Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓ.Α.Κ

      ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΕΡΓΑΚ) - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                         
                                      ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

   Σε πρόσφατη συνεδρίαση της, η Συντονιστική Επιτροπή της ΕΡΓΑΚ συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτήν την στιγμή, με τις χιλιάδες απολύσεις, περίπου 6000 εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα (μεγάλο μέρος τους είναι εργαζόμενοι σε Δημοτικές υπηρεσίες - στην Κέρκυρα περίπου 60 απο τον Δήμο και την ΔΕΥΑΚ - προωθούμενα λουκέτα δημόσιων φορέων) που δρομολογούν αμέσως - αμέσως με την έναρξη του νέου χρόνου η εγχώρια κυβέρνηση εθνικής εξάρτησης - λαικής εξόντωσης και τα ξένα κέντρα, στα οποία η κυβέρνηση υπακούει τυφλά. Η περιβόητη για τον κυνισμό και τις ακαριαίες προβλέψεις της "εγκύκλιος Μητσοτάκη" αποτελεί - ξεκάθαρα - αφετηρία και οδηγό για τα όσα σχεδιάζονται και μεθοδεύονται μέσα στο 2014. Η ΣΕ της ΕΡΓΑΚ καλεί όλους τους συνάδελφους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους ταλαιπωρημένους και συνήθως απλήρωτους "εργαζόμενους" των πεντάμηνων - οχτάμηνων κλπ, κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο, σε όποια θέση και αν βρίσκεται, ολόκληρο τον λαό, σε συμβολή, επαγρύπνηση - αγωνιστικό συναγερμό για να ματαιωθούν τα σχέδια απολύσεων εργαζομένων, για να βάλουμε φραγμό στην αντεργατική αντιλαϊκή ασυδοσία και επιθετικότητα, στον εργασιακό μεσαίωνα που κατασκευάζουν, στην "νέα" Ελλάδα της ανεργίας, της πείνας και της εξαθλίωσης που δημιουργούν. Καλούμε πρωτίστως τα Σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλες τις βαθμίδες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έξω απο την κυρίαρχη, ακόμα σήμερα, γραμμή του συμβιβασμού, της διάσπασης και του πολιτικαντισμού. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν τον αγώνα επιβίωσης και τις τύχες τους στα δικά τους χέρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χτες τα θύματα ήταν κάποιοι άλλοι, σήμερα είναι αυτοί, αλλά και αύριο κάποιοι θα έχουν σειρά...  
Η ΕΡΓΑΚ θεωρεί πως στις σημερινές συνθήκες, με την ανεργία να καλπάζει ασταμάτητα προς τα πάνω, η απόλυση εργαζόμενου και μάλιστα απο το κράτος, ισοδυναμεί με κανονική "δολοφονική" απόπειρα, με ψυχρή "εκτέλεση". Εδώ στην Κέρκυρα, ούτε δύο εργαζόμενους ΑΜΕΑ δεν σεβάστηκαν, δεν ξέφυγαν της εγκυκλίου του κ.Μητσοτάκη..Η τύχη ενός απολυμένου είναι προδιαγεγραμμένη και "διασφαλισμένη"..Ονομάζεται αδιέξοδο, ονομάζεται εξαθλίωση. Το θέμα είναι ουσιαστικά και σαφέστατα πολιτικό. Κανένα "τυπικό" και δήθεν νομότυπο επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί πειστικά και να τεκμηριώσει αυτές τις "πολιτικές". Για τους εργαζόμενους με "δικαστικές αποφάσεις" τους οποίους σήμερα επιδιώκουν να απολύσουν, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες πολιτικών, κυβερνητικών, υπηρεσιακών και δημοτικών εξουσιών σχετικά με την λεγόμενη "εκκρεμότητα", καθώς πολλοί απο αυτούς εργάζονται για πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες σε χρήσιμες θέσεις και τομείς. Η γενικότερη απόπειρα διάλυσης των δημοτικών μηχανισμών, η αποδυνάμωση βασικών, τεχνικών δημοτικών υπηρεσιών και άλλων σημαντικών υπηρεσιών όπως ύδρευσης - αποχέτευσης που έχουν τεράστια κοινωνική αξία και σημασία, υποκρύπτει ουσιώδη πολιτική σκοπιμότητα και σχετίζεται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υποβάθμισης - ιδιωτικοποίησης δημοτικών και ευρύτερα κοινωνικών υπηρεσιών, που πληρώνει και θα πληρώσει περισσότερο και με πολλούς τρόπους τελικά, ο ίδιος ο λαός. Γι αυτό το αίτημα ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ήταν και είναι γενικό παλαιικό αίτημα.
Η Σ.Ε της ΕΡΓΑΚ δεν έχει "εντυπωσιαστεί" απο το γεγονός, αφού είναι σχετικά συνηθισμένο, όμως,σημειώνει και υπογραμμίζει την γκρίζα, υποτονική (και πιο σωστά σχεδόν ανύπαρκτη) αντίδραση της ΠΟΕ - ΟΤΑ στο κύμα των απολύσεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με το "καλημέρα" στο νέο χρόνο.. Η ίδια πολιτική παρατήρηση ισχύει και για την στάση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ηγεσιών του λεγόμενου ευρύτερου φάσματος..Στην Κέρκυρα - τουλάχιστον - παρατηρούμε και ορισμένα άλλα "διαδικαστικά" και πολιτικά δρώμενα, σχετιζόμενα με το πρόβλημα, που δεν είναι της παρούσης να σχολιάσουμε δημόσια.. Η ΕΡΓΑΚ χαιρετίζει δημόσια το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Κέρκυρας και τις κινητοποιήσεις αντίστασης που διεξάγει.Καλούμε το Σωματείο να βρίσκεται σε συνεχή αγωνιστικό συναγερμό. Επίσης απευθυνόμαστε (αυτονόητα και ιδιαίτερα) σε όλους τους συνάδελφους που αυτή την στιγμή στοχοποιεί άμεσα η κυβερνητική πολιτική των απολύσεων. Τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους. Τους καλούμε να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς η ουσία του θέματος τους σχετίζεται αναμφίβολα - αλλά - και υπερβαίνει τις δικαστικές αποφάσεις.  Τέλος απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο και άνεργο λαό για να του θυμίσουμε και πάλι πως ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι τα όπλα της εργατικής τάξης. Διάσπαση, διχασμός, διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους, είναι όπλα της πλουτοκρατίας για να κάνει τις δουλειές της και να επιβάλλει τα συμφέροντα της.                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια :