Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ΕΟΖ) - ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ - ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑ

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της προώθησης  των λεγόμενων Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με επίσημο - μάλιστα - τρόπο, δηλαδή με σχετική αναφορά Σαμαρά στην ΔΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό δημοσίευμα του in.gr, που τμήμα του παραθέτουμε: " την σχετική εξαγγελία έκανε από την 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης».
Σύμφωνα με την "Καθημερινή" τα βασικά χαρακτηριστικά των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών θα είναι η λιγότερη γραφειοκρατία, η σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα, αλλά κυρίως ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Βάσει των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση: Οι επιχειρήσεις των ΕΟΖ θα έχουν φορολογικό συντελεστή μεταξύ 15% και 17% (από 26% σήμερα). Οι ΕΟΖ θα προσδιορίζονται γεωγραφικά με τη Θεσσαλονίκη να λαμβάνει προτεραιότητα και να ακολουθούν οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου και Πελοποννήσου. Στις ΕΟΖ θα εφαρμόζονται πλήρως απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Στις ΕΟΖ θα προβλέπονται αυξημένες αποδοχές για τους εργαζόμενους μέσω πριμ συνδεδεμένα με την παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) οι εργαζόμενοι των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εμφανίζονται να πληρώνονται καλύτερα από τους εργαζομένους εκτός των ζωνών, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εργάζονται περισσότερο. Συγκεκριμένα, δουλεύουν 10 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες.
Πολλές επιχειρήσεις εντός των ΕΟΖ μετέρχονται σύστημα ημερήσιων ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής, ήτοι για να αμειφθεί ο εργαζόμενος πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Αυτό οδηγεί του απασχολούμενος των ΕΟΖ να δουλεύουν πέραν της κανονικής βάρδιας χωρίς υπερωρίες απλά για να μη χάσουν το «πριμ».."

Δεν υπάρχουν σχόλια :