Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ - ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ.

Συνεχίζεται η πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις που προκαλεί κατά κύριο λόγο η "φιλοδυτική" αντιπολίτευση, με την πλήρη και οργανωμένη υποστήριξη του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού παράγοντα. Ασάφεια επικρατεί αυτή την στιγμή σχετικά με τις εξελίξεις καθώς παραμένει αδιευκρίνιστη και αντιφατική η στάση των ηγετών της αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόταση του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να αναλάβουν αυτοί τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς πρότεινε στον Γιάτσενγιουκ και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο (ηγέτες της αντιπολίτευσης ) να αναλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου αντίστοιχα. Ο Κλίτσκο απέρριψε την πρόταση δηλώνοντας στους υποστηρικτές του ότι η αντιπολίτευση θα επιμείνει για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2014 προκειμένου να απέλθει από την εξουσία ο Γιανουκόβιτς.
"Δεν απορρίπτουμε την πρόταση, αλλά και δεν τη δεχόμαστε", δήλωσε ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax επικαλούμενο δηλώσεις του.Ο Γιάτσενγιουκ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά μόνο με σκοπό να οδηγήσει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση... είπε. Ο Γιάτσενγιουκ ζήτησε επίσης την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε φυλακιστεί το 2011 για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδεται, συνεχίζονται τα επεισόδια βίας. Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο Συνεδριακό Κέντρο κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Kyiv Post. Επίσης, "πυρκαγιά" ξέσπασε στο πρώην Μουσείο Λένιν..
Υπενθυμίζουμε ότι η κατάσταση αναταραχών και γεγονότων βίας εξελίσσεται  απο το Νοέμβριο, μετά την απόφασης του προέδρου Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια σύναψη συμφωνίας για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.
Επιπλέον, συνεχίζονται οι ανοιχτές παρεμβάσεις εκπροσώπων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού σχετικά με την Ουκρανία.. Από την Βαρσοβία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, καταδίκασε τη "χρήση βίας και βαρβαρότητας από τις ουκρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών". Δήλωσε ότι αποτελεί ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης να επιδιώξει έναν "ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και την αντιπολίτευση. Ο διάλογος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, ιδιαίτερα μέσα στην κυβέρνηση", είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, υποκρινόμενος, καθώς είναι γνωστές, ιδιαίτερα βέβαια στους λαούς της νότιας και δυτικής Ευρώπης, οι αντιλαικές αυταρχικές πρακτικές βίας και εκμετάλλευσης  λαών και χωρών απο τον Ρομπάι και τους όμοιους του.


Δεν υπάρχουν σχόλια :