Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωση Νο 3: Η θέση μας για τη διαχείριση των απορριμάτων

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΚΕΡΚΥΡΑΣ) - ΕΝ.Α.Κ.
Ανακοίνωση Νο 3 Κέρκυρα 3-5-2008
Τηλ.6938360443

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

● Η Κέρκυρα δεν πρέπει να γίνει Νάπολη.
● Να κλείσουν άμεσα οι χωματερές Τεμπλονίου και
Λευκίμης.
● Απάντηση στο πρόβλημα η κατασκευή Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμάτων.

1. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων στο νομό μας δεν είναι απλά υπαρκτό. Είναι πρόβλημα που έχει φθάσει σε οριακό επίπεδο. Την πολιτική και διαχειριστική ευθύνη για το πρόβλημα, για το ότι βρισκόμαστε στα όρια, την φέρουν οι κρατικοί και αυτοδιοικιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι που αντιμετώπισαν στα χρόνια που πέρασαν αυτό το κεφαλαιώδες θέμα, με τις γνωστές αντιλήψεις και πρακτικές που αντιμετώπισαν και πολλά άλλα προβλήματα του νομού μας, δημιουργώντας την σημερινή αρνητική πραγματικότητα. Σήμερα, που ο Κερκυραϊκός λαός επωμίζεται τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, σύσσωμος τις αποδοκιμάζει και τις καταδικάζει. Όμως, η επιμονή των παραγόντων της εξουσίας να παρουσιάζουν τη κατάσταση υπό έλεγχο, η άρνηση τους να κάνουν δημόσια αυτοκριτική και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα, αποτελεί προκλητική και κοινωνικά απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στο κερκυραϊκό λαό και τις επόμενες γενιές. Επιπρόσθετα, είναι απογοητευτικό και λυπηρό μαζί, αυτοί οι παράγοντες του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού και άλλοι συνεργάτες τους, να επιστρατεύουν την αστυνομία και τα ΜΑΤ για βίαιη καταστολή του αγώνα των κατοίκων της ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ, δηλαδή
του Τεμπλονίου και της Λευκίμης, των κατοίκων που αποτελούν τη μαχητική και αγωνιστική εμπροσθοφυλακή του κερκυραϊκού λαού συνολικά, στο ευρύτερο κίνημα για την περιβαλλοντική προστασία και ανάκαμψη του νομού μας. Η ΕΝΑΚ δεν στηρίζει απλά τους αγώνες των κατοίκων αυτών των περιοχών. Τους στηρίζει και τους χαιρετίζει ως την πρωτοπορία ολόκληρου του κερκυραϊκού λαού στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής. Θεωρούμε, επίσης, γελοίο και απαράδεκτο, οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού (δήμαρχοι κ.λ.π.) να αξιοποιούν την αστυνομία σαν οργανωτή συσκέψεων για υποδείξεις στους αγωνιζόμενους κατοίκους ή για τερτίπια τακτικής με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την αποδυνάμωση του αγώνα τους.

2. Η ΕΝΑΚ δημόσια διακυρήσει ότι το περιφερόμενο επιχείρημα των διαχειριστών της εξουσίας (περιφέρεια Ι.Ν. – δήμαρχοι) ότι η παραμονή στη πολιτική λειτουργίας – κατασκευής των Χ.Υ.Τ.Α. είναι μονόδρομος γιατί διαφορετικά θα χαθούν δεσμευμένες
χρηματοδοτήσεις είναι επιχείρημα ολοσχερώς απαράδεκτο, σαθρό και υποκριτικό. Στη Κέρκυρα έχουν χαθεί εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για ουσιαστικά και κοινωφελή έργα, για τις χωματερές – Χ.Υ.Τ.Α. τους έπιασε ο πόνος; Η καταστροφική και για το νομό μας πολιτική του λαδώματος της μηχανής μέσω της εκτέλεσης έργων, στις συνθήκες της ανάλγητης κυριαρχίας του ηγεμονικού τριγώνου ( κράτος – αυτοδιοίκηση – εργολάβοι ), αυτή η πολιτική πρέπει να χτυπηθεί αποφασιστικά. Διαφορετικά η προοπτική της Κέρκυρας θα προσομοιάζει ολοένα και περισσότερο στη περίπτωση της Νάπολης, της πνιγμένης στα σκουπίδια και τις χωματερές μεγαλούπολης του Ιταλικού νότου, που αποτελεί πλέον πανευρωπαϊκό αρνητικό θέμα.

3. Η ΕΝΑΚ εκφράζει την άποψη ότι το πρόβλημα των απορριμάτων του νομού μας χρειάζεται ανατρεπτική και ορθολογική θεώρηση, χρειάζεται άμεση ριζοσπαστική αντιμετώπιση. Η πολιτική που προτείνουμε είναι:

α) υπέρβαση – κατάργηση της πολιτικής επιλογής για λειτουργία – κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. αφού πρόκειται για αδιέξοδη και ξεπερασμένη αντίληψη.

β) να κλείσει άμεσα ο Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου και να εγκαταλειφθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. Λευκίμης για να σταματήσει η καταστροφή των περιοχών αυτών.

γ) να αναζητηθεί επειγόντως λύση στις νέες, προηγμένες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο νομός μας δεν χρειάζεται ούτε πολλούς Χ.Υ.Τ.Α. ούτε πολλές χωματερές, που καταστρέφουν με ταχύτητα και υπονομεύουν διαχρονικά το περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία, με τεράστιες συνέπειες. Χρειαζόμαστε μια και μοναδική εγκατάσταση, που να λειτουργεί με συμφέρουσες προϋποθέσεις και να είναι ικανή να αντιμετωπίσει με επάρκεια τον όγκο των νομαρχιακών απορριμάτων. Χρειαζόμαστε μια και μοναδική εγκατάσταση, τοποθετημένη σε ορθολογικά επιλεγμένο χώρο, ικανή να επεξεργαστεί τα απορρίματα με ασφάλεια, χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες. Προτείνουμε τον προσανατολισμό του λαού της Κέρκυρας και των αρμοδίων φορέων στις νέες τεχνολογίες με την επιλογή κατασκευής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων, λύση συμβατή οικολογικά και ρεαλιστική οικονομικά. Αυτή η διέξοδος θα μπορούσε να απαλλάξει οριστικά το νομό μας από το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών πριν τα σκουπίδια μας πνίξουν όλους ( μαζί και τους πολιτικούς υπευθύνους). Η δογματική προσήλωση των λεγόμενων αρμοδίων φορέων στην περιορισμένη προβληματική των Χ.Υ.Τ.Α. κρίνεται και θα κριθεί από τους πολίτες. Αυτή η περιορισμένης εμβέλειας προβληματική, αυτή η πολιτική του ψευτομονόδρομου, είναι τουλάχιστον περίεργη. Η ΕΝΑΚ καλεί τους αρμόδιους φορείς να τροποποιήσουν τη πολιτική τους όσο είναι ακόμα νωρίς, αν είναι ακόμα νωρίς. Καλούμε παράλληλα το κερκυραϊκό λαό να απαιτήσει αυτές τις λύσεις που είναι συμφέρουσες και λυτρωτικές για το νησί μας, για την ίδια τη ζωή, για το μέλλον, για την επιβίωση του.


Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: i_thesi_mas_gia_ti_diaheirisi_twn_aporrimatwn.pdf (application/pdf)

Δεν υπάρχουν σχόλια :