών σχέσεων, προσφέροντας την ηγεμονία και τον κοινωνικό έλεγχο σ’ αυτούς που δημιουργούν τον εθνικό πλούτο. Όσο το νεοφιλελεύθερο χάος αυξάνεται, όσο τα αδιέξοδα πληθαίνουν, τόσο πιο ρεαλιστική και επιτακτική προβάλει τούτη η νέα ελπιδοφόρα προοπτική.

Η ΕΝΑΚ δεσμεύεται ότι με τη λαϊκή βοήθεια και εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα συμβάλλει σταθερά, ειλικρινά και μαχητικά, ενωτικά και δημιουργικά, στην ενίσχυση αυτού του κινήματος ανατροπής, του κινήματος που θα επαναφέρει στο ιστορικό προσκήνιο την προοπτική του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της πατρίδας μας.

Κέρκυρα, Μάρτης 2008

1 σχόλιο :

Ενιαία Αριστερή Κίνηση Κέρκυρας είπε...

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΘΗΣ
ΔΗΛΩΣΗ Κέρκυρα 31 Μάρτη 2008 Είμαι εξουσιοδοτημένος από μια ευρεία ομάδα συντρόφων να ανακοινώσω στον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία τη συγκρότηση της Ενιαίας Αριστερής Κίνησης Κέρκυρας, της ΕΝ.Α.Κ. Η ΕΝΑΚ είναι μια τοπική κίνηση πολιτικής παρέμβασης και κοινωνικής δράσης που συγκεντρώνει στις γραμμές της κομματικά ανένταχτους, με διάθεση ενεργητικής συμμετοχής, αριστερούς- προοδευτικούς ανθρώπους. Μια κίνηση ανοιχτή στη νεολαία και το λαό του νομού μας. Το πολιτικό στίγμα και το γενικό πλαίσιο στόχων της ΕΝΑΚ διαφαίνεται στη πρώτη δημόσια ανακοίνωση – παρέμβασή της. Θα διαφαίνεται ολοένα και πληρέστερα στο επόμενο διάστημα. Διευκρινιστικά και ενισχυτικά της ανακοίνωσης της ΕΝΑΚ, θέλω να επισημάνω τα εξής: 1. Στόχος της ΕΝΑΚ (και λόγος για την ίδρυσή της) είναι να ταρακουνήσει τα νερά,να ενισχύσει με διακριτή αυτοτέλεια λόγου και δράσης, το ευρύτερο μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τις αντιλαϊκές πολιτικές του. 2. Ο ιδρυτικός πυρήνας της ΕΝΑΚ δεν αποτελείται από νεόκοπους και αλεξιπτωτιστές κάθε είδους και κάθε σκοπιμότητας. Βγαλμένοι μέσα από τα σπλάχνα του κερκυραϊκού λαού, ζυμωμένοι στα προβλήματα, τους αγώνες και τις αγωνίες του τόπου μας, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε για να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα, για να αναστραφεί και να ανατραπεί η γκρίζα πραγματικότητα της στασιμότητας και της υποβάθμισης που για χρόνια κυριαρχεί στο νομό μας. Δεν θα μείνουμε στη κενή πολιτική ρητορική, αντίθετα θα επιχειρήσουμε να καταθέσουμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές προτάσεις. 3. Η ΕΝΑΚ θα αντιπαλέψει με ακλόνητη συνέπεια και σκληρότητα, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους, τις επίσημες και ανεπίσημες(κρυμμένες) δυνάμεις της συσκότισης, της αντιλαϊκής συναίνεσης, της συνδιαλλαγής και του παρασκηνίου. Αυτούς που διαφορετικά δηλώνουν και διαφορετικά απεργάζονται. Θα ανοίξουμε μέτωπο ενάντια στη δημαγωγία και την υποκρισία της κυρίαρχης εξουσίας και των συμμάχων της, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πολιτική δράση είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα στις συνθήκες του νομού μας. 4. Η ΕΝΑΚ τοποθετεί σαν αφετηριακή της θέση την ανάγκη της ενότητας, της ενιαίας πολιτικής και κοινωνικής δράσης, της ενότητας που δίνει ισχύ στο λαϊκό κίνημα και αποτελεσματικότητα στους αγώνες. Στόχος μας είναι να εργαστούμε επίμονα και συστηματικά για να γίνει βαθύτερη και πιο ουσιαστική η σημερινή κοινωνική ριζοσπαστική δυναμική, για να εκφραστεί συγκροτημένα ένα νέο σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού. Χαιρετίζουμε συντροφικά και συναγωνιστικά όλους τους ανθρώπους και όλες τις οργανωμένες δυνάμεις που ενδιαφέρονται και αγωνίζονται ειλικρινά για τη κοινωνική πρόοδο, για ένα καλύτερο κόσμο. Όπως χαιρετίζουμε και όλους τους ανθρώπους που υφίστανται τη σύγχρονη ταλαιπωρία και εκμετάλλευση, όπως καιαν αυτοί προσεγγίζουν τη σημερινή πραγματικότητα. Δηλώνουμε ότι θα εκφράσουμε μαχητικά την αντίθεσή μας τόσο σε αυτούς που υπονομεύουν συστηματικά και μεθοδικά την ενότητα και την ελπιδοφόρα προοπτική του αριστερού λαϊκοδημοκρατικού κινήματος, όσο και σε αυτούς που επιστρατεύουν υποκριτικά τη θέση για ενότητα, της αφαιρούν το αναγκαίο πολιτικό περιεχόμενο και τη χρησιμοποιούν σαν άλλοθι και σαν ρητορική, κενή περιεχομένου. 5. Είναι γνωστή στο κερκυραϊκό λαό η προσωπική μου συμμετοχή (ιδρυτική) και άλλων συντρόφων της ΕΝΑΚ στο μετωπικό σχήμα πολιτικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αριστερής ενότητας καθώς και αναγκαίο βήμα ενίσχυσης της λαϊκής αυτοπεποίθησης στη σύγκρουση με τον αντιλαϊκό νεοφιλελευθερισμό. Παράλληλα, σε καμιά περίπτωση δεν θεωρήσαμε και δεν θεωρούμε ότι η σημερινή μορφή του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στο βάθος και το πλάτος της αναγκαίας ενότητας που εμείς επιδιώκουμε. Μόνο όσοι σκέπτονται και βιάζονται για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κλειστό κόμμα, έχουν αυτή την άποψη. Η δική μας θέση, στη βάση της οποίας θα στηριχτεί η πολιτική της ΕΝΑΚ είναι ότι ο αγώνας για τη διεύρυνση της ενότητας και της συσπείρωσης του λαϊκού κινήματος συνεχίζεται αδιάκοπα στο προγραμματικό, το πολιτικό και το κοινωνικό επίπεδο. Επίσης εκφράζουμε δημόσια την εκτίμησή μας ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ταλαιπωρείται από κληρονομικές αλλά και νέες παθογένειες, γνωστές και εντοπισμένες από το κερκυραϊκό λαό καιτους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού φάσματος. Η ουσιαστική ανασυγκρότηση του κερκυραϊκού ΣΥΡΙΖΑ, με αλλαγή των κοινωνικών (ταξικών) και πολιτικών συσχετισμών και αντιλήψεων στο εσωτερικό του, αποτελεί προϋπόθεση για να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να ενισχύσει με καθαρούς, ειλικρινείς και αριστερούς όρους την επιρροή του στη τοπική κοινωνία.Επικοινωνιακά τερτίπια, ετεροχρονισμένες υποκινήσεις και αδόμητες πρακτικές δεν αποτελούν διέξοδο αλλά ούτε και συμβολή στην ανάπτυξη του κινήματος. Η ΕΝΑΚ, μεταξύ άλλων, θα προσπαθήσει να επιδράσει θετικά και σε αυτό το ανοιχτό μέτωπο, έχοντας όμως σταθερά στο επίκεντρο της πολιτικής της προσοχής το δάσος και όχι το δέντρο. 6. Το κάλεσμα στη νεολαία και το λαό του νομού ολόκληρου είναι ανοιχτό και καθαρό. Στήριξη, βοήθεια, συσπείρωση, συμμετοχή στην ΕΝΑΚ. Θα είστε σταθερά ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.