Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΤΑΣΗ - ΝΑΤΟΙΚΟΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τα σχετικά δημοσιεύματα, την τελευταία περίοδο οι αντάρτες των ανατολικών περιοχών σημειώνουν συνεχείς και σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες, κερδίζοντας επιπλέον έδαφος σε όλα τα επίπεδα. Το γεγονός αυτό έχει αναγκάσει την "κυβέρνηση" του Κιέβου και τον Ποροσένκο προσωπικά να ενδυναμώνουν την ρητορεία για την "ρωσική ανάμειξη", ενώ αυξημένη παρουσιάζεται η ανησυχία και ο εκνευρισμός στο ΝΑΤΟ, που ενισχύει την πολιτική πολεμική εναντίον της Ρωσίας αλλά και την παρουσία στελεχών του στο Κίεβο...Παράλληλα εξελίσσονται σήμερα στο Μίνσκ οι συνομιλίες με ζητούμενο την "εκεχειρία" και με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων μερών.
Στο επίπεδο των στρατιωτικών εξελίξεων, την κατάληψη απο τους αντάρτες του διεθνούς αεροδρομίου του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία  μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μάχες, με νικηφόρα αποτελέσματα για τους αντάρτες, διεξάγονται στις περιοχές Ντονένσκ και Μαριούπολης.
Στο πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου πρέπει να αποσυρθούν από θέσεις που απο αυτές μπορούν να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία και ότι οι σημερινές συνομιλίες της ομάδας επαφής για την Ουκρανία στο Μινσκ, πρέπει να έχουν στόχο την επίτευξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας. Επίσης ο Λαβρόφ επανέλαβε  ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Ο Πέτρο Ποροσένκο τώρα, απο την πλευρά του, κατηγορεί η Ρωσία για "ευθεία και ανοικτή επίθεση εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία έχει μεταβάλει ριζικά εις βάρος του Κιέβου την ισορροπία στο πεδίο της σύγκρουσης". Επίσης ο Ποροσένκο ανακοίνωσε αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές ήττες. Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργασθεί νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας, εν μέσω κατηγοριών κατά της Ρωσίας, των γνωστών και σχετικών με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις του προέδρου της χώρας Β. Πούτιν, που σε αυτές ο πρόεδρος της Ρωσίας  κατηγόρησε τους δυτικούς ηγέτες ότι κλείνουν τα μάτια στις στρατιωτικές ενέργειες του ουκρανικού στρατού  κατά αμάχων.
"Πλήττουν ευθέως κατοικημένες συνοικίες και δυστυχώς, πολλές χώρες, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές, προτιμούν να το αγνοούν" δήλωσε ο Πούτιν που  - επίσης - κατηγόρησε το Κίεβο ότι αρνείται την έναρξη πολιτικού διαλόγου με τους αντάρτες των ανατολικών περιοχών. Σύμφωνα με το πρακτορείο interfax ζήτησε απο την δύση να επικρατήσει η κοινή λογική λέγοντας " ελπίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και ότι θα ενεργήσουμε κατά κανονικό και σύγχρονο τρόπο, και ότι, ούτε εμείς, ούτε οι εταίροι μας, θα υποστούν το κόστος αυτών των αμοιβαίων χτυπημάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια :