Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Η ΣΟΥΗΔΙΑ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ - ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Θετικό βήμα, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και δικαίωσης του πολύχρονου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση, κρατική υπόσταση και Ανεξαρτησία, αποτέλεσε η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης της Σουηδίας, την Παρασκευή που πέρασε, που προτίθεται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις γνωστές πρακτικές του, το Ισραηλινό κράτος αντέδρασε επιθετικά στην ανακοίνωση της Σουηδίας. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο πρεσβευτής της Σουηδίας "θα κληθεί στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ την Δευτέρα για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία"... Στην ίδια γραμμή και στάση με το Ισραήλ, πλήρως ευθυγραμμισμένες και οι ΗΠΑ που η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι αποκάλεσε την κίνηση της Σουηδίας "πρόωρη", επαναλαμβάνωντας την γνωστή μέθοδο της αναβλητικότητας απέναντι στο Παλαιστινιακό ζήτημα, μέθοδο που υπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντα και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στη περιοχή και γενικότερα και τον ρόλο του Ισραήλ εντός αυτών. "Ασφαλώς υποστηρίζουμε την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο διαμέσου διαπραγματεύσεων"... δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της Παλαιστίνης, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως ελπίζει ότι ο κόσμος θα μιμηθεί το παράδειγμα της Σουηδίας, μιλώντας για ένα "σπουδαίο, έντιμο και τολμηρό βήμα".
Ο ΥΠΕΞ Ριάντ αλ Μάλκι ευχαρίστησε τη Σουηδία που υποστηρίζει το "νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος" και κάλεσε και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η Σουηδία, με την ανακοίνωση αυτή, έγινε το πρώτο κράτος που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ενώ ανήκει ταυτόχρονα στην ΕΕ. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, αλλά πριν την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ταχθεί, μετά από ψηφοφορία το 2012, υπέρ της χορήγησης στην Παλαιστίνη καθεστώτος  "κράτους-μη μέλους - παρατηρητή", αφού η πλήρης ένταξη του Παλαιστινιακού κράτους εμποδίστηκε το 2011 από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τους εκεί συσχετισμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια :