Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ / ΔΝΤ - "ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΝΕΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ

Ενώ η κυβέρνηση μιλά για "τέλος των μνημονίων" και "πλήρη απεμπλοκή", η λεγόμενη "διαπραγμάτευση" με τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά κέντρα κινείται σταθερά και οδηγεί στην αναπαραγωγή του καθεστώτος σκληρής εθνικής εξάρτησης απο τα κέντρα αυτά. Στην Βουλή μιλάνε για το "τέλος" και την "νέα εποχή", ο Χαρδούβελης πηγαίνει στην Λαγκάρντ και το ΔΝΤ για συνεννοήσεις, όμως η Λαγκάρντ, με συνέντευξη της, ξεκαθαρίζει τα πράγματα, θέτοντας "άλλες προοπτικές" για την Ελλάδα..Συγκεκριμένα, συνέχιση του προγράμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί σαν "προληπτική στήριξη" μέσω μιας πιστωτικής γραμμής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είναι η πρόταση της  Κριστίν Λαγκάρντ, σαν "μια διαφορετική σχέση της χώρας με το Ταμείο στο μέλλον"..
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την "ανάγκη προληπτικής στήριξης".. "Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά αν θέλει να διατηρήσει το θετικό οικονομικό περιβάλλον καλό θα ήταν να έχει προληπτική στήριξη (precautionary support)", είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση.. "Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (τρόικας-Ελλάδας). Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της", είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο... Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ε" που αναφέρει  ότι η εφημερίδα συνομίλησε διευκρινιστικά με αξιωματούχο του ΔΝΤ, η μετάφραση της φράσης "προληπτική στήριξη" σημαίνει την ύπαρξη μιας πιστωτικής γραμμής, ενός ποσού χρημάτων, το οποίο οι χώρες θα μπορούν να το χρησιμοποιούν όταν καταστεί ανάγκη. Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε στην εφημερίδα "Ε" ότι "αυτή η πιστωτική γραμμή παραπέμπει στη συνέχιση του προγράμματος με όρους και επιτήρηση, δεν ξεφεύγουμε καθόλου από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από ένα Μνημόνιο" δήλωσε..

Δεν υπάρχουν σχόλια :