Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του επίσημη δραστηριότητα με την ιδιότητα του προέδρου της Τουρκίας, σε μια επίσκεψη με συμβολισμό αλλά και χαρακτήρα "πρωτοκόλλου" για την τουρκική πολιτική ηγεσία. Τον υποδέχτηκε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, ενώ στον χώρο υποδοχής, με ατμόσφαιρα προεκλογικής συγκέντρωσης, κυριαρχούσαν  συνθήματα, πανό και προπαγανδιστικές μουσικές του ΑΚΡ (κόμμα Ερντογάν). Επίσης, σύμφωνα με τα τουρκικά ενημερωτικά μέσα, αμέσως μετά τον τούρκο πρόεδρο, τα κατεχόμενα θα επισκεφθεί ο νέος πρωθυπουργός Νταβούτογλου.
Όπως μεταδίδεται, στις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν είπε ότι η προεδρία του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο Κυπριακό. "Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ την Βόρεια Κύπρο», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας και αναφέρθηκε στα σχέδια μεταφοράς νερού και ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολία στο νησί. "Εφόσον το έχουν ανάγκη και οι Ελληνοκύπριοι θα λάβουν το μερίδιο τους από αυτό το βήμα της ειρήνης" ανακοίνωσε.. Ακόμα είπε  ότι σε περίπτωση που και οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις ακολουθήσουν τα "εποικοδομητικά" βήματα της χώρας του, το Κυπριακό θα λυθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Ερντογάν, με δηλώσεις του απο την Κωσταντινούπολη κατηγόρησε την Λευκωσία ότι δεν επιθυμεί την λύση του Κυπριακού  και πως η τ/κ πλευρά είναι αυτή, η οποία επιδιώκει μια δίκαιη λύση. Επίσης  ζήτησε από την Ελλάδα να αναλάβει πιο ενεργή ρόλο στο Κυπριακό.
Τώρα, στη Λευκωσία κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία πολλών δεκάδων ανθρώπων, με το σύνθημα "κύριε Ερντογάν δεν είστε ευπρόσδεκτος".
Με  ανακοίνωση του, το Κ.Σ ΕΔΕΚ  "καταδικάζει τη σημερινή επίσκεψη Ερτογάν στην κατεχόμενη Κύπρο ως παράνομη, προκλητική και υπονομευτική των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού.
Το γεγονός ότι επέλεξε την κατεχόμενη Κύπρο για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας καταδεικνύει τις επιδρομικές και επεκτατικές προθέσεις της Άγκυρας.
Στην ανακοίνωση της, η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση αντί να διακατέχεται από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, να καταγγείλει το παράνομο της επίσκεψης Ερτογάν, αλλά και τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, με την αποστολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Ενέργεια που αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας".

Δεν υπάρχουν σχόλια :