Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ - συνέντευξη της Όλγας Κοβιτίδη, αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κριμαίας στην "ελευθεροτυπία" (δημοσιεύουμε αποσπάσματα)

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία ολοκληρώθηκε και αναμένονται απο στιγμή σε στιγμή τα αποτελέσματα, που επισήμως θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ζήτημα της στάσης στα γεγονότα και των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής. Όλες οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τάσσονται μαζικά αντίθετα στην κυβέρνηση του Κιέβου και υπέρ της απόσχισης απο τις επιλογές την κυβέρνηση του Κιέβου.. Έτσι, αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα μιας χαρακτηριστικής των απόψεων τους συνέντευξης, που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" η  Όλγα Κοβιτίδη, που είναι αντιπρόεδρος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, ελληνικής καταγωγής, δικηγόρος. Στην τοποθέτηση της αναφέρεται και υπογραμμίζει ιδιαίτερα το ζήτημα του εθνικισμού, του φασισμού και του ναζισμού και τονίζει ότι οι ελληνικής καταγωγής, σε συγκεντρώσεις τους, αποκαλούν τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κιέβου φασιστικές.

* Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία;

- Σήμερα δυστυχώς η χώρα μας μαστίζεται από μια πολύ βαθιά κρίση, πολιτική, οικονομική και κοινωνική. Η Ουκρανία βρίσκεται σε αποσύνθεση. Βέβαια όλο αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι το επεδίωξαν και έχουν όφελος από την κατάσταση που διαμορφώθηκε και τη δύναμη που έχουν οι ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες.

* Πώς εξηγείτε τη ραγδαία άνοδο αυτών των ομάδων;

- Η πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι μια ασθένεια με πολλές επιπλοκές. Είναι οι «πυώδεις εκκρίσεις» και τα «έλκη» που κουβαλά μέσα της η κάθε κοινωνία και εμφανίζονται σε περιόδους πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων. Ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού του φασισμού απειλεί όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές. Είναι καθήκον των κοινωνιών σε όσα κράτη «ανθεί» το φαινόμενο να το ξεριζώσουν από το σώμα τους. Αυτό το «έλκος» δεν πρέπει να προχωρήσει βαθύτερα στο σώμα καμιάς κοινωνίας.

* Στην Κριμαία πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι;

- Στην Κριμαία, στο Νότο γενικότερα, οι πολίτες τρόμαξαν από την τροπή που πήραν τα γεγονότα. Ανεξέλεγκτες ομάδες και συμμορίες είχαν πάρει στα χέρια τους το νόμο. Είναι τρομακτικό να βλέπεις νεοναζιστικές ομάδες να κυριαρχούν. Αυτές οι φασιστικές ομάδες πήραν την εξουσία στην Ουκρανία. Η καινούργια Βουλή ακύρωσε μια σειρά από νόμους που αφορούσαν τις μειονότητες και ο λαός στο Νότο δεν εμπιστεύεται πλέον την ουκρανική κυβέρνηση. Τώρα πια δεν ξέρουν ποιος πραγματικά κυβερνά την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα ο λαός πιστεύει ακράδαντα ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν είναι τίποτα άλλο από μια μαριονέτα στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Υπάρχει και προσύμφωνο παράδοσης ολόκληρης της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι μια απόδειξη.

* Τι επιδιώκει η Κριμαία, ένωση με τη Ρωσία ή ανεξαρτησία;

- Εμείς πρωταρχικά δεν είχαμε θέσει θέμα ένωσης με τη Ρωσία. Το μόνο που θέσαμε ήταν η διεύρυνση των δικαιωμάτων αυτονομίας, με σκοπό να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, μέσα στη σύνθεση της Ουκρανίας. Οταν αυτό η κυβέρνηση του Κιέβου μάς το αρνήθηκε, οι πολίτες της Κριμαίας καταλάβαμε ότι η Βουλή της Ουκρανίας δεν θέλει να ζει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Αυτό θεωρείται καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο λαός αποτελεί τον ύψιστο φορέα εξουσίας. Το δικαίωμα του λαού για ελεύθερη έκφραση της βούλησης και του αυτοπροσδιορισμού ορίζεται από το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Αυτό το δικαίωμα καταπατείται άγρια και απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την Ουκρανία για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το μείζον είναι η ένωση της Δημοκρατίας της Κριμαίας με τη Ρωσία. Το δεύτερο είναι η διερεύνηση των δικαιωμάτων της Κριμαίας. Επιστροφή του Συντάγματος του 1992 και παραμονή στη σύνθεση της Ουκρανίας. Σήμερα ο καθένας μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του. Εμείς παρέχουμε αυτό το δικαίωμα στο λαό. Μόνος του θα αποφασίσει. Ούτε η Βουλή ούτε η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Μόνο ο λαός. Εμείς αναγνωρίζουμε ως κύρια εξουσία, την εξουσία του λαού. Και αυτό θέλουμε να το αντιληφθούν όλοι. Μια και καλή.

* Με ποια πλευρά είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κριμαίας;

- Η Κριμαία είναι μια πολύ πλούσια περιοχή που μπορεί όχι μόνο να είναι αυτάρκης, αλλά και κερδοφόρα. Βέβαια πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε. Να σκεφτόμαστε και τους συνανθρώπους μας, όχι μόνο τον εαυτό μας. Εάν ο λαός θα πάρει απόφαση υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, τότε η Κριμαία θα ανακηρυχθεί Αυτόνομη Δημοκρατία. Θα ονομάζεται Δημοκρατία της Κριμαίας. Τότε θα μπούμε στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οχι ως νομός, όχι ως Αυτόνομη Δημοκρατία, αλλά ως ανεξάρτητο κράτος, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολιτών της Κριμαίας. Και ελπίζουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως προστατεύει τους πολίτες της, θα προστατέψει και εμάς.

* Τι στάση κρατούν οι Ελληνες της Κριμαίας;

- Στη συγκέντρωση των Ελλήνων της Κριμαίας συζητήθηκε το θέμα εθνικιστών και χωρίς περιστροφές αποκάλεσαν τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κιέβου φασιστικές και κατήγγειλαν τις πρακτικές τους. Επίσης στην ίδια συγκέντρωση κατήγγειλαν τον πρόεδρο των Ελλήνων της Κριμαίας, τον κ. Σαμοϊλίδη, ο οποίος υποστήριξε την κυβέρνηση του Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :